Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çalışan Anne Ve Sorunları


Misafir gelincik

Önerilen İletiler

İster zorunlu olduğu için, isterse de mesleğinden uzak kalmamak için çalışan annelerin en önemli sorunları aşağıdaki şekilde gruplandırılabilir;

dotBlack.gif Çocuk bakıcısı arayışı,

dotBlack.gif Aşırı sorumluluk yüklenme, zihinsel ve bedensel yorgunluk,

dotBlack.gif Suçluluk duygusu.

 

 

1- ÇOCUK BAKICISI ARAYIŞI

Çocuğunuza kimin bakacağına doğumdan önce, anne ve baba birlikte karar verin.Çocuğun mümkünse ; evde bakılmasını sağlayın .Başka bir evde olacaksa ,mutlaka geceleri ve hafta sonlarını çocuk, evde geçirmelidir.Eğer çocuğa bakıcı bulunacaksa ; şu özelliklere dikkat edilmelidir:

 

 

dotBlack.gif Temiz, düzenli ve dürüst olmasına,

dotBlack.gif Aile yaşantısının düzenli olmasına,

dotBlack.gif Dakik ve elinin çabuk olmasına,

dotBlack.gif Sevecen ve güleryüzlü olmasına,

dotBlack.gif Esnek ve hoşgörülü olmasına, katı-kuralcı olmamasına,

dotBlack.gif Yeniliğe ve değişime açık olmasına, sabit fikirli olmamasına,

dotBlack.gif Sorumluluk ve insiyatif sahibi olmasına,

dotBlack.gif İletişim becerisinin olmasına,

dotBlack.gif Yaş ve kişilik olarak bakılacak çocuğun annesine benzemesine,

dotBlack.gif Sabırlı olmasına,

dotBlack.gif Eğitimli, kendini yetiştirmiş ve bilinçli olmasına,

dotBlack.gif Çocuğu ya da işe devamını etkileyecek bir rahatsızlığının olmamasına,

dotBlack.gif Sigara içmemesine.

 

2- AŞIRI SORUMLULUK YÜKLENME, ZİHİNSEL VE BEDENSEL YORGUNLUK

 

dotBlack.gif Gerek evde gerekse işte, yükünüzün arttığı dönemlerde bir süre yalnızca acil ve önemli olan işlerinizle ilgilenin.

dotBlack.gif Bazı işleri başkalarına devretmeyi deneyin, işyerinde iş arkadaşlarınızdan; evde ise eşinizden, varsa diğer çocuklarınızdan veya yakınlarınızdan yardım isteyin. Çocuğunuz yokken evinizle, kadın olduğunuz için eşinizden daha çok ilgilenmiş olabilirsiniz, bu aynı düzenin devam edeceği anlamına gelmez.

Eşiniz yeni doğan bebeğinizi emziremez belki ama, bugüne kadar hep sizin hazırladığınız akşam yemeğini hazırlayabilir. Aile içinde yapılabilecek ufak düzenlemeler size kısacık da olsa rahat bir nefes alma olanağı sağlayacaktır.

dotBlack.gif Yükünüzün çok arttığını hissettiğiniz yerde bazı alışkanlıklarınızdan tamamen vazgeçin, bunun için kendinize önceden “vazgeçilebilirler listesi” bile hazırlayabilirsiniz. Örneğin, ev işleri için düzenli bir yardımcı alamıyorsunuz ve iki haftada bir mutlaka mutfağın dolaplarının temizlenmesini gerekli buluyorsunuz ve artık buna ayıracak zamanınız yok. Eşiniz hayatta yapmaz böyle bir işi, anneniz çok yaşlı, akadaşınıza böyle bir şeyi teklif etmeyi düşünemezsiniz bile… O zaman bu alışkanlığınızdan vazgeçin ya da bu düşüncenizi terkedin; iki haftada bir mutlaka mutfağının dolaplarının silinmesini gerekli bulan bir kadın değilsiniz artık. Mutfak dolapları bekleyebilir, arkadaşlarınız bekleyebilir, hatta işiniz bile bekleyebilir, ama çocuğunuz bekleyemez. İnsan yaşamında pek çok şeyden istifa edebilir herhalde, ancak annelikten istifa edemez.

