Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Golf sahası için 500 bin ağaç kesildi


muki

Önerilen İletiler

Antalya Belek Ormanları'nın turizm alanı ilan edilmesinin ardından 2 yıl içinde büyük bir doğa katliamı yaşandı; bölgeden 500 bin ağaç eksildi

 

Ağaçlandırılması 30 yıl alan Antalya Belek Ormanları'nda, bölgenin turizm alanı ilan edilmesinin ardından bir doğa katliamı yaşandı. Golf sahaları için 500 bin ağacın kesildiği Belek Ormanları'nda iki yıl arayla çekilen iki ayrı fotoğraf, ağaç katliamını gözler önüne serdi.

Belek Ormanları 1955'te kumul ve kıyı erozyonunu kontrol etmek amacıyla oluşturuldu. Ortaya dünyanın en iyi ikinci doğal fıstık çamı ormanı, Türkiye'nin ise en iyi fıstık çamı tohum ormanı ortaya çıktı. Ancak Turizm Bakanlığı, 1984'te Belek Ormanları'nın turizme açılmasını planlandı. Turizm Bakanlığı'nın 1990 yılından itibaren bölgeyi 'turizm bölgesi' ilan etmesiyle 23 bin dönümlük Belek Muhafaza Ormanı'na peş peşe tahsisler yapıldı, 45 otel hizmete açıldı. Otellerin yanına 7 golf sahası inşa edildi, 3 golf sahasının yapımı da sürüyor.

 

Katliama yasal kılıf

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, bölgenin 'turizm bölgesi' ilan edilmesiyle katliamın yasal düzeneğinin hazırlandığını öne sürerek şöyle konuştu: "18 bin dönümde fıstık çamı, 5 bin dönümde okaliptüs ağacı bulunuyordu. 600-700 bin ağaç vardı, bunun 500 binini kestiler. Halkın tepkisini çekmemek için yolun kenarında birkaç sıra ağaç bırakıldı, asıl kesim ormanın içlerinde gerçekleştirildi. Bölgede 5 ayrı koruma statüsü var. Buna rağmen Belek Ormanları'nın bulunduğu alan turizm sahası ilan edildi. 'Muhafaza Ormanı' en değerli ormanlardan biri demektir. Anayasa'nın 169. maddesine göre ormanlar amaç dışı kullanılamaz. Turizme tahsis edilmesi zaten Anayasa'ya uygun değil. O bölgenin kıyıları Caretta caretta üreme alanı. Ayrıca uluslararası kuş göç yollarının üzerinde orman içi ve yakın çevresinde de endemik bitki türü var.

Yapılan tahsislerin iptali için birçok dava açıldı. Antalya Barosu'nun açtığı dava sonunda Anayasa Mahkemesi Mayıs 2007'de 'orman arazileri turizm amaçlı tahsis edilmemeli' yönünde karar verdi. Karara rağmen inşaatlar tüm hızıyla devam ediyor."

 

'Sahalar suyu bitiriyor'

Belek Ormanları'nın devlet eliyle tahrip edildiğini ileri süren Gündüz şöyle devam etti: "Çevre ve Orman Bakanlığı, korumakla yükümlü olduğu alanların tahsis edilmesine ses çıkarmadı.

Kadriye ve Belek belediyeleri ise bu alanı imara açtı. Belek Ormanları korunmadığı gibi burada çevreyi daha çok tahrip edecek golf sahaları yapıldı. Suyun korunması için ormanlar şarttır. Golf sahaları büyük miktarda su tüketiyor. 100 hektarlık bir golf sahasının yılda tükettiği su miktarı yaklaşık 1 milyon metreküptür. Ayrıca golf alanlarında kullanılan ilaçlar nedeniyle akarsularda, yeraltı suyunda, denizde kirlenme meydana gelir."

 

'Bölgenin sonu, Side antik kenti gibi olabilir'

 

Akdeniz Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tuncay Neyişçi, kıyılarda yapılaşma adına orman katledenlerden doğanın intikam alacağını belirterek, Side Antik Kenti'nin kumullar altında kaybolmasını örnek verdi. MÖ 7'nci yüzyılda kurulduğu tahmin edilen kentin büyük bölümünün bugün kumul altında olduğunu belirten Prof. Dr. Neyişçi'ye göre, Side'deki kum istilasının sebebi o tarihlerde Ege'den gelen Kyme göçmenlerinin denizle iç içe olabilmek için Side Yarımadası'ndaki fıstıkçamı ormanını kesip açtıkları alana kent kurmalarıydı. Ancak bir süre sonra serbest kalan kumullar Akdeniz rüzgârıyla kenti istila etti. O dönemin en ünlü ticaret merkezi olan Side limanı kum istilasıyla doldu. Kum istilasıyla baş edemeyen ünlü Roma İmparatoru Hadrianus, kumların doldurduğu limanı zorlukla temizletti.

 

Oteller ve golf sahaları

 

Belek'in 'Turizm Bölgesi' ilan edilmesinin ardından turizm tahsisi verilen gruplar şöyle:

 

Özaltın Grubu (Nuri Özaltın): 3 otel, 2 golf sahası

Akkanat Holding (Ali Akkanat): 3 otel, 2 golf sahası

Papillon Grubu (Mustafa Nazik): 4 otel, 1 golf sahası

Cornelia Grubu: 2 otel, 1 golf sahası

Kaya Otel Grubu (Burhanettin Kaya): 2 otel, 1 golf sahası

 

HASAN ALAYBEYOĞLU Antalya DHA

 

 

Bakanlıktan Yatırım Belgeli Tesisler

 

Kaya Belek:

Belek Turizm Merkezi, ANTALYA

18 Delikli golf sahası, 649 yatak

 

Akdeniz Golf Club:

Serik, Belek, ANTALYA

36 Delikli

 

Köprüçay Golf:

öprüçay Dolusu Mevkii, Serik, ANTALYA

16 Delikli, 400 yatak

 

The Scala Nova Golf and Country:

Söke, AYDIN

18 Delikli, 569 yatak

 

Kemerburgaz Golf:

Göktürk Köyü, Kemerburgaz, İSTANBUL

27 Delikli, 1455 yatak

 

MIR Club Country:

Sığırevrek Devlet Ormanı, Pendik, İSTANBUL

18 Delikli

 

Pine Bay Sarıgerme Golf Resort:

Sarıgerme mevkii, MUĞLA

18 Delikli, 44 yatak

 

Kızılcahamam Golf Tesisi:

Merkez köyü mevkii, Kızılcahamam, ANKARA

18+9+27 Delikli, 130 yatak,

 

World of Wonders White House:

Özlü köyü, Kocaçam mevkii, Aksu, ANTALYA

18 Delikli, 200 yatak

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HASAN ALAYBEYOĞLU Antalya DHA

Milliyet gökyüzünde - MURAT ÖZTÜRK

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Antalya Belek Ormanları'nın turizm alanı ilan edilmesinin ardından 2 yıl içinde büyük bir doğa katliamı yaşandı; bölgeden 500 bin ağaç eksildi

 

Yazın orman yangınlarıydı şimdi sermaye...

Ne diyebilir ki insan... Yazıklar olsun!!!!!!!!!!!!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.