Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Wright Kardeşler


efe doga

Önerilen İletiler

Wright Kardeşler

 

 

 

 

 

180px-Orville_Wright.jpg

Orville Wright

 

 

 

 

180px-Wilbur_Wright.jpg

Wilbur Wright

 

 

 

Wright Kardeşler, ilk motorlu uçağı yapan ünlü kardeşlerdir. Wilbur Wright1867 yılında doğmuş, 1912 yılında ölmüştür. Kardeşi Orville Wright ise 1871 yılında doğmuş, 1948 yılında ölmüştür.

 

Ohio, Daytonlu iki bisiklet ustası olan Wilbur ve Orville Wright,1899'da kuşların nasıl uçtukları hakkında kendilerine ipucu verebilecekher şeyi sistemli bir şekilde incelemeye başladılar. Bilimsel eserlerdeve eski insanların deneyimleri arasında kendi işlerine yarayacak hiçbirşey olmadığını kısa sürede anlayan Wright kardeşler sadece Berlinyakınlarındaki bir tepe üstünden planörle uçuş denemeleri yapan ve bukonuda çok dikkatli notlar tutan Alman mühendisi Otto Lilienthal'inçalışmaları vardı.

 

Lilienthal kuşlarınuçmalarını çok yakından incelediği için planörünün bir kuşu andırmasınafazla şaşmamak gerekir. Fakat o içlerinde ünlü ressam Leonardo DaVinci'nin de olduğu birçoklarını cezbeden tuzağa, yani kuş uçuşunutemsil eden kanat çırpma olayının cazibesine kapılmadı. Lilienthaluçabilecek bir uçağın havayla temas halinde olan sabit bir kanadıolması gerektiğini gösterdi. Kararlı bir uçuşu gerçekleştirebilmek içingerekli kontrol sadece onun söylediği böyle bir kanat tarafındansağlanabilirdi ve bu konuda Wright kardeşler de onunla uyuşuyordu.

 

Wilbur ve Orville Wrightbilimsel öğrenim görmemişler, liseden sonra yüksek bir okuldagitmemişlerdi. Fakat uçma alanındaki çalışmalarını ilerlettirken kendibilimsel yönlerini de model uçaklar, uçurtmalar, insan taşıyanplanörler ile yaptıkları yüzlerce deney sayesinde bu konuda bilimselbir eser hazırlayacak kadar ilerlettiler. Hatta hazırladıkları 200'dençok farklı tipteki kanatları denemek için bir rüzgar tüneli dahiyaptılar. Wright kardeşlerin 17 Aralık 1903'te North Carolina'daOrville'in kontrolünde havalanan ilk uçağı aerodinamik ses teorisinebağlı kalınarak yapılmıştı.

 

Bu uçak ikipervaneliydi. Pilotla birlikte ağırlığı 335 kg.dı. Bu uçuşun beş tanegörgü şahidi vardır. Orville birinci denemede 12 saniye uçtu. Ve sadece37 metre mesafe katetti. O günkü son denemesinde ise, bu süre 59saniyeye çıkmıştı ve 280 metrelik bir mesafeye uçmuştu. Daha sonrauçaklarını geliştirdiler ve 1904 yılında uçağa havada dönüşleryaptırarak, geri dönmek suretiyle kalktıkları noktaya inmeyi başardılar.

 

Wright kardeşler,iyi bir uçak tasarımında kanadın ani esen şiddetli rüzgarların zararlıetkisiyle sert havanın aşağı ve yukarı çekici etkisine karşın pilotundüzeltmesiyle kanadın daha uygun bir vaziyet almasını sağlayan birmekanizma bulunması gerektiğini anladılar. Kuşları gözleyerek serthavalarda uçuş düzeylerini korumak için kanat uçlarını nasılbüktüklerini not aldılar. Kanat bükmeyi planörlerinin kanatlarınınuçaklarını bir mekanizma yardımıyla eğerek taklit ettiler.Deneylerinden bunun işe yarayacağını tahmin etmişlerdir. Gerçekten deişe yaramıştır. Kanat eğmenin uçuş aerodinamiğini nasıl etkilediğinidoğru bir şekilde tahmin ettiler ve anladılar.

 

Wright Kardeşlerartık uçabilen bir uçak yaratmışlardı ama onu nasıl uçuracaklarınıbilmiyorlardı. Bunu onlara gösterebilecek ne bir kitap ne de biröğretmen vardı. Yavaş yavaş ve metotlu bir şekilde uçakla dönüşyapabileceklerinden çok zaman önce emin olmuşlardı. Daha ilkdenemelerinde uçak tam bir daire dönüşünü kolaylıkla tamamlayarakhavalandıkları noktanın yanına indi. Uçak dizaynı, diğerleri Wrightkardeşlerinin seviyesine gelinceye kadar bir süre olduğu yerde saydı.Pilotun kanadın üzerine yatık bir şekilde durmaktan kurtarıp oturmasınısağlayacak bir yer yapılması gibi zorunlu bir takım şeyler gerekiyordu.Wright kardeşler pilotun oturabildiği bir uçak dizaynı hazırladılar.Ayrıca bir de iniş takımı yaparak kendilerini ilk uçuşlarındayanlarında taşıdıkları tekerlekli kriko ve monoraydan kurtardılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.