Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Cihad


editor

Önerilen İletiler

CİHAD

 

Onbir Eylül 2001’den sonra Amerikalılar İslam’ı hızla öğrenmeye çalıştılar. İslam, yeni yayımlanan birçok kitabın, gazete yorum sayfalarının ve televizyon “açık oturumlarının” önde gelen konularından biri olmaya başladı. Gazete ve televizyonlarda, değişik Amerikan universitelerinden İslam kürsüsü profesörleri, Mısır, Pakistan, Suudi Arabistan ve diğer İslam ülkelerinden bu konuda uzmanlar sık sık yorum yaptılar, sık sık konuk olarak televizyona çıktılar. Bu tür aktiviteler son zamanlarda ivme kaybetmeye başlamışsa da, İslam hala Amerikalıların ilgisini çeken önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Özellikle Cihad sözcüğünün İslam’daki anlamı en çok sorgulanan bir şey olma özelliği taşımaktadır.

 

Amerika’nın önde gelen sözlüğü, Webster’s Collegiate Dictionary’e, göreCihad (İngilizcesi Jihad olarak yazılır) “İslam adına girilen kutsal bir savaş” tır. Cihad, Usama Bin Laden dahil, birçok Müslüman’ın savaş sırasında kullandığı bir sözcüktür. Bu sözcüğü en son kullanan Saddam Hüsseyin olmuştur. Burda bilinmek istenilen, bu sözcüğün başka anlamı olup olmadığıdır.

 

Bu konuda yorum yapan bütün İslam uzmanları, Amerikalılar dahil, Cihad’ın esasında “Yaratan’a ermek amacıyla kişisel bir arayış” olduğunu ve sözcüğü başka anlamda kullananların art niyetli olduklarını savunmuşlardır. Bazıları Cihad’la Haçlı Sefer’ini (İngilizcesi Crusade) karşılaştırmışlar ve Haçlı Sefer’inin çok daha kırıcı bir deyim olduğuna değinmişlerdir. Öbür yandan bazı Hiristiyan sözcüleri, Pat Robertson ve Jerry Falwell gibi, Cihad’la şiddeti eşleştirmişler ve İslam’ın Hiristiyanlıktan çok daha savaşsever bir din olduğunu söylemişlerdir. Falwell, söyledikleri için özür dilemişse de, kanımca Amerika halkının genel düşüncelerini dile getirmiştir.

 

Türkiye’de doğup büyümeme rağmen, Cihad hakkında, 11 Eylül’e kadar, pek düşündüğümü söyleyemem. Fakat sözcük günün konusu olduktan sonra bildiklerimi ve duygularımı gözden geçirmek gereksinimi duydum.

 

Amerikalılar, Crusade (Haçlı Seferi) sözcüğünü çok sık kullanan bir toplumdur. Örneğin fakirliğe karşı crusade, esrar’a karşı crusade, yolsuzluğa karşı crusade, halkın sık sık duydukları arasındadır. 40 yılı aşan Amerikan yaşamıma dayanarak söyleyebilirimki Crusade sözcüğünün nereden geldiğini bilen Amerikalıların sayısı nüfuslarının yüzde onundan azdır. Crusade, ortaya çıktıktan yaklaşık bin sene sonra, her çaba için kullanılan bir sözcük olmuştur. Bu demek değildir ki Başkan Bush’un terörle savaşı “Crusade” olarak tanıtması doğrudur. Sözcüğün İslam dünyasında yaratacağı rahatsızlığı göz önünde tutup, kullanmaması gerekiyordu. Fakat hem sözcüğün anlamının epey değişmiş olması ve hem de Bush’un herkesçe bilinen gafları, ortalığı yatıştırmada etkili olmuştur.