 

3- SUÇLULUK DUYGUSU

Dozu değişmekle birlikte hemen her çalışan annenin yaşadığı bir duygudur suçluluk. Bu duyguyu hafifletmek için şöyle düşünebilirsiniz;

 

dotBlack.gif Çalışmak zorundayım (çocuğum için para kazanmam gerekiyor)

dotBlack.gif Çalışmayı seviyorum (çocuğum mutlu bir anneyi hakediyor)

 

Çalışan annelerin çoğu (ekonomik zorunluluklar nedeniyle doğumdan sonra işe başlayanlar dışında) çocuk sahibi olmadan önce de, çalışan kadınlardır. Önceden çalışma hayatı olan, üretken bir kadının uzun süre evde oturması, mesleki kaygılar, sosyal ve duygusal tatminsizlikler doğurur. Oysa her çocuk mutlu, üretken, kendisiyle barışık bir anneyi, kendisi için işini terketmiş, saçını süpürge etmiş bir anneye tercih eder. Unutmayın ki çocuğunuz sizin aynanızdır; siz mutluysanız o da mutlu olur, siz kaygılıysanız o da kaygılıdır, siz hayatla hep kavga ederseniz o da kavga eder.

 

İşlerinizi planlı yaparak, hiçbir şey için çocuğunuza ayırdığınız zamandan çalmayarak ve bu zamanı en verimli şekilde değerlendirerek suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışın. Hafta sonu onunla başbaşa yapacağınız bir doğa gezisi, haftanın 5 günü sabahtan akşama kadar onunla birlikte olup hiçbir şey paylaşmamaktan çok daha iyidir. Çocuğunuzla birlikte olduğunuz süre değil, bu süreyi nasıl değerlendirdiğiniz önemlidir. Bu sürenin azlığına ya da çokluğuna değil, çocuğunuzla kurduğunuz ilişkinin kalitesine ve bunu geliştirmeye odaklanmaya çalışın.

 

Suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışırken pratikte sizi zorlayan durumlarla karşılaşırsınız, bunların üzerinde çok fazla durmamaya gayret edin. Örneğin; çocuğunuzu kreşe veya bakıcı annesine bırakıp işe giderken ilk zamanlar arkanızdan bir süre ağlayacaktır, bu çok doğaldır.* Çocuğunuz bazen size bir yabancı gibi davranacaktır, babaannesine daha düşkün olacaktır veya bakıcı annesine “anne” diyecektir. Bunlar kuşkusuz her anneyi üzer ve suçluluk duygusunu artırır. Bu gibi durumları çocuğunuza bakan kişiye atfetmemeye çalışın, hatta çocuğunuz kendisine bakan kişiyi bu kadar sevdiği için sevinin. Bu durumları çocuğunuzun size verdiği bir mesaj olarak da algılayabilirsiniz; onunla daha çok birlikte olun ve oynayın.

Alıntıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 11 ay sonra...

Öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

 

Ayrıca alakalı bir hakkında yardımınızı talep etmek istiyorum. Aldığım bir ödev konusu 'Çalışan Kadınların Ailevi Sorunları' üzerine. Yaptığım araştırmalarada çalışan kadınların sorunları hakkında çeşitli bilgiler bulmak mümkün ancak ailevi sorunlarla ilgili çok fazla sonuç elde edemedim.

 

Bu bilginin alıntı olduğunu kaydetmişsiniz. Mümkünse 'Çalışan Kadınların Ailevi Sorunları' hakkında bir yazı ekleme ya da bu makalenin alındığı yeri belirtebilirseniz. çok sevinirim.

 

 

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Çalışan kadınların iş ve aile çatışmasındaki faktörlerini şöyle toparlayabiliriz.

