Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İntihar Etmek İsteyen Birine Onu Hayata Döndürmek İçin Ne Söylersiniz?


aytiCiP

Önerilen İletiler

  • 7 yıl sonra...
Misafir psikoloji uz.FatihZ.

eğer en yakın arkadaşı ise intahar edecek kişi gerçekten kendini suçlu tutmalıdır bu durumda. Arkadaşlık sorunlara beraber göğüs gerebilmekten ve düşmeden kolundan tutmak beraber dayak yemek borç ödemek kızlarla dahi beraber gezmek. Öncelikle intihar edecek biri zaten aramaz eğer ararsa da telefondan konuşmak yerine acil olarak ona ulaşmayı tercih edin. Yalnızlık farklı duyguları da tetikleyerek acabası artar bir duruma gelir ve yapılmak istenmeyen şeyler yapılabilir. Eğer gerçekten böyle bir durumla karşılaşmadan önce yazımı okuduysanız, kendi hayatınızda düştüğünüz durumlardan örnek vererek