Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Meslekler hakkında görüşler-deneyimler!


aysum

Önerilen İletiler

Üniversiteye hazırlanan birçok insan için asıl sorun şu ki meslekleri tam anlamıyla bilmiyoruz... Her yerde farklı bir yorum farklı bir düşünce var ve neye yöneleceğimizi şaşırıyoruz. Ben şöyle bir şey yapalım diyorum; Turkish- Media üyeleri şu anda bulunduğu mesleğin iyi yanlarını, rahatsız olduğu yanlarını, kendisi için getirilerini, avantajlarını, maddi durumunu, hangi insanlara göre olduğunu, zorluklarını, eksiltilerini, yaşadıkları deneyimleri, hatta çevrenizdekilerin düşünceleri ve aklınıza gelebilecek daha ne varsa burada bizimle paylaşın lütfen! Bu düşüncelerin gerçek hayattan olması bize daha inandırıcı kılacaktır! Her yönden bir fikir edinmemizi sağlayacak bu yöntem eminim çok yararlı olacaktır. Mümkün olduğu kadar samimi duygularla yazılsın ki biz de meslek seçimimizi doğru yönde yapalım...

 

Şimdiden duyarlılığınız için çok teşekkürler :clover::)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

olur bızı kobay olarak kullanıyonuz demek haa soylemem aysum :D:P

saka saka

ben elektrık okuyorum.su zorlugu var basta cok zor bır bolum.bence tıptan sonra gelebılecek en zor bolum dıye dusunuyorum. sımdı bılgısayar programcılar belkı bana kızacak ama gercekten oyle. bız tam bır fızık goruyoruz.

hele bırde okudugun okulun hocaları da gıcıksa tamam sen bıttın demektır :)

ya zaten sen erzuruma gelmeyecen buranın hocalarını anlatmaya gerek yok :) gecıyorum burayı

 

bu bolumu bıtırdıgın zaman ıs bulma yuzde olarak %85 dır.sızde takdır ederısınız kı elektrık herkesın yapabılecegı bırsey degıldır.yanı bır kabloyu yanlıs baglasan bıtersın. yasam ıle olum arasındakı bır cızgıde bızım bolum.sonucta 34500 volt la ugrasıyorsunuz.42volt ve yukarısı ınsan saglıgını tehlıkeye sokacak adamı olduruyorsa gerısını sız dusununun. cok dıkkatlı olman ve yaptıgın ısle ılgılı bılgı sahıbı olman gerekıyor.

 

sımdılık aklıma gelenler bunlar.dah sonra yıne eklerım :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

insanın ilgisi oldugu konularda bir meslek seçmesi lazım çünkü sevdiği mesleği sıkılmadan yapabiliyor...

ben bilgisayar donanım mezunuyum liseden üniversiteyi ise bilgisayar teknolojisi ve programlama okuyorum ve çalışıyorum çalıştıgım yer bi firma bilgisayar üzerine sabah 9 akşam 9 çalışıyorum ve hiç sıkılmıyorum çünkü sevdiğim meslek mesleğinde öneli olan hergün çıkan malzemeleri takip etmek ve o parça hakkında bilginin olması lazım diyelim bi ram bu hangi anakarta uygundur kaç DDR RAM mi DDR2 rammidir kaç pindir bunları bilmelisin size gelen müşteriye bunu anlatmanız lazım çalışma prensipleri sölemeniz lazım..

 

kötü bir yönü ise insanlar bilgisayar konusunda bazen bilgisiz oluyor bir müşteri geliyor harddisk kaçlık istiyorsunuz diyorum çok GB lı olsun diyor ben şimdi ne yapayım :D çok GB hangi harddiski takıyım :) maddi durum diyorsunuz bilgisayar piyasasında çevre önemli faktör insanlara güler yüzlü ve bilgisayarın her arıza çıkarttıgında ondan para almamak lazım küçük bir arızası olur ondan para alırsanız olmaz almazsanız eğer bu müşteriye karşı bir jesttir ve bir müşteri bir çok müşteri getirir :) ileriye dönük meslekler seçmeni tavsiye ederim aysum mesela bilgisayar teknolojik bir şey oldugu için ilerleyen zamanlarda her evde olucak...