 

1-İş ile ilgili faktörler

2-Kişisel faktörler

3-Aile ile ilgili faktörler

 

Her grup kendi aralarında çeşitli çatışmalar yaşatabilir.

 

İş ile ilgili faktörler:

 

Çalışan kadınlar (anneler) mesaisi belli ve sigortalı işleri tercih edebilmektedir.Eğitim ve gelir düzeyi yüksek,iyi çalışma şartlarına sahip kadınlar; çocuklarını kreşe bırakabildiği ve ev işlerinde ücretli yardım alabildiği için daha fazla çalışma hayatında yer alabilirler.

Eğitim düzeyi düşük kadınlar,iş ortamında yaşanan sorunlar,çalışma şartları,işlerinin eve uzaklığı gibi faktörler çalışma yaşamından ayrılmalarına sebep olabilmektedir.

Çocuk bakımı ve ev işleri, erkeğe nazaran daha fazla zaman harcadıklarından,kadında fizyolojik ve psikolojik problemlere neden olabilir.Ayrıca çalışma saatlerini uzunluğu iş veriminin düşmesine sebep olabilir.

Varsiyeli çalışmalar kişiye sağlık,fizyolojik ve sosyal sorunlar yaratabilir. Performans düşüklüğü,iş kazaları ve aile yaşamının toplumsal ilişkilerin zedelenmesine sebep olabilir.

 

Kişisel Faktörler

 

Çalışma hayatı boyunca kadın,gerek çalışma hayatı gerekse dış faktörlere karşı strese girebilir.

Strese yol açan faktörler : Ailevi sorunlar,boşanma,işin zorunluğu,maddi sıkıntılar,çalışma saatlerinin uzunluğu,hastalık,ölüm gibi iş kaynaklı olabilir. Yükselme hırsı,işe aşırı bağlılık,işleri zamanında bitirme isteği daha fazla strese girmelerine sebep olabilir.

 

Ecevit:

Kadının uğraşları ve statüsündeki değişmelerin ancak aile ve toplumun cinsiyet üzerindeki egemen ilişkilerinin izin verdiği çerçevede olabileceğini belirtmiştir.Kadınların kendi sosyal statülerini ailelerinin sosyal statüleriyle özdeşleştirdiklerinden,aile üyelerinin statülerindeki değişmelerin,kadınların stadüsündeki değişme şeklinde algılandığını belirtir.Bu nedenle de kadınlar ailenin özellikle de erkek üyelerin statülerinin artması yönünde destek olduklarından,üretimde emeklerinin karşılığını alamamak ya da düşük statülerle çalışmaktan şikayetçi olmamaktadırlar.

 

Aile ile ilgili faktörler

 

Kadının iş yaşamının aileyi etkilediği söz konusu olduğu gibi aile yaşamının da iş yaşamını etkilemesi beklenebilir.

Küçük çocuğa sahip aileler,küçük çocuğun varlığı kadın için ev işi yükünü arttıracağından tatminin azalması mümkün görülecektir.

Evlilikte bedenen ve ruhen tatmin olamayan kişilerin sorunları,evlilik yaşantısının bozulmasına,anlaşmazlık ve tartışmalar yaşanmasına , ayrıca iş hayatında da sorunlar yaşanmasına sebep olabilir.

 

Kadın için çocuk sahibi olmak büyük önem taşır. Çalışan kadınlar çocuk yapmaya karar vermeden önce çocuğun kimin tarafından bakılacağını düşünmelidirler. İlk aylarda çocuğun anne sütüne ve şefkatine ihtiyacı fazla olduğu dönemdir. İş hayatında doğum öncesi ve sonrası yasal izin sürelerinin yetersizliği çelişmektedir.

Çocuğun doğumu ile birlikte çocuk bakım sorunlarıyla karşılaşan kadının kısmen veya tamamen iş hayatından uzak kalışı, kariyerini engelleyebilmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.