 

Belki bilgisizliğimi gösterir ama, Cihad’ın “bir iç arayış” olduğunu ilk kez 1.5 sene önce duydum. Tarih kitaplarımız Cihad’la savaşı birleştiren örneklerle doludur. Örneğin, Osmanlı sultanlarının hemen hepsi, Avrupalılarla savaşı (saldırı vaya savunma olsun) Cihad ilan ederek başlatmıştır. İslam’da “iç arayışı” en iyi dile getiren belki de bizim Sufi şairlerimizdir. Fakat onların bu “iç arayışa” Cihad dedikleri ne bize öğretilmiştir ne de Sufi şairlerin en yücesi Yunus Emre’nin şiirlerinde böyle bir benzetme vardır. Ayrıca, benim köyde okur-yazar olmayanlar dahil, Müslümanların büyük çoğunluğu (benim inandığım), Cihad’ı Webster’de tanıtıldığı gibi algılarlar.

 

Beni kurcalayan bu gibi düşüncelere, konu hakkında benden fazla bilenler de değinmiş ve sözcüğün, esas anlamının “Tanrı’yla bir olma, onunla birleşme” çabası olduğunu söylemişlerdir. Tarihte her dinin art niyetlilerce istismar edildiğini ve İslam’da da Cihad sözcüğünün, yüzyıllarca istismarından sonra, hak ettiği anlamı kazanma zamanı geldiğini vurgulamışlardır. Aynı zamanda bunlar, İslam dininde reformun, din hürriyetinin getirdiği dinamiklikten dolayı, belkide Amerika’da başlayacağını ve bu reforlar arasında başka dinlerle uyum sağlamının da olacağını dile getirmişlerdir.

 

Amerika dışındaki ileri gelen Müslümanların bu tür düşünceleri nasıl karşılayacağını bilemem. Fakat başkaları ne yaparsa yapsın, ne derse dersin, uyumluluk, anlayış ve tolerans öğütlemek her insanın ve her dinin görevi olmalıdır. Zengin/fakir ve hür/köle olarak zaten kutuplanmış bir dünyada insanlığı birbirinden daha da uzaklaştıracak pedegojiden vazgeçmemiz gerek. Böyle bir yakınlaşmayı Amerika’da ki Müslümanlar mı yoksa İslam dünyasının içinden birileri mi sağlayacak benim için önemli değildir. Önemli olan ilk adımları atmaktır.

 

Editör

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • Cevaplar 51
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Merhaba,

 

Sufiler hakkinda bilgi ararken bu yaziniza rastladim ve yine begeniyle okudum.

 

Cok güzel bi konuyu ele almis ve cok güzel dile getirmissiniz.

 

Benimde inandigim ve savundugum seyler bunlar: tolerans,saygi ve sevgi.

 

Cihad´ i da aynen yazdigniz gibi algilamak en dogrusu bence, yani insanin kendi ic dünyasiyla savasi olmali cihad.

Kötü huylarini ve aliskanliklarini yenmesi ve kendine ve topluma iyi davranmasi,iyi bir insan olmasi.

 

 

 

Benim merak ettigim bir konu daha var aslinda size sormak sitedigim.

 

Gecen yillarda Amerika da ve özellkle üniversitelerde Mevlana ya ilginin arttigini ve insanlarin sufizm e yöneldiklerini bir cok kez okumus ve de duymustum.

 

Siz aceba böyle bir egilime sahit oldunuz mu? Bu duyumlar dogru mu?

 

 

Eger bir bilginiz varsa ve yardimcli olursaniz cok sevinirim.

 

 

Saygilar

 

ala Turka

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Fakat başkaları ne yaparsa yapsın, ne derse dersin, uyumluluk, anlayış ve tolerans öğütlemek her insanın ve her dinin görevi olmalıdır.

 

Biz, her türlü iyi niyetimize karsin, bu isi, yani dini kurtarmayi basaramayiz.

 

Yani cihat kavramini ic hesaplasmaydi, kendi vicdan savasiydi gibi ört baslarla degistiremeyiz. Gazali bunu cok denedi, basaramadi. Kurani yeniden yorumlamaya kalkti, su an unutuldu.

"Allah kisassi sevmez dedi", bu gün kuranda kisasta hayir vardir der.