 

ve kesinlikle şunu unutmamak lazım okulda öğrendiğiniz bilgilerle iş hayatınızdaki bilgiler gerçekden uyuşmuyor yani diyelim örnek sen bilgisayar toplamasını için gerekli bilgileri ezberlemişin iş hayatında o malzemeler geldiğinde önüne bakıyon böle neyi nereye nasıl takayım diye bakıyon bilgi ve pratik kesinlikle şart :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kötü bir yönü ise insanlar bilgisayar konusunda bazen bilgisiz oluyor bir müşteri geliyor harddisk kaçlık istiyorsunuz diyorum çok GB lı olsun diyor ben şimdi ne yapayım çok GB hangi harddiski takıyım

 

larsıe harıkasın ya bu lafın cok hosuma gıttı :lol::lol:

neyse cıddı olayım. -_- kesınlıkle katılıyorum larsıe ye.su konuda ogretılenler ıle ıs hayatındakı bılgıler tutmuyor maalesef. hele bırde bızım meslekler gıbı hergun yenı bır teknolojı cıkıyorsa bu ıs daha da zorlasıyor.

ya halen daha guluyom bu lafına larsıe. ne komık ama :D:lol: sen bır cıcegı hak ettın al bakalım :):flowers:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sercan sağol daha bunun gibi neleri var bi bayan aradı diyor yeni format attınız bilgisayarım internete girmiyor diyor dedim ağ bağlantılarına girin ordaki bağlantı mavimi dedim evet dedi mavi bağlantı var dedim expoler sayfası açın dedim açtı ne görüyorsunuz dedim yazılar var dedi resim filan var eee dedim internetiniz var bayanın yanıtı şu oldu google nerde :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sercan sağol daha bunun gibi neleri var bi bayan aradı diyor yeni format attınız bilgisayarım internete girmiyor diyor dedim ağ bağlantılarına girin ordaki bağlantı mavimi dedim evet dedi mavi bağlantı var dedim expoler sayfası açın dedim açtı ne görüyorsunuz dedim yazılar var dedi resim filan var eee dedim internetiniz var bayanın yanıtı şu oldu google nerde :D

:lol::lol::lol::D cok komık yav.gulmekten oldum burda

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her meslekte olur heralde bu tarz şeyler :) Dediğiniz gibi önemli olan sevdiğin bir mesleği icra ediyor olmak :)

Sayenizde biz de bilgileniyoruz :P Teşekkürler :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

arkadslar ozellıkle soyluyorum.(bagırarak soyluyorum) alttan ders bırakmayınnnnnnn.bırakırsanız cok ama cok sıkısırsınız,cok cıle cekersınız.benım arkadslarım (bır dersten) alttan derslerı ıle bu donem cakıstı tam bır sene okul uzadı yav.dusunun arkadaslar. hele bırde alan dersı hıc bırakmayın.yaz okulunda acılır umuduna kapılmayın.yaz okulunda acılan dersler genellıkle fızık,matematık1-2.bunun dısındakı dersler ıcın en az 15 kısı toplamanız gerekıyor kı yaz okulu o ders ıcın acılsın.

aman haaaa dıkkat edın!!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili arkadaşlar lütfen bu topiğe sadece bakarak geçmeyiniz... :clover:

İki satır da olsa bir şey yazınız, fikirleriniz önemli :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ben de katılayım, izninizle...

bir tıp çalışanı olarak kendi düşüncemi aktarıyım:

bu sektör sizi boşta bırakmaz, yani geçiminizi rahatlıkla sağlar.

Sık nöbetler ve her işleminizdeki hukuki sorumluluk gibi dezavantajları da var.

Benim gibi sayısal alanda yetenekliyseniz,

puanı yüksek diye bu alanı seçmeyin.

yeteneklerinizi kullanabileceğiniz bir alanı seçin.

Tıp her ne kadar sayısalla alsa da

eğitimi ve uygulaması hiç de öyle değil.

Tıp alanında başarılı olmak için zeki olmak değil,

çok çalışmak gerekiyor...

umarım yararlı olmuşumdur???

