Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Çay... Çay... Çay... Çay...


Freyja

Önerilen İletiler

  • Cevaplar 89
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

  • 2 hafta sonra...

Şimdi sıkı durun!

Çayın yanına her daim yiyebileceğiniz, karnınızı doyurabileceğiniz bir tarif geliyor. Tarifin kolaylığına bakmayın el hüneri ister :P

 

İki yumurtayı kabuklarını ayıracak şekilde bir kaba dökün. Sonra bunları bir alet yardımı ile karıştırın. Bu alet genelde yumurta çırpacağıdır. Çatal da aynı işi görebilir. Son teknolojiyle birlikte mixerler de aynı işi görür. Sonra, marketten alınan süt paketinin içinden yaklaşık 1,5-2 su bardağı süt, yumurtanın içine itina ile dökülür. Karıştırılmaya devam edilir. Çok cıvık bir karışım elde edildiğinden olsa gerek, bunu önlemek için un (buğday unu haa) kullanılır. Cıvık karışımımızın içine yavaş yavaş un eklerken bir tarafta da karıştırmaya devam edilir. Un eklendikçe kabın içinde topaklanmalar olacaktır bu sizi yıldırmasın. Karışımın kıvamı, kaşıkla tutup akıttığınızda çamur gibi oluyorsa (ya da ne bileyim oldukça cıvık bir hamur düşünün, işte öyle bir şey) hazır demektir.

 

Şimdi ocağın başına geçip yanmaz bir tavayı ateşe koyalım ve tavanın tabanını yağlayalım. Tava kızınca 5-6 kaçık miktarında karışımı tavaya dökelim. Biraz bekleyince bir de bakacaksınız hamurun cıvıklığı gidiyor ve katılaşıyor. Ama fazla kalırsa yanabilir. Sonra tavayı sallayıp zıplatmak sureti ile içindeki yarı pişmiş hamuru ters çevirin. Piştiğine emin olduğunuzda (çeşitli yanık haleleri oluşacak esmer ve beyazımsı karışımlarda) bunu tavadan bir tabağa koyun. Her iki yüzünü yereyağı ile yağlayın. Az yağ kullanın kilo yapıyor. Arasına ister peynir ister salam koyun. Çayın yanına afiyet olun ooohhh...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

"Evet, bir bardak daha çay istiyorum" (Yes, i would love another Glass of Tea) adlı kitabın yazarı Katherine Bremming'in Türk çayını tarif edişine bayıldım ve sizlerle de paylaşmak istedim:

 

"Türkiye'de çay içmek, İngiltere'deki öğlen çayından veya Japonya'da özenle hazırlanan çay ikramlarından biraz farklı. Daha az karmaşık ve çok daha sadedir. Tıpkı Türk insanı gibi.

 

Çayınızı alıyorsunuz, isteğinize göre 1 ya da 2 şeker atıyorsunuz. Sonra da çay kaşığınızla karıştırırken çıkarabildiğiniz kadar ses çıkarıyorsunuz. Bardağı ucundan tutuyorsunuz çünkü çok çok sıcak...Yavaşça küçük bir yudum alıyorsunuz çünkü çok sıcak... Ayrıca en az birkaç bardak bu çaydan içmek zorunda kalacağınızı aklınızdan çıkarmayın. Tıpkı patates cipsi gibi, bir tane alırsınız ve ardından birkaç tane daha yemek zorunda kalırsınız. Türkiye'de günün her saatinde bardak bardak çay içebilirsiniz. Daha önce de dediğim gibi benim gözümde bu bir bardak çay Türkiye'yi temsil ediyor.

 

Türk çayı için tavşan kanı derler. Siyah ya da yeşil değil kırmızıdır. Tıpkı her vatansever Türk'ün damarlarından akan kan gibi... Tıpkı göklerde gururla dalgalanan bayrakları gibi... Eşsiz güzellikteki halılarında kullanılan kırmızı yün gibi... Tıpkı ilkbaharda açan ateş kırmızısı laleler gibi... Lalenin şekli kendisine çok benzeyen bu çay bardağına yansır.

 

Türk çayı sıcaktır... Anadolu topraklarını ısıtan güneş gibi... İçinizi ısıtan coşkulu müzikleri gibi... Yemekleri, şehirleri, spor takımları hayatlarının en anındaki yaşama sevinci gibi...

 

Türk çayı demlenir! Bir Türk sallama çayı, çaydan saymaz. Karadeniz bölgesinde yetiştirilen çay, Türkiye'nin her bölgesinde sürekli demlenir. her zaman servise hazırdır. Türkiye'de kahvaltı hazır demezsiniz, çay demlendi dersiniz.

 

Çay Türkiye gibi bir mozaiktir. Miras, kültür, tarih, gelenek ve birçok etnik grubun bir araya gelip kaynaşması gibi... Türk olmak demek, Türkiye Cumhuriyeti ile bütünleşmiş olmak demektir.

 

Türk çayı sadedir - berraktır. Sütle beraber içilmez. Çayın sade içilmesi gerekir. Berraktır: Tıpkı bir Türk'ün yüzü gibi... Her zaman anlaşılabilir, bir şey saklamaz. Komşulara gösterdikleri kalpleri gibi berraktır...

 

Türk çayı sürekli içilebilir! Çay keyfinin bitmesinin imkanı yoktur... Bütün gün içebilirsiniz. Çayın altı sabahtan akşama kadar her zaman açıktır. Ülkenin dağları, ovaları, doğal güzellikleri ve çalışkan insanları kadar cömerttir.

 

Türk çayı müzik gibidir! Müzik kültürü ile yetişmiş ve birçok yetenekli müzisyeni barındıran bir ülkedir Türkiye. Türkiye arabeskten popa, ondan halk müziğine uzanan bir çizgide çok renkli bir müzik yelpazesine sahiptir. Yine de çay bardağına kaşığın temasıyla çıkan çın-çın sesi başka hiçbir şeye benzemez. Eğer bu sesin bütün Türkiye'de çayhanelerden, evlerden, vapurlardan, işyerlerinden, ülkenin her köşesinden yükseldiğini hayal ederseniz, bunun ülkenin milli senfonisi olduğunu da söyleyebilirsiniz.

 

Türk çayı arkadaş canlısıdır! O hiçbir zaman yalnız içilmez. İlla ki yanınızda biri olmalıdır. Eğer bir Türk sizinle arkadaş olmak istiyorsa ilk teklif edeceği şeydir çay. Türkler yalnız, tek başına iş yapmazlar. Başkalarıyla birlikte olmayı severler. Geniş düzlüklerde aileleri ve hayvanları ile sıcak ilişki geliştirebilmiş ataları gibi... Hayatı başkaları ile paylaşılarak değerli kılınan bir şey olarak görürler...

 

Türk çayı sadedir, dolaysızdır. Demokratik bir içecektir, herkes içebilir... Demokratiktir, Atatürk'ün izinde kurdukları ve 88 yıldır yaşattıkları devletleri gibi... Sadedir, dolaysızdır, kolayca demlenir ve bu yönüyle Türk'lerin hayatı yaşamak için seçtikleri tarzı yansıtır. Çay sade olabilir ama her zaman Türk'lerin hayat tarzının temelleri olan saygı ve sevgi ile ikram edilir...

 

Türk çayının acelesi yoktur! Yoğun bir günün ortasında asude ve dingin bir iklime çağırır insanı... Türkiye'ye gittiğinizde öğreneceğiniz ilk ifadelerden biri "problem değil" dir. Çay yavaş yeme hareketinin önemli bir üyesidir.

 

Bu yaz Türkiye'de çayı gereğinden biraz daha hızlı içtiğim için birisi tarafından hafifçe azarlandım.

 

Türk çayı barışçıldır! Bir bardak çay nereye giderseniz gidin size ikram edilir. Ofislerde, evlerde, işyerlerinde... Size ikram edildiğinde bir barış mesajı ve jestini de size taşır. 13. yüzyılın büyük sufi şairi Rumi'yi hatırlatır. "Gel! Tanış olalım... Yavaş yavaş bu çayı içer gibi... Gel! Şu günün hayhuyunu bir kenara koyalım, birbirimizi tanıyalım... Gel! Bir bardak çay paylaşalım, belki ısınırız onunla ve arkadaşlığımızla... Gel! Hayatı ısıtalım"

 

Bunun için kitabımın adını "evet, bir bardak daha çay isterim" koydum. Türkiye'nin Orta Doğu'daki barış yapıcı rolü üzerine çok tartışma var. Ben bir siyaset bilimci değilim. Ben hikayeler anlatırım. Ama barış dolu bir dünyada yaşamak istiyorum. Bu kitabı yazmaktaki amacım Türkiye hakkındaki ümidimi Amerikalı kardeşlerimle paylaşmak: Türkiye bölgenin yükselen bir değeri olarak bizlere bölgenin rasyonel, entelektüel ve barışçıl yüzünü gösterebilir ve daha iyi bir geleceğin inşasında taşıyıcı bir rol üstlenebilir. O halde benimle beraber bir bardak çaya evet diyin, iki ülke arasındaki diyaloğa evet diyin. Bunun gibi festivalleri ve bir bardak çayı fırsat bilerek diyaloğa evet diyin."

 

 

Katherine Bremming'in gerçekten Türk çayını çok güzel anlattığını düşünüyorum. Belki çay bardağı için "bardak" kelimesi yerine "ince belli" lakabını seçebilirdi ve çayın içiliş tarzlarından birinin de kıtlama olduğunu belirtebilirdi. Ama bir Amerikalıya göre gerek Türk insanını, gerekse de Türkiye'yi çok doğru gözlemlediğini düşünüyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...

ÇAY DEMLEDİM AMA BİR SORUN VAR

 

Çay sert ve acı

Çayı fazla koymuş olabilirsiniz ya da gereğinden fazla / uzun süre demlemiş olabilirsiniz.

 

Çay bulanık görünüyor:

Bu aslında iyi bir işaret olabilir; kaliteli Assam Çayı köpüklenebilir ve ışığı yansıtır. bu nedenle çay bulanık görünür. Eğer çayınızın kaliteli Assam Çayı olduğunu düşünmüyorsanız o halde kullandığınız çay veya su kötü olabilir.

 

Çayda metalimsi bir tad var:

Yine bir kötü su veya kötü çay sorunu

 

Çay tortulu görünüyor:

Bu da, kötü sudan kaynaklanır, sudaki tortular bardağın veya fincanın yan duvarlarına yapışır. Sorun düşük kaliteli, küçük yapraklı çayların kullanımına da bağlı olabilir. Şişe suyu veya filtreden geçirilmiş su deneyin.

 

Çayın tadı yavan:

Bunun nedeni kötü kalite çay kullanıyor olmanız. Daha iyi çaylar kullanın. Suyu tekrar kaynatmış veya servis yapmayan kaynamasını beklememiş olabilirsiniz.

 

Çay tatsız:

Çay, rafınızda gereğinden uzun bir süre beklemiş olabilir. Küçük miktarlarda ve sık sık çay alın, hem böylece değişik lezzetli çayları da deneme şansınız olacaktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
BERGAMA'ya Has Bir Lezzet: CİLVELİ ÇAY

Bergama'nın çam fıstığı diyarı olan Kozak Yaylasında yetişen dünyanın en dolgun ve lezzetli çam fıstığını, Kozak ve Bergamalılar her sekilde değerlendirir.

Çay da bunlardan biridir.

Bir yandan çay demlenirken, bir yanda da fıstıklar hafifçe kavrulur ve bardağa konan taze çayın üzerine boca edilir.

Mis gibi taze çay, kavrulunca lezzetine lezzet katılan Kozak'ın o güzeller güzeli fıstığı ile içenlere lezzet üstüne lezzet tattırır.
 
1618709_10152200120958810_1070613391_n.j
 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

O kadar çok yeşil çay içiyorumki bir gün yemyeşil olacağım galiba... YSG!

Hulk gibi mi :D

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Çok ilginç değil mi bunlar:

 

Sadece 2 dakika demlenen çay uyarıcı etki yaparmış.

Eğer 5 dakikadan daha uzun demlenirse adrenalize olan kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkar.Böylece çay sakinleştirici etki yaparmış

 

Ha bir de demlenmiş çay suyunu evimizde ahşap temizleyici olarak kullanabilirmiş, koyu renk mobilyalara uygulandığında çaydaki bileşenler eskimiş yüzeylere yepyeni bir parlaklık getirirmiş.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Admin

Çok ilginç değil mi bunlar:

 

Sadece 2 dakika demlenen çay uyarıcı etki yaparmış.

Eğer 5 dakikadan daha uzun demlenirse adrenalize olan kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkar.Böylece çay sakinleştirici etki yaparmış

 

Ha bir de demlenmiş çay suyunu evimizde ahşap temizleyici olarak kullanabilirmiş, koyu renk mobilyalara uygulandığında çaydaki bileşenler eskimiş yüzeylere yepyeni bir parlaklık getirirmiş.

bizde inanındık... YSG!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...
  • Admin
İyi bir çay için bunlara dikkat!
 
İyi bir çayın kalitesi deminden ve renginden belli olur. İyi bir bardak çayın olmazsa olmazları iyi su, metal olmayan demlik ve demleme süresi.
 
cay-demleme.jpg
 

İyi bir çay demlemenin ilk koşulu suyun kalitesi, tazeliği ve suyu doğru şekilde kullanmak. Ardından demlik faktörü ve demleme süresi gelir. Çay demlemek için en uygun sular, sertlik derecesi düşük yani  kireci az olan sulardır. Kireç oranı yüksek sularla demlenen çaylar bulanık olur. Çay demlemede bir önemi olmasa İngiltere Kraliçesi seyahate çıkarken yanında çay demleyeceği suyu götürmezdi eminiz!

Taze kaynamış suda bulunan yüksek oksijen oranı çayın lezzetini ve demini arttıran önemli bir unsur. Bu yüzden de suyun 10 saniyeden daha fazla kaynatılmaması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta da kaynadıktan sonra soğumuş suyun yeniden kaynatılmaması.

 

DEMLİK CAM OLSUN 

Çayın nemli ve sıcak ortamlardan uzak tutulması, ağzının açık kalarak herhangi bir koku ya da aromaya maruz kalmamış olması da bir diğer önemli faktör. Elbette damak zevkine göre değişmekle birlikte, demliğinize her bardak için bir çay kaşığı çay koyup en sonunda bir kaşık da fazladan eklenebilir.
İyi bir çay demlemek için uzmanlar öncelikle demliğin porselen veya cam olmasını öneriyor. Metal demlikler çayda metal bir tat bırakır. Çayı demlemeden önce demliğin ısıtılmamasına dikkat etmek gerekir.

Çayı demlerken taze kaynamış, iyi kalite içme suyu porselen veya cam demlikte 15 dakika demlendikten sonra servis yapılmalı. Demli çay asla kaynatılmamalı ve yarım saat içinde tüketilmelidir.

 

MİNİMUM 15 DAKİKA... 

Kalitesi yüksek çayların demi daha çabuk çıkar ve daha az dem süresi ister. Ancak Türkiye’de üretilen çaylar diğer ülkelere göre daha çetin şartlarda yetiştiğinden istediğimiz dem rengini ve tadını alabilmemiz için minimum 15 dakika demlenmesi gerekir. 15 dakika demlenmiş Türk çayında pişmiş çay ve kuru meyve aromaları hissedilir.

Çayın çok uzun süre demlenmesiyle çayın rengi çok koyulaşır, çayın içindeki reçine  dem suyuna karışır ve acımsı bir tat ortaya çıkar. Uzun zaman bekleyen çay oksitlenerek ağırlaşır.
Türk usulü demlemenin Batı çay demleme geleneğinden en büyük farkı çaydanlık ve demlik olmak üzere iki farklı kap kullanılması ve servis yaparken de yarı dem yarı su konmasıdır bardağa. Batıda sadece demlik kullanılır ve çayın üzerine su eklenmez. O yüzden de Batı geleneğinde çay demleme süresi ortalama beş dakikadır...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.