Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kamp Yeri Seçerken Dikkat Edilecekler


Önerilen İletiler

Güneş batmak üzere artık yürüyüşünüzü sonlandırıp çadırınızı kurmak için bir yer seçmek zorundasınız. Aşağıda çadır yeri seçerken dikkat etmeniz gereken birkaç noktayı sıralamaya çalıştık.

 

Yaz ve bahar aylarında

Faaliyete başlamadan önce kamp yerleri hakkında araştırma yapın. Daha önce o bölgede kamp yapmış olan arkadaşlarınızla konuşmak en güvenilir yöntemdir.

Kamp yerinizi güneş batmadan 2 saat önce varacakmış gibi hesap yapın. Çadırınızı kurmak, içine yerleşmek için havanın kararmasını beklemeyin.

 

Tercihen daha önce kullanılmış çadır yerlerine çadırınızı kurun. Bu şekilde hem doğaya daha az zarar vermiş olursunuz hem de başka bir yeri fazla temizlemek için uğraşmazsınız.

 

Kamp yeriniz su kaynağına yakın olsun. Hem kaynağın temiz kalması hem de kaynaktan faydalanan diğer hayvanları korkutmamak için kamp yeriniz ile su kaynağı arasındaki mesafe yaklaşık 100 metre olmalıdır.

 

Kalabalık bir kamp yerine çadır kuracaksanız ve gürültüden hoşlanmıyorsanız grubun bir miktar uzağında bir çadır yeri seçebilirsiniz. Siz de akşam gürültülü bir şekilde eğlenmeyi düşünüyorsanız aynı şekilde diğer kampçıların huzurunu bozmayacak mesafede kalmaya özen gösteriniz.

 

Uzun süreli kamp yapacaksanız çadır yerinizin mutlaka gölgelik bir alanda olmasına dikkat edin. Uzun süre güneş altında kalan çadırınızın ömrünün çok hızlı bir şekilde azalacağını unutmayın.

 

Rüzgar yönünü tahmin edin ve çadırınızı buna göre en korunaklı olacak şekilde kurun. Ağaçların arası, bir büyük kayanın arka tarafı sizi rüzgardan koruyabilir.

 

Alçak seviyeli yerlere dikkat edin. Dere yatağı, göl çevresi gibi yerlere kamp kuracaksanız havayı çok iyi gözlemleyin. Eğer ani bir yağmur bastıracak olursa çadır kurduğunuz yeri su basabilir.

 

Eğer plajda kamp kuracaksanız dalga izlerine bakarak denizden uzağa çadırınızı kurun.

 

Çadırınızı kurmadan önce zemini mutlaka çok iyi temizleyin, varsa çadırı kurmadan önce çadırın altına bir koruyucu örtü serin. Bu çadırınızın ömrünü ciddi bir şekilde uzatacaktır.

 

Çadır yerinin mümkün olduğunca düz bir zemine sahip olduğundan emin olun. Eğimli bir çadır yerinde sabaha kadar yattığınız yerden kayabilirsiniz.

 

Çok elektrikli bir yerde çadır kuracaksanız yıldırım tehlikesinde uzak bir yerde kamp yeri seçin. Büyük kayaların yakınları ve ağaç altları tehlike yaratabilecek yerlerdir. Aynı şekilde baton, kazma yada kürek gibi yıldırım çekebilecek malzemeleriniz mümkünse toprak altına gömün ya da kamp yerinizden uzak bir yere yerleştirin.

 

Kış kampı

Kar üzeri, doğaya en az zarar veren kamp yeridir. Kar eridikten sonra sizden geriye neredeyse hiçbir iz kalmaz. Karda kamp kurarken de dikkat edilmesi gereken bir çok nokta vardır.

 

Çadır kurmayı düşündüğünüz yerde hayvan izleri varsa başka bir yer seçin. Burası hayvanların kullandığı bir yol olabilir.

 

Mümkün olduğunca yüksek yere çadır kurun. Kış aylarında soğuk hava aşağı doğru çöker. Vadi içleri en soğuk yerler olacaktır. Sabah güneşin ilk ışıklarının vurduğu yeri seçmek sabah keyifli ve sıcak bir şekilde uyanmanıza yardımcı olur.

 

Mutlaka rüzgardan iyi korunan bir yer seçin. Zemindeki kar şekillerinden o bölgenin ne kadar şiddetli rüzgar aldığını hesaplayabilirsiniz.

 

Çadırı kurmadan önce zemini bir kar küreği ile mutlaka iyice kazarak çadır yeri açın. Çadırı kurduktan sora çadır yüksekliği kadar kar duvarı yapın.

 

Olası çığ koşullarını gözlemleyin ve bu tehlikeden uzak bir yere çadırınızı kurun.

 

Sonuç olarak doğaya mutlaka saygı ile yaklaşın ve mümkün olduğunca temiz bırakın

 

alıntıdır :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...
  • 7 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...

Kamp yeri seçerken ilk yapmanız gereken şey o bölgedeki yabani hayvanları anlatan bir kitap okumanız... smile.png

Ben :)

Su kaynağına 200 metre uzaklıkta (su sesi duyarak uyku muazzam oluyor 2 saat uyusan bile dinlenebiliyorsun)

Ateş yakacağım yere 500 metre uzakta durması çadırıma ateş sıçramasını istemem :)

yabani hayvanlar için ise bir sopa ve bir bıçak yeterli olacaktır diye düşünüyorum :))

Domuz genelde et kokusuna gelir yiyecekleri ve çadırı talan eder gider biraz yıkıcıdır ama karşı karşıya kalmak istemezsiniz..

Bazıları mangal keyfi için gidiyor bence bu yanlış tabikide ateş yakılmalı ama mangal ayrı kamp ayrı daha hafif yemek türleri seçilmeli bence

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.