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

teşekkürler nobody :) tabi ki oldun :clover:

 

aysumcum kızma yazıyoruz :)sakın ol

Yok canım neden kızayım kızmadım ben :unsure: Sadece paylaşıma davet ettim :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aysumcum ben işletme okuyorum .lisedeyken aslında hic aklımda bile yoktu,hukuk istemiştim olmadı. ama şuan mutluyum .zor derslerim de var kolay derslerim de var . insan ilişkilerim iyidir , pazarlama konusunda meraklıyım , insanları ikna edebilirim, diksiyonuma güveniyorum diyebiliyorsan tavsiye edebilirim . geniş bir yelpazen olabiliyor mezun olurken. sadece işletmeye ait bilgiler de günlük yaşamda da ihtiyac duyabilecegin bilgileri ögrenebiliyorsun.

ben senin icin konuyu sadece meslek degil de biraz farklı bir boyuta taşımak istiyorum .tabiki meslek secimi önemli. ama üniversitenin hangi şehirde oldugu konusuna da lütfen dikkat et. gercekten cok önemli . bunu şimdi anlayabiliyorum. farklı bir şehire geliyorsun .herşeyi kendi şehrinle kıyaslıyorsun. insanları ,caddeleri,parkları,eglence yerlerini ... yani en ufak biryerde bile dolmuşta bile aklına yasadıgın yer geliyor. bence şehir konusu da önemli bu yüzden . diyelim ki meslek konusunda kendine uygun bir bölümdesin ,ama sehir seni huzursuz ediyor sanki boguluyor gibisin. inan ben böyle bir durum yaşıyorum.lisedeyken hep başka bir sehirde okumak istemiştim .annem bitanem ısrarla bizimle kal dedi ,ama dinlemedim .evet farklı bir şehirde tek başınasın hayatın farklı yönlerini görebiliyorsun . her yaşadıgın olay her tanıştıgın kişi seni daha cok büyütüyor, olgunlaştırıyor. ama senden de bir parcanı alabiliyor bazen. ben diyorum lütfen önece ailenin yanında okumayı düsün. cünkü inan cok zor . herkesi kendi gibi görüyorsun bazen büyük yanılgılar yaşabiliyorsun .benim 4. yılım evde de kaldım özel bir yurtta da . inan hepsinin farklı problemleri var .özellikle ev konusu; insanları bir zamanda sonun birlikte yaşarak tanıyabiliyorsun ve aklına hic gelmeyecek problemler yaşıyorsun. tabiki diger yönden güzel tarafları da var . sana en güzel örnek verebilecegim kişi yakın bir arkadasım ; o da izmirli ve 4 yıldır alışamadı bu şehre . o yüzden sehir konusunu da bence esip gecme . umarım bir parca yardımcı olabilmişimdir .

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

teşekkürler deniz_kızı :clover::)

Ama bir de şöyle düşünmek lazım sürekli ebeveyn koruması veyahutta baskısı altında olursan da hayatı öğrenemezsin diye düşünüyorum ben!

Kendimizi geliştirmek ve hayata hazırlanmak için bir takım zorluklara da alışmak lazım...Zorlukları bilmeden başa çıkma yollarını da öğrenemeyiz. Bir de ebeveyn baskısı tabi onu da bir şekilde aşmak lazım ( her ailede olur mu orasını bilemem ama biz de var :P )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kesınlıkle katılıyorum aysum.bu arada denız_kızı nın dedıklerı de dogru.cok ıyı bır yere temas etmıs bence unıversıte ogrencısı aılesının olmadıgı bır memlekette okumalı.dusunsenıze sıze verılen bır burs (sımdı 160 ytl) ve bırde evde kalıyorsanız (kıra,su elektrık fılan) bunların masraflarına aılenız de yardımıyla ayaklarınızın uzerınde durmasını ogrenıyorsunuz.kendı sorumluluklarınızı kendınınz cozmek zorunda kalıyorsunuz. oyle masraflarınınz cıkıyorkı bu ayı nasıl gecırıcem dıye de dusunmeye baslıyorsunuz. ıste aılenız de babanızda aynı seyı dusunuyor. bu ayı nasıl gecırıcem dıye. bakın aynı seylerı yasıyıorsunuz.parayı nasıl kanaatlı kullanmasını ogrenıyorsunuz.

sonucta unutmayın kı bu parayı tekrar yıne sız odeyeceksınız babanız ,aılenız degıl.ondan sonra demeyın ne kadar sacma seylere harcamısım paramı :)

sımdı dıyeceksınız sen nerden bılıyon.ben aılemın yanında okuyom.cok ıstedım dısarda okumayı nasıp olmadı.

 

burdan tekrar tesekkur ederım aysum boyle bır topıc actıgı ıcın.gercekten ıyı olmus.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Aysum gercekten guzel bir konu, bende merakla tavsiye izleyecegim ama uzucuki forumda fazla dikkat cekememis konun. Aslinda herkez birseyler yazsa ne cok bilgi cikar ortaya. Bende daha is hayatina atilmadim, ama ekonomi, finans alaninda yapmak istiyorum yapacagim seyleri. Cok ilgimi cektigini farketmistim bu konularin. Gercektende hala oyle geliyor ama yapacak oyle cok seyim varki, bir yigin tarihi bilgiyi bilmem lazim. Dunyada adiyla yer etmis ekonomistleri incelemem, yutmam lazim ve tabi bunun sosyolojik yani icin sosyoloji dersleride almam lazim :)

Eger benim gibi kaldigin yerde durmak istemeyecek biriysen ve sectigin meslekte yukselmeyi hedefliyorsan finans, ekonomi gercekten harika ve ama ozellikle tarihe, felsefeye, tartismalara, arastirmalara ilgin varsa.... Parasal yonune gelince sana tavsiyem bu bolume gitmeye karar verirsen, yabanci ulkede kesinlikle ya unuversite oku yada mastir yap. Inan avantajlarini goreceksin. Fransada ben bu sekilde asla issiz kalmam, hatta burada calisirsam Turkcemden dolayi beni Turkiyede subelerine yardimci niteliginde gonderebilirler ve tabi maasimda avrupa uzerinden olacak :) Tabi ben bunu dusunmuyorum, yani oyle... Cok yazdim :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

evet sımdıde unıversıtede okumanın sevılen bır yonunu daha soyleyeyım....

 

unıversıtenın 4 sınıfında veya 2.sınıfında yanı son sınıfın son donemınde hocalarınızın sıze olan tavırları degısecektır.su sekılde degısıyor.derslerınızde,sınavlarınızda hosgorululuk rahatlık verıyorlar.oyle oncekı donemlerdekı gıbı sorular sorarak sızı kasmıyorlar.

ben bızzat hocamıza sordum :

-bızı nıye bu kadar kasıyorsunuz? dıye

bana su cevabı verdı:

-sercan bız ogrencıyı ılk yıllarında zorlarız bunu kabul edıyorum.ama bunu yapmamızın nedenı ogrencıyı secmektır.dusun bız ılk donemlerde gevseklık yapsaydık hepınız gecerdınız ve gercekten okumak ısteyenı ayıramayacaktık.ılk donemde zora gelen ogrencı zaten bırakıp gıdıyor.boylece bıze as ogrencıler kalıyor.kafası sonradan dank eden de artık calısmaya baslıyor kendını zorluyor.

 

bu sozlerınden sonra bızım 40 kısılık sınıfın neden sımdı 20 kısılık oldugunu daha ıyı anlıyorum. -_-

 

tabı bazı unıversıteler bu uygulamanın dısında kalabılır ama genelde boyledır. B)

 

ayrıyeten partıler duzenlenır,mezunıyet senlıklerı yapılır,pıknıkler duzenlenıyor vs.. seyler bu donemde gerceklersıyor.mesela bız su anda muhendıslık bılımı dersımızde her hafta guvec yaptırıyoruz :)tabıı paralar bızden.bu arada hocalarla bırlıkte yerız.cok zevklı oluyor gercekten.

 

bılmıyorum dıger arkadaslarımız neler yapıyorlar eglence olarak.bızım burası kıs memleketı oldugu ıcın cok aktıvıtemız olamıyor.elımızden gelenı bu. :):(

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

Sevgili deniz_kızı

Zamanında biz bu satırları yazarken ben daha üniversite tercihimi yapmamıştım. Şu an yaşadığım şeyin daha önce burada bahsi geçmiş olmasına çok şaşırdım. :)

Gerçekten farklı şehirde okumak pek çok açıdan çok zorluymuş. Hele de ilk defa ailenizden ayrılıyorsanız!

Yurt bulmak için başvurulmadık yer kalmıyor. Bulduktan sonra oda arkadaşlarınla anlaşamayabiliyorsun( ki bu gerçekten önemli bir konu çünkü onlar sizin isteseniz de istemeseniz de beraber yaşamk zorunda olduğunuz kişiler. )

Farklı yetişme tarzları, farklı ilgi alanları, farklı görüşler.

Ne kadar çok farklı insan var hayatta ancak bu şekilde öğrenebiliyorsun. Birbirinin hayatının içinde yaşayarak.

Yani gerçekten yapacağın bu bir seferlik tercih senin hayatını çiziyor.

Bir sürü avantaj, dezavantaj var.

Ve arkadaşlar lütfen tecrübelerimizi paylaşmaya devam edelim

Sadece üniversiteye giden arkadaşlardan değil meslek sahibi olan değerli büyüklerimizden( :D ) de paylaşım bekliyoruz :clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sevgili Aysum,

 

değerli bir büyüğü olarak :D paylaşayım hemen.

 

Ben de eğitim fakültesi mezunuyum.Yani öğretmen adayı.Oldukça gözde bir branşdan mezun oldum.Ailemin istediği bölümü okudum bir nevi,iş bulabileceğim biraz daha rahat olabileceğim.Aslında hukuk istiyordum,ama sınav anında ki bir aksilik tüm planları altüst etti.Şimdi öğretmenlik yapmıyorum,başka bir kamu kurumunda çalışıyorum.Öğretmen olmak gibi bir çabam da yok aslında,çalıştığım kurumda da menmnun değiliö.Sorun galiba,sevmediğim seçeneklerin bana sunulması.İş sorunum yok,yaptığım işi sevme sorunum var.Onun için istediğin bölüm,sevdiğin iş.

 

Memleket konusuna gelince,ailenizin yanında okumak lise hayatını tekrarlayan bir üniversite hayatını verir size,ama aileniz sizi kısıtlamıyorsa,yine aile derim.Yurttan tutun,ev arkadaşlığı,hepsi baş ağırtıyor.

 

Memleketten memlekette savrulmamak için,kendi memleketiniz :) ben 5 yıldır,yaklaşık 4 şehirde çalıştım,şimdi Diyarbakırdayım,ama buradan da ayrılmamın zamanı geldi,inanın çok zor bunları yaşamak.Onun için her adımda dikkatli olun...sevgiler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Doğru söylüyorsun en önemlisi sevdiğin bir mesleği yapabilmek. Ve bundan da zoru bu mesleği belirleyebilmek!

Bu amaçla da önce bölümünü belirleyebilmek...

Tabi senin durumunda birçok insan var. Çoğu insan değişik sebepler yüzünden istediğini yapamıyor. Çok kötü bir durum! Belki de bu tarz aksilikler yaşayan insanlar ellerinde imkanları olsa herşey çok farklı olacak.

Ama insan eninde sonunda alışıyor bir şeylere değil mi?

 

Ben de hayatım boyunca çeşitli şehirlerde yaşadım sürekli gezdim. Ama üniversite için ayrı bir şehre gidiş çok daha farklı.

Çünkü o zaman aileden uzaklaşmış oluyorsun. Senin arkanda duran kişiler azalıyor kendi ayakların üzerinde durmaya çabalıyorsun, sıkıntı çekiyorsun. Aslında bütün bu nedenler şehri sevememene neden olabiliyor bazen.

Hangi ortamda olacağını kendin seçemiyorsun bu nedenle de aslında herşey biraz da şansa kalıyor :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Değerli arkadaşım,

 

meslek seçiminde net olmalısın.üniversiteyi kazandıktan sonra dönüşü biraz zor oluyor,o mesleğe takılı kalıyorsun.Alışkanlık olmuyor,çünkü sürekli huzursuzsun.

 

ailenden uzak olmak korkutmasın seni,dediğin gibi ayakların üzerinde durmayı öğreneceksin,yeter ki hayatına güzel ve tutarlı insanları sok.dikkatli ol ve kendini yıpratmamaya bak.yolun açık olsun :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.