 

(Kisas, dise dis, basa bastir)

 

"cihat ic temizliktir" dediler, Kuran "kalksana cihat deyince ne cakilir kalirsin yerinde ey mümin. haydi allahin dini icin savasa" bicminde emirler kuranda, acip bakarsak acik secik duruyor.

 

Din kavrami iyi niyetlerle budanarak reforme edilemiyor. M.Kemalin yöntemlerini uygulamak gerekir diye düsünüyorum.

 

Gercekten inanilmaz katiiklarla dolu.

Sayin arsel´in dinde kadin, cihat vb arastirmalari,islam tarihi ile ilgili belgeleri sok edici nitelikte. Aylarca siteye girip inceleme yapmak olasi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Editörün iyi niyetine katilmamak mümkün degil.

 

Ancak, islami daha ilimli, göstrmeye calisan insan sever müslüman düsünürlerin giristigi caba bosunadir diyorum.

 

En önemli kurtarma cabasi, cihad kavraminin ic temizlik oldugu cevirisi, daha sonra kisas, kan dökme ve diger konular....

 

Bakiniz hiristiyanligi bu gün bu denli hosgörülü yapan, o dinin icerigi degil, toplumsal gelisimdir. Hristiyanlik bu güne gelinceye kadar akla hayale gelmedik miktarda kan akitmistir. Her dinin karakterinde vardir bu. Yayilamcilik, kölecilik, ganimet ve üniter bir devlet olma hirsi.

 

Cihad bu amac ile kurana sokulmus, islamiyet cihad ile Güney Türkmenistana dahil, kan döke döke cin sinirina kadar dayanarak amacina ulasmistir. Cihad in Asya tarihinde en büyük ve son savasi Talas (720) savasidir.

 

Cihad ile yapilan savasta ganimetin 1/5 i allahin, gerisi cihad savascilarinindir. Bunlar acik secik belirtilmis, hesabi dahi kesilmisken, cihad ic temizligidir gibi yumusak inislerle islamda reformasla gerceklesmez.

 

Benim kanima göre, islamla Türkiye adam akilli hesaplasmadan pacayi kurtaramaz.

 

Cünkü islamin en ilimli bicmi bile anti laik, anti Atatürkcü, anti demokratik ve anti cumhuriyetcidir.

Nasil bir reform öneriliyor, kimler kabul edecek?

Islam demek bilgisizlik demek olduguna göre, tipki avrupa gibi hesaplasmadan baska cikar yol yok kanisindayim.

 

Mustafa Kemal din ile ülke arasina neden kalin cizgiler koydu iyi kavramak gerek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

CİHAD ALLAH YOLUNDA YAPILAN SAVAŞTIR.... AÇIKLAMASI BENCE TEKTİR. fakat canugur arkadaşımızın dediği içinde cihat yapılmaz. islam gönüllere hitap eder kanı sevmez savaşarak müslüman yapmak islama aykırın...................................ayet açık vede nettir............

SAVAŞIN SİZİNLE SAVAŞANLARLA ALLAH YOLUNDA SAVAŞIN...................

osmanlı islamiyeti yaymak için değil topraklarını genişletmek için savaşmıştır. buna cihat denmez. cihat olması için sana karşı bir savaşın açılması vede senin sadece bu savaştan beklentinin toprak değil allahın emri olduğu için savaşmaktır. ne yazikki nankör insanoğlu tarih boyunca savaşmıştır vede savaşmaya devam edecektir. tabiki allahta müslüman insanların savaşla karşılaştıkları zaman neler yapacaklarını yazmıştır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

CİHAD ALLAH YOLUNDA YAPILAN SAVAŞTIR.... AÇIKLAMASI BENCE TEKTİR. fakat canugur arkadaşımızın dediği içinde cihat yapılmaz. islam gönüllere hitap eder kanı sevmez savaşarak müslüman yapmak islama aykırın...................................ayet açık vede nettir............

SAVAŞIN SİZİNLE SAVAŞANLARLA ALLAH YOLUNDA SAVAŞIN...................

osmanlı islamiyeti yaymak için değil topraklarını genişletmek için savaşmıştır. buna cihat denmez. cihat olması için sana karşı bir savaşın açılması vede senin sadece bu savaştan beklentinin toprak değil allahın emri olduğu için savaşmaktır. ne yazikki nankör insanoğlu tarih boyunca savaşmıştır vede savaşmaya devam edecektir. tabiki allahta müslüman insanların savaşla karşılaştıkları zaman neler yapacaklarını yazmıştır...

6612[/snapback]

 

 

Siz hic yazilari okumuyor gibisiniz. Ne güzel aciklamiossiniz cihad´i.

 

peki soruyorum, Cihad size karsi savasanlara allah yolunda savasin derken, arabin Türkmenistan´da ; taskent´de, Buhara da ne isi ve hesabi vardi samanist Türklerle???????

 

Seyhun Ceyhun nehrinin altina Türkler hic inmediler ki :D

 

bu nasil cihad beyler? sen kalk arap yarim adasindan yedi bin km ic asyalara dal, talan etmeye, sonra da sana karsi savasiyoarlar diye onlarla cihad yap kir gecir :angry:

 

En basitinden Talas savasi Cin ile yapilmistir. be mümin arap, senin ne isin var cin ile :D Adamlar zaten Türklerle Japonlarla savasiyorlardi. Bir arap eksikti yani :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

insanların hatalarını o ideolijeye bağlayamassın. bu ülkede kuran arapça okutulduğu sürece hocanın taki bu bir cihattır dediği zaman inanan vatandaşada savaşmak düşecektir... bu islam ın suçu değil yönetinin suçudur. tıpkı sovyetlerde kominizm in çökmesinin yönetimde yapılan hatalar yüzündendir.....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yaw zaten arabin yerinden kalkmaya niyeti yok, tembel tembel yoksulluk icinde pineklerken din onlari harekete gecirdi. bu bilinen bir gercek.

 

Dindeki parlak vaadler arabin istahini kabartti. O yüzden " kalk be mümin ne oturursun cuhad deyince, allah yolunda savassana" der surede.

 

Simdi ilginc bir soru geliyor aklima. oralar yüz yillardir cöllesiyor. bu da bilinen bir sey.

 

Simdi Arap cölde cadirinda öyle miskin miskin oturuken kim ne yapsin arap yarimadasini da neden isgal etsin ki o cölleri, dolayisiyla neden cihad sorusu ???geliyor hemen? Petrol de bilinmiyordu o zamanlar.

 

Bu, su demektir. Tipki M. kemalin arastirmalari gibi, araplar yok olma esigindeydiler son sanslariydi ve onlari din, motivasyon dopingiyle ta Türkmenistana, Cin´e kadar cihada kaldirmistir.

 

Bu da sayisiz yarar saglasa da araplara cok büyük tarihi yanlisliklar yaptiklari icin; özellikle Türklere dalastiklari, ve kalleslik yaptiklari icin, ellerindeki kara altina ramen bu gün sürünüyorlar ne yazik ki.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Yöneticilerimizden sevgili Felfecir bir yazısında şöyle diyordu...

"Hep savunageldigim bir iddia olmustur: "Turkiye'de pekcok insanin din hakkindaki bilgisi ilkokul duzeyindedir!" Dindari da, ateisti de (istisnalar haric) birtakim kulaktan dolma bilgilerle fikir sahibi olarak karsimiza cikar bu ulkede ve fikirlerini delillendirmeye calisirken bile ya mantiklarini bilimsel veri diye yutturmaya calisir, ya da zahmet edip orjinal kaynaklardan bakmak yerine kendi dusuncesini pekistiren sozde bir delili 'iste kaynak' diye sunmaktan geri durmazlar.

 

Bilgi'nin bu derece ucuz oldugu bir donem yasanmis midir, bilmiyorum. Merakla baslayan, tahlil ve tedkikle talibini kendisine ceken bilgi zahmet ister, emek ister. Kesin on kabullerle konulara yaklasim olmaz ve boylesi hassas konularda kisisel mantik yurutmeler 'bilgi' diye sunulamaz. "

 

Evet sayın felfecir'in bu kritiğiyle devam ediyorum. Bende buna dahilim. Sevgili arkadaşlar nasıl bir fizikçi olmadığımız halde fizik konularında, psikolok olmadığımız halde psikolojinin konusu olan mevzuları bu kadar ucuz ele alıp illaki benim dediğim dedik gibi bir üslupla savunmuyorsak, din konusu da böyledir, dinler başlı başına bir ilmin konusudur. Lütfen araştırmadan yazmayalım. Bakınız yukarda cihad konusunu ele almışsınız ve cihadı kan dökmek gibi bir yanlış ifadeyle tanımlamışsınız. Cihad; allah yolunda mücadele etmektir. Cihadın bir çok şekli vardır, mal ile can ile söz ile..vs..vs.. Savaş en son başvurulan yöntemidir. İslam da savaş savunma amaçlı emredilmiştir. Bunu belki on sefer söyledik ama okuımadınız. Gene kendiniz yazdınız kendiniz okudunuz... Savaş sadece savunma amaçlı emredilmiştir. Savaş esnasında bile adaletten şaşılmamıştır. Yaşlılara, çouklara ve kadınlara dokunulmmış. Aman diyenlere, elinden kılıcı atanlara da kılıç sallanmamıştır. Başka zihniyetlerde esir alınan kişiler öldürülürken yada işkence edilirken, müslümanlarda esirlere bile iyi muamele edilmiş. Fidyesini verebilenler serbest bırakılmış. Veremeyenler köle olarak kullanılmıştır. Şimdi buna da çıkışacaksınız, islamda kölelik vardı diye.. Esirleri öldürmüyorlardı, yada ömür boyu hapsetmiyorlardı.. Onları yanlarına hizmetçi alıp yaşama haklarını devam ettiriyorlardı.. Zaten çoğu müslümn da kölelerini azat edmişlerdir. Peygamber efendimiz kölesi zeyd bin hariseyi azad ettiği gibi birde evlatlık edinmiş onu şereflendirmiştir. İslam harika bir dindir arkadaşlar yazmakla bitmez.. Tabi çamur atmakla da bitmicek....

 

Saygılar-Sevgiler..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bu konuda Seyyid Kutub ve Mevdudinin "Cihad" adli kitabini öneririm..benim cihad hakkindaki sorularima cevap verdi en azindan...

 

örnegin bu kitap hakkinda bir yorum:

 

Seyyid Kutup ve Mevdudi cihadı iki anlamda kullanıyordu: Biri, sömürgeciliğe karşı savaş, diğeri toplumsal ve ekonomik kalkınmada manevi bir motivasyon. Kitapları incelendiğinde her ikisinin de kuralsız şiddet ve insanlık suçu olan 'terör' ile 'cihat' arasında daima kalın bir çizgi çizdikleri görülür. Neredeyse bütün İslamcıların ortak projesi, İslam dünyasının modernleştirilmesine matuf olarak tasarlanmıştır. Mevdudi ve Kutup'un kitaplarında cihadı, masum sivillerin hayatına kasteden kuralsız şiddet ve terör şeklinde anladıklarına dair tek bir paragraf bulunamaz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Seyyid Kutup ve Mevdudi hakkında hem fikir değiliz dilku.. Başka platformda tartışabiliriz istersen..

 

Saygılar-Sevgiler..

19516[/snapback]

 

 

seyyid kutub ve mevdudinin tüm görüslerinden bahsetmiyorum

mevdudici de degilim yani

hatta mevdudi yazdigi icin kitabi bile okumak da tereddüt ettim

ama cihad hakkinda güzel seyler yazmislar bence...o kitap hosuma gitmisti..

yoksa alip da bir mevdudinin kitabini okumadim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Hani arkadaşlara yanlış kaynak olması tehlikesi açısından söylemiştim.. Saygılar sunarım..

19558[/snapback]

 

 

haklisin cünkü ben de tereddütle okudum mevdudinin cihad hakkindaki sözleri elestiriliyordu, ama ben elestirildigi gibi bir sey bulamadim belki anlamak istedigim gibi okudum bilmiyorum hosuma gitti kitap..ama cesitli fikir adamlarini da tanimakta yarar var, biri tutup birini zindik ilan ediyor biz o.k. diyoruz, en azindan bizim alanimiz oldugu icin belki de (senin de, canugurun da mesela) fikirlerini bizzat bilmemiz önemli..

 

saygi bizden..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Aslında Mevdudi ve Seyyit Kutup tartışmalı insanlar. Kesin olarak bir sonuca varılmış değil. Onları yanlış değerlendirmek istemiyorum. Ama tartışmalı insanlar oldukları için, birşeyler gün yüzüne çıkıncaya kadar, şüpheden kaçmak lazım. Daha sağlam kaynaklar bulabiliriz..

 

 

Saygılar-Sevgiler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

CIHAD

1.2.1. Tanrı uğruna silahlı savaş

 

Bir amaca yönelik olarak olanca gücü kullanmak. "Olanca çaba" anlamındaki "cehd"den gelir.

 

 

"Ey inananlar! Size ne olduğu ki, 'Allah yolunda, savaşa çıkın' dendiği zaman yere çöküp kaldınız? Âhireti bırakıp dünya hâyatına mı razı olduğunuz? Oysa dünya hayatının geçimi âhirete göre pek az bir şeydir. Çıkmazsanız Allah size can yakıcı azabla azab eder ve yerinize başka bir millet getirir. O'na bir şey yapamazsınız. Allah her şeye kadirdir. K. 9/38-39"

 

"İsteyen, istemeyen, hepiniz savaşa çıkın, Allah yolunda mallarınızla, canlarınızla cihâd edin. Bilirseniz bu sizin için hayırlıdır. K. 9/41"

 

"Ey Peygamber! İnkârcılarla, ikiyüzlülerle savaş; onlara karşı sert davran. Varacakları yer cehennemdir, ne kötü dönüştür. K. 9/73"

 

"Allah şüphesiz, Allah yolunda savaşıp, öldüren ve öldürülen müminlerin canlarını ve mallarını -Tevrat, İncil ve Kuran'da söz verilmiş bir hak olarak- cennete karşılık satın almıştır. Verdiği sözü Allah'tan daha çok tutan kim vardır? Öyleyse, yaptığınız alışverişe sevinin; bu büyük başarıdır. K. 9/111"

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evet bütün bu yazdıkların doğrudur.. Ama durup duran bir millete karşı değil...

Ayrıca cihadın tanımını başka sözlüklere de bakarak yaz istersen..

Şimdi sözlüğü de bırak..

 

CİHÂD

Çalışmak, uğraşmak, çabalamak, gayret sarfetmek.

İslâm'ın yükselmesi, korunması ve yayılması için her türlü çalışmada bulunmak, uğraşmak, gayret sarfetmek ve bu yolda sıcak ve soğuk savaşa girmektir. Daha açık bir ifade ile Allah (c.c.) tarafından kullarına verilmiş olan bedenî, malî ve zihnî kuvvetleri Allah yolunda kullanmak, o yolda feda etmektir. İnsanın maddî-manevî bütün varlığını Allah yolunda ortaya koyarak Hakk'ın düşmanlarını ortadan kaldırmak için savaşması "cihad"dır.

İslâm'da cihad farzdır. Allah Teâlâ bu konuda şöyle buyuruyor: "Hoşunuza gitmese de düşmanla savaşmak üzerinize farz kılındı" (el-Bakara, 2/216). "Herhangi bir fitne kalmayıncaya ve din yalnız Allah'ın oluncaya kadar onlarla çarpışın " (el-Bakara, 2/193). "Allah'a ve ahiret gününe inanmayan kişilerle savaşınız" (et-Tevbe, 9/29); "Sizinle toptan savaştıkları gibi siz de müşriklerle savaşınız. " (et-Tevbe, 9/36). Hz. Peygamber (s.a.s.)'de "Cihad kıyamete kadar devam edecek bir farzdır" (Ebû Davûd, el-Cihad, 33) buyurmuştur.

Yalnız, bu farz bazı hallerde farz-ı ayın; bazı hallerde ise farz-ı kifayedir. Müslümanlar içinden sadece bir grup cihadın gayesini gerçekleştirebiliyor, müslümanların yurt, mal, ırz, namus ve haysiyetlerini düşmanlara karşı koruyabiliyorsa o taktirde cihad farz-ı kifaye olmuş olur ve diğer müslümanların üzerinden sorumluluk kalkar. Şayet fert fert gücü yeten her müslümanın düşmana karşı koyma gereği varsa o zaman farz-ı ayın olur; herkesin bizzat cihâd etmesi icab eder.

Cihâdın gayesi, yeryüzünden fitneyi kaldırmak ve hakkı yüceltmektir. İslâm'da savaş, intikam, öldürme yağma, baskı ve zulüm yapmak için değil: bunları ortadan kaldırmak için yapılır. Müslüman olmayanları zorla İslâm'a sokmak yoktur. Cihad'dan maksat, insanları baskılardan kurtarmak, İslâm'ın yüce gerçeklerini onlara duyurmak ve kendi rızalarıyla müslüman olabilecekleri onamları hazırlamaktır.

 

İşte işin özü budur. Suyu kaynağından içmnenizi öneririm. Bu suyun kaynağı; inançsızların kitapları değil, inananların kitaplarıdır. Yani cihad islamla alakalıdır. Sizin yaptığınız tarifi reddediyorum her nereden aldıysanız. İyice anlaşılması açısından şöyle söylüyüm.. Bir uçağı, o uçağın mühendisleri yada fabrikası tarif eder tanımlar, izah eder.. bisikletçi değil...

 

Saygılar-Sevgiler..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

acnuğur arkadaş cihadin tanımını pek çok kez yapmışşınız...

o yüzden bir de yapmıyorum da benim aklıma şu arpların türk katlettiği sözlerin takıldı...

bak güzel kardeşim sen elin emevisinin yaptığını islama yükleyemezsin...

arapları ben de sevmem(peygamberimiz ve sahabileri yakınları dışında)

ama islam evrenseldir ve arapların değildir....

senin de islama hakaret etme hakkın yoktur....

cihada ister inanırsın ister inanmazsın ama lütfen bir daha dinimi kötüleyici laflar kullanma. :excl:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

acnuğur arkadaş cihadin tanımını pek çok kez yapmışşınız...

o yüzden bir de yapmıyorum da benim aklıma şu arpların türk katlettiği sözlerin takıldı...

bak güzel kardeşim sen elin emevisinin yaptığını islama yükleyemezsin...

arapları ben de sevmem(peygamberimiz ve sahabileri yakınları dışında)

ama islam evrenseldir ve arapların değildir....

senin de islama hakaret etme hakkın yoktur....

cihada ister inanırsın ister inanmazsın ama lütfen bir daha dinimi kötüleyici laflar kullanma. :excl:

19949[/snapback]

 

sayin karakurt, emeviler daha dünkü cocuk. Daha gerilere, güney asyaya saldirilara dogru gidin, Mave-ül nehirin ötesinde kendi hallerinde yasayan zavalli Türklerin basina gelenleri tabi ki size anlatmadilar, osmanli da bu tarihi yok saydi.

Simdi biliyorsunuz, global dünyada kimsenin birbirinden saklayacak seyi kalmadi.

Isteyen arap tarihinden bile artik bunlari ögrenebilir.

 

Inanc konusu ise size ait oldugundan, kimse size neden inaniyorsunuz demedi, diyemez de.

Kimse de beni, gecmisimi arastirmaktan, alikoyamaz???? :excl:

 

:excl: Benim tarihime, benim kültürüme, gecmiste kimler namussuzluk yaptilarsa, ben onlarin hepsini bulup ortaya cikarmakla mükellefim!!!

 

Daha önce de söyledim, ben ulusum icin dinleri ezer gecerim!!!

Inanclar ise kisiyi baglar, herkes sakin sakin inancini sürdürsün, tarihi de saptirmasin.

Ben islamin yayilma sirasinda, (kafir cekik gözlü Türklerin) -ki bunlar benim ulusumun aslidir-yurtlarina saldiran arap kuteybelerin oraya ne amacla cihad yaptiklarini ölünceye kadar soracagim.

Buna siz yanit bulmak zorunda degilsiniz

 

saygilar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

acnuğur arkadaş cihadin tanımını pek çok kez yapmışşınız...

o yüzden bir de yapmıyorum da benim aklıma şu arpların türk katlettiği sözlerin takıldı...

bak güzel kardeşim sen elin emevisinin yaptığını islama yükleyemezsin...

arapları ben de sevmem(peygamberimiz ve sahabileri yakınları dışında)

ama islam evrenseldir ve arapların değildir....

senin de islama hakaret etme hakkın yoktur....

cihada ister inanırsın ister inanmazsın ama lütfen bir daha dinimi kötüleyici laflar kullanma. :excl:

19949[/snapback]

 

sayin karakurt, emeviler daha dünkü cocuk. Daha gerilere, güney asyaya saldirilara dogru gidin, Mave-ül nehirin ötesinde kendi hallerinde yasayan zavalli Türklerin basina gelenleri tabi ki size anlatmadilar, osmanli da bu tarihi yok saydi.

Simdi biliyorsunuz, global dünyada kimsenin birbirinden saklayacak seyi kalmadi.

Isteyen arap tarihinden bile artik bunlari ögrenebilir.

 

Inanc konusu ise size ait oldugundan, kimse size neden inaniyorsunuz demedi, diyemez de.

Kimse de beni, gecmisimi arastirmaktan, alikoyamaz???? :excl:

 

:excl: Benim tarihime, benim kültürüme, gecmiste kimler namussuzluk yaptilarsa, ben onlarin hepsini bulup ortaya cikarmakla mükellefim!!!

 

Daha önce de söyledim, ben ulusum icin dinleri ezer gecerim!!!

Inanclar ise kisiyi baglar, herkes sakin sakin inancini sürdürsün, tarihi de saptirmasin.

Ben islamin yayilma sirasinda, (kafir cekik gözlü Türklerin) -ki bunlar benim ulusumun aslidir-yurtlarina saldiran arap kuteybelerin oraya ne amacla cihad yaptiklarini ölünceye kadar soracagim.

Buna siz yanit bulmak zorunda degilsiniz

 

saygilar.

19953[/snapback]

araplar arsında kati bir türk düşmanlığını sadece emeviler yapmıştır...

ben bir türküm hemde iyi bir milliyetçi..

ama yani işi o kadar uca taşıdın ki artık sormak zorunda bıraktın...

biz neden çine avrupaya akınlar yaptık????

bir de şu size öğretilenler lafını tekrearlayıp durma....

biz ne biliyorsak iki kez düşünüp söylüyoruz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben ulusum için dinleri ezer geçerimmi..))) Nasıl ezmek o.. Bırak ezmeyi yanına bile yaklaşamazsın. Zaten uzaksın da.. Hangi manada söylediğini biliyorum, takmam yada kabullenmem demek gibi birşey ama, bende öyle cevap verdim işte.. Uluum için dinleri bile ezer geçerim dediğin ulusun müslüman ulustur. Ötügen ormanlarından bahsediyıorsan sadece gülerim..)) Yukardaki reformu da açıklarsanız sevinirim. Hala cihadın tanımında ısrarlımısınız, ısrrlıysanız neden ısrarlısınız..??

 

Saygılar-Sevgiler...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.