Türkiye, mavi bayrak sayısında dünya dördüncüsü
MUĞLA (İHA) - Türkiye'nin mavi bayraklı plaj ve marina sayısında dünyada 4. sırada olduğu bildirildi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde Mavi Bayrak Sorumluları Toplantısı'nda konuşan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) Genel
Müdürü Erol Güngör, "Eğer biz plajı kullananların, tesislerde çalışanların bilgisini tam veremiyorsak veya plaj yakınındaki
halkı, o yerleşim yerindeki kaptanını eğitemiyorsak, bilinçlendiremiyorsak çok başarılı olma şansımız yok. Plajımız kirli
olacaktır, kıyımız kirli olacaktır. O bakımından çevre eğitim etkinliğine önem verin. Bunu uyguladığımız takdirde oldukça
başarılı olacağız" dedi.
Türkiye'nin mavi bayraklı plaj ve marina sayısında dünyada 4. sırada olduğunu, mavi bayraklı plajlarının standardının
uluslararası alanda çok iyi olduğunu ifade eden Genel Müdür Erol Güngör, Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE)
Kanada'da yapılan Mavi Bayrak Koordinatörleri Toplantısı'nda TÜRÇEV'den bir sunumla, ulaşılan standardın nasıl elde
edildiğinin diğer ülkelere anlatılmasını istediğini söyledi.
~~~~
MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi bayrak 1987'de kurulan merkezi Danimarka'da bulunan Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEE) koordinasyonunda
yürütülen uluslar arası dört projeden birisidir. Mavi Bayrak esasen bir çevre ödülü olmakla birlikte, plaj ve marinalar için
öngörülen uluslar arası bir standarttır.
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) ülkemizi temsilen Avrupa Çevre Eğitim Vakfı üyesi olarak Mavi Bayrak'a hak
kazanan plaj ve marinaları belirlemektedir Aday plaj ve marinalar önce ulusal jüri, daha sonra uluslar arası jüri tarafından
değerlendirilerek bir yıl süre için Mavi Bayrak almaya hak kazanırlar.
Plajlar için 27, marinalar için 16 mavi bayrak kriterleri vardır. Bu kriterleri dört ana başlık altında
toplayabiliriz.
1- Çevre eğitimi ve bilgilendirme,
2- Güvenlik, hizmetler ve olanaklar,
3- Deniz suyu kalitesi,
4- Çevre yönetimi,
İşte bu yılın 'Mavi Plajları'...
Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı 24 ülkenin önerdiği aday plajlar ve marinalar içinden mavi bayrak kriterlerine
uygun olanları açıkladı. Buna göre, Türkiye'deki 174 plaj ve 12 marina, ''Mavi Bayrak Ödülü'' almaya hak kazandı.
İşte bu yazın gözde mekanları arasına girecek olan plaj ve marinalar
Deniz suyu temiz, çevre yönetimine duyarlı, öngörülen donanıma sahip ve çevreyi bilinçlendirme konusunda aktif plajlara
her yıl ödül veriliyor.
Bu amaçla, önceden belirlenmiş ve ödüle aday olmak isteyen plajlardan 15 gün arayla deniz suyu numunesi alınmakta ve
mikrobiyolojik analizleri yapılmakta. Analiz sonuçlarının AB Yüzme Suyu Standardı’nın en temiz düzeyinde olması
istenmektedir. Ülkemizde, mavi bayrak uygulaması Türkiye Çevre Eğitim Vakfı koordinasyonunda yürütülmekte olup, bu
yıl önerilen 174 plaj ve 12 marinamızın tümü ödülü almaya hak kazanmıştır. Geçen yıl ise 151 plaj ve 12 marinamız bu
ödülü almıştı." Açıklamada, ödülün, uluslararası alanda tanınmış olması dolayısıyla uluslararası turizm pazarında olumlu
yönde katkı sağladığı vurgulandı.
Kaynak: kucukprens.com