Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

benim fikrim doğruysa senınki kesniinlıkle yanlış mı?!


benkim

benim fikrim doğruysa senınki kesniinlıkle yanlış mı?  

14 üye oy verdi

  1. 1. benim fikrim doğruysa senınki kesniinlıkle yanlış mı?

    • evet yanlış
      2
    • hayır kesinlikle seninkide doğru
      2
    • herşey olabilir
      8
    • bu anket tam bir fiyaskooo:))))
      2


Önerilen İletiler

bu konu forum sitesini yok edebilir smile.gif) dedim çünkü forumu inceledimde gordum ki burada bişeyler paylaşmaktan çok POLEMİĞE GİRİP SAVAŞ KAZANMA EGOSUNUN TATMİNİ GÜDÜLÜYOR GİBİsmile.gif)

yani birçoğumuzun kafasında yerleşmiş birtakım düşünce kalıpları ile kılıç kalkanları çekmiş kıyasıya doğru olduğunu göstermek için savaşıyoz gibi...

yani şartlara göre birden fazla doğru olabileceğine veyahut da tek doğru olsa bile kendimizin yanlış olabileceğine pek ihtimal vermıyoz gibi...

o yuzden benım actıgım bu baslıkta birden fazla dogru olabıleceği kanısına varırsak bu sitenın geleceğini tehlikeye sokabiliriz:)))

ne de olsa bu durumda polemiğe girme egomuz kaybolacak ve foruma olan ilgi kaybolacak:))

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Aksi olsaydı iki doğru olurdu ki bu yanlış. Tabiiki bir doğru vardır ancak iki seçenek karşısında seçimler vardır (kişisel doğrular). Ve bu seçimler için savaşımlar. Benim doğrum senin doğrunu, senn doğrun benim doğrunu çürütmes (meyebilir). Ancak doğru tam anlamıyla ortaya çıktığında taraflardan biri yenilmiş olur. Ama bazıları vardır ki kaybettiği savaşı devam ettirebilir (Bunu evrim teorisiyle ilgili forumlarda çok gözlemledim hatta insan düşünce tarihinde dinler tarihinde yine örnekleri görülebilir). Sonuçta doğru aslen bir tanedir. Kabul etmek yada etmemek doğruyu ikiye çıkarmaz...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Eger ben, benim fikrim dogru dıyorsam(ki ben anketteki cümleye göre tartısmaya katılıyorum)onun evrensel olarak dogrulugu vardır ki bu cümleyi kurarım..Arastırmısımdır,saglam kaynaklıdır dolayısıyla dogrulugunun tartısıldıgı konu bilimsel olarak dogru sıfatı kazanmıstır zaten..Sonuc olarak benim tartısılan konudaki fikirlerim dogrudur,böylece; tartıstıgım kişi benden tamamen farklı birşey iddaa ediyorsa onun fikri yanlıştır(o şahsın fikrine sahip diger nüfusta o konuda yanlıs yargı ve bılgıye sahıptırler)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...

Bu değerli anket ilgi görmemiş ya da gözden kaçmış.

 

Kişilere ait doğrular görecelidir. Kişilere ait doğrular, değişik mekanlarda, değişik zamanlarda üretildiği için görecelidir. Bir olgu hakkında aynı zamanda aynı mekanda iki fikir üretilmişse, doğruluk ölçüleri, doğa gerçeklerine uyumlu olup olmadığıdır. Yani deney, gözlem ve sonuçlara bakılır.

 

Bu nedenle, "benim fikrim doğruysa seninki, seninki doğruysa benimki yanlış" seçeneğini işaretliyorum.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu forumdaki tartismalara,kilickalkan cekilmis gözüyle yaklasmak yanlistir.Dogru olan ise herkesin kendi fikrini savunuyor olmasi ve savunurken somut verilerle de fikrinin dogrulugunu belgeleme veya ispatlama cabalarina önem vermesidir.

Muhakkak ki iki dogru olamaz fakat iki yanlis olabilir.Ancak burada cok önemli bir tespite yer vermem gerekiyor:

"Carpisan iki fikirden ikiside ayni fikri tartisiyor fakat ayri yollardan sonuca ulasmaya calisiyorsa bunlara biri yanlis biri dogru demek te yanlistir,sonucta insanin iki kulagi vardir kulagin birini nasil gösterirse göstersin göstermeye calistigi nesne kulaktir."

 

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

kimse kimseyle aynı şeyi düşünmek zorunda değil.bu insanlığın doğasına aykırı.önemli olan fikirlere düşüncelere saygı gösterebilmek.ve birşeyi tartışırken biz fikirleri ve düşünceleri tartışmıyoruz.hemen bi genelleme söz konusu ve insanın kişiliğine yönelik sözler.işte sen şöylesin sen böylesin sen şunlardansın felan filan.bi insanın fikirlerine düşüncelerine karşı sende tam tersini tam zıttını en ağır şekilde onun fikirlerini çürütmek için sende fikirlerini düşüncelerini söyle en ağır şekilde.ama sadece fikirlerine ve düşüncelerine yönelik.bunda hiçbişey çıkmaz bişey olmaz.ama sen fikirlerine ve düşüncelerine değilde kişiliğine en ufak bi şekilde laf edersen bundan kıyamet kopar.biz genelde bunu yapıyoruz.o yüzden tartışmasını malesef bilmiyoruz öğrenemedikte bi türlü.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Doğru"ya şu açıdan bakmalıyız: Doğrular zamana ve mekana göre, gerçekliğe uygunluklarıyla doğrudur. Gerçeklik ise doğada var olanlar ve doğa olgularıdır.

 

Aynı zamanda değişik mekanlarda bulunan iki kişinin doğruları farklı olabileceği gibi, değişik zamanlarda aynı makanda yaşamış insanların doğruları da farklı olabilir. Önemli olan yukarda söylenildiği gibi fikirlerin doğa gerçekleriyle örtüşmesidir. İşte o zaman fikirler göreceli olarak doğrulanmış olur. Kişilere düşen de, doğru olduğu ispatlanamayan fikirlerin doğru olduğunda israr etmemeleridir.

 

Bu yüzden jön arkadaşımızın dediği gibi insanların farklı doğruları olabilir. Birisine göre yanlış olan fikir eleştirilirken yalnızca gerçekliğe uygun olup olmadığı vurgulanmalıdır. Yani sadece fikirler eleştirilmelidir. Kişiler değişik bazı şartlardan dolayı yanlış bilgiler edinmiş olabilirler. Bu, kişiliği aşağılayacak bir olgu değildir.

 

Ankete gelirsek; "herşey olabilir" yerine, "Doğru da yanlış ta olabilir. Doğrular görecelidir" denilebilirdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

"Doğru"ya şu açıdan bakmalıyız: Doğrular zamana ve mekana göre, gerçekliğe uygunluklarıyla doğrudur. Gerçeklik ise doğada var olanlar ve doğa olgularıdır.

 

 

Doğa olgularını dediğin gibi kabul edersek..Mesela bir kuramı doğa olgularıyla doğru olduğunu tespit edebilir miyiz ?Örnek olarak evrim hakkında doğaya bakıpta doğru/yanlış gibi karar verebilir miyiz ?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Doğa olgularını dediğin gibi kabul edersek..Mesela bir kuramı doğa olgularıyla doğru olduğunu tespit edebilir miyiz ?Örnek olarak evrim hakkında doğaya bakıpta doğru/yanlış gibi karar verebilir miyiz ?

 

Tabiki. Zaten kuramların bilimsel teori haline gelmesi deney, belge ve bulgularla mümkün oluyor. Evrimin büyük oranda doğrulayıcısı da doğa bulguları.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

benim fikrim dogruysa seninki de dogrudur elbet

 

mutlak dogru diye bisey yok ki zaten ...

 

maksat kim daha hipnotize edici konusuyor biggrin.png

 

Öyle değil işte... Seninki doğruysa benimki yanlış, benimki doğruysa seninki yanlış, her ikimizinki doğru, veya her ikimizinki yanlış olabilir. Önemli olan fikirlerin doğa gerçekleriyle örtüşmesi. Ölçüsü budur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.