Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuru fasulyeye iade-i itibar


Efendi Türkler

Önerilen İletiler

kestaneli pasta yemek istiyorsan kestaneli yap .. :lol: neden fasulye koyup kestane yiyomuş gibi yapıyorsun ki :huh:

 

Belki kestaneye alerjim var :angry::P

 

Hem kestaneyi haşlıcan,soyucan ooooo uzun iş B)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Bana da üniversite yıllarıma kadar kimse kuru fasulye yedirememişti nefret ederdim çünkü. Ama bir alıştım şimdi hemen hemen her hafta yaparım. Akşamdam sıcak suya koyacaksın ki gazı gitsin kuru fasulyenin , sonrada güveçte pişireceksin ağır ağır ve un koyaksın biraz suyu yoğun olsun diye. Bir de tavsiyem cıbrısa denilen bir ot vardır eğer onuda katarsan üzerine hımmmmmmm harika olur :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mutfagı,yemek yapmayı seven bırı olarakbunun yerı ayrıdır. kuru fasulye aynen ascı faredekı bı yemek vardı ısmını hatırlamıyorum her halde rotatuale gıbı bırseydı.o rda da bu yemek bızdekı fasulye olayına donuyor.ama ordakı elestırmenın hosuna gıdıyor.sızde kuru fasulyeyle yapılan her cesıdı yemeyenler ıcın tattırın.ozellıkle lokanta,restorant ısletenler turıstlere yapın bunu.yazınız ıcın tesekkurler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kuru fasulye oldum olası en sevdiğim yemeklerin başındadır..hele de içine sucuk atınca harıka oluyor,bıde suyuna taze ekmeği banıp banıp yıyeceksın..hemen gidip fasulye ıslatıcam :stuart:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

kuru fasulye oldum olası en sevdiğim yemeklerin başındadır..hele de içine sucuk atınca harıka oluyor,bıde suyuna taze ekmeği banıp banıp yıyeceksın..hemen gidip fasulye ıslatıcam :stuart:

 

bende...yanınada cin biber ,salata, turşu ağzı sulanan smiley :grin:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

290620080111120948976.jpg

Arda uçaktan iner inmez ekmek arasi fasulye istedi

EURO 2008’in yıldızlarından Arda Turan’ın Ailesi oğullarıyla gurur duyuyor. Arda hala bir çocuk anne Yüksel Turan’ın gözünde. “Uçaktan inince aradı, ekmek arası fasulye istedi. Bayılır oğlum fasulyeye” diyor...

 

290620080112261105220_3.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

vallahi ekmek arasi en son hamsi duydumda,, fasülye duymamistim :lol: sen denedinmi 'Radya' fuarada gelirmi dersin belki fuara gelirsem görmek isterim :lol:

 

 

:lol:

 

gerci o şaşi gözlerinle görmedigin belli :lol:

 

:P:shuriken:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

gördünmü hayir

 

duydunmu hayir

 

ekmek arasi olurmu?

 

hayir

 

son günlerin modasi cevir cevir kazi yanmasin,, olurmu olur :lol:

 

 

threemonkeysbyelfeninzv3.jpg

 

 

Bunun gibi mi yaniii :D

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

Kuru deyip geçmeyin. Amerika kıtasından hindi, mısır, patates ve domatesle buralara göçen “kuru” topu topu iki-üçyüzyılda milli yemeğimiz haline geldi.

 

Ne zaman yurtdışından ülkeme dönüyor olsam mevsim de kışsa dumanı üstünde bir kuru fasulye ve yanında pilav düşlerim uçak alçalmaya başlayınca. Hele yanına biraz da kütür kütür turşu oldu mu ... Esasında, kuru soğan daha iyi gider ya ... maksat kokmasın uçakta. Neredeyse hostesi çağırıp “Ver bir kuru, pilav üstü olsun” diyeceğim.

 

Sizi bilemem ama bize ilkokulda fasulye deneyi yaptırırlardı. Evde, iki kat ıslak pamuğun arasında fasulye yetiştirirdik. Küçük yeşil toplar pamuğu yarıp kafasını çıkarttığında acaba yeni bir hayatın doğuşunu görmek beni etkilemiş miydi ? Hiç hatırlamıyorum. Ama bildiğim bir şey var ki bu deneyler benim fasulyeyle aramı sıcaklaştırdı. Örneğin, nohut, mercimek bu yakınlaşmadan mahrum kaldı.

 

Hatırladığım ikinci şey ise fasulyeler boyuneğmiş durumdan yavaş yavaş başlarını kaldırarak dikleştiğinde doğanın gücünün farkına varmak yerine sanki ben başarmışım gibi “kendimi fasulye gibi nimetten” saymam.

 

Evet, fasulye yenidünyadan bu taraflara sonradan gelen nimetlerden. Fatih Sultan Mehmet’in sofrasında fasulye vardı da yemedi mi ?

 

Peki, fasulye, bu coğrafyada kullanıma nasıl girdi ?

 

Anlaşılan o ki İtalyan’lar eskiden bakla ile yapageldikleri yemekleri fasulye ile denemişler ve başarılı olmuş. Oradan, Medici sülalesinden Catherine’nin Fransız sarayına giderken fasulyeyi de götürmesi ile Fransa’ya, Fransa’dan da tüm Avrupa’ya yayıldığı söylenir fasulye yemeklerinin. Biz ise denizyolu bağlantımız dolayısıyla İtalya’dan direkt almış olmalıyız fasulye yemeklerini. Zira, bizim fasulye kelimesi İtalyanca “fagioli”den geliyor.

 

Fasulyenin cinsine gelince işte orada biraz duraklayalım. Zira, Erzincan Kemaliye Dermasonu başı çekiyor, sonra Erzurum İspir’in Dermasonu ve Konya’nın Dermasonu takibediyor. Karadeniz bölgesi Şeker fasulyesini, Trakya ise Horoz fasulyesini tercih ediyor. İç Anadolu’da ise Böbrek fasulyesi seviliyor. Bir de Sivas’ın Suşehri kasabasında kendi ihtiyaçları için yetiştirilen Kırkgünlük fasulyesi var. Evlere şenlik, lokum gibi oluyor pişirilince. Ama, fasulye alırken dikkat ! Fasulyenin boyu 9 mm veya daha büyük olmalı.Fasulyenin cinsi uygunsa, et suyu ile kısık ateşte çok uzun sürede yapıyorsanız sizin fasulye yemeğiniz de lezzetli olacaktır.

 

Gelelim iyi kuru fasulye yemeğini nerelerde bulabileceğimize. Artık, ülkemizde kuru fasulye zincir restoranları bile açıldı. Hüsrev Lokantasını kastediyorum. İspir fasulyesinden az sulu, bol telveli, hafif şekerli yapıyorlar. İstanbul Kısıklı’da Çömlek Lokantası Taş Fırında Çayeli kuru fasulyesiyle meşhur. İspir fasulyesi kullanıyor. Üçüncü durağımız İstanbul Küçükçekmece’de tren istasyonunun yanındaki “Mandacı” adlı meşhur kuru fasulyeciye. Orada, kuru fasulye porsiyonunun adı “kanarya”. Bağlarbaşı’nda Ayder Lokantası dördüncü tavsiyemiz.

 

Beşinci durağımız ise Süleymaniye Camiinin tam karşısındaki Kanaat Lokantası. 1932’den bu yana kuru fasulye yapıyor.

 

Yolunuz Ünye’ye düşerse Acara Restorana, Edirne’ye düşerse “Kurucu Ali Baba”ya uğramadan dönmeyin. Onun lokantasının ismi de Kanaat. 1939’dan beri kuru yapıyor.

 

Bu da cabası olsun bizden.

 

Biz, fasulyeyi ne kadar översek övelim, garibim yine avam. İki üniversite bitirse lezzetten, hatta helmelenmeden master yapıp, Arnavut biberiyle de doktora tezini sunsa ... yine de avam, yine de avam. Acaba sonunda sindirim sisteminde gaz yapmasıyla bir ilgisi var mı bunun ?

 

Fakir yemeği olarak kalmaya mahkum garibim.

 

Aynen aşağıdaki Oktay Rifat’ın “Güzel” şiirinden alıntıdaki gibi :

 

“Kadın vurmuş maltıza tencereyi

Fasulye pişiriyordu

Adam düşünüyordu

Altmışbeş fasulye diyordu

Yirmi beş de soğan

Doksan

İki yüzde yağ

Etti mi sana iki yüz doksan ... “

 

DENİZ GÜRSOY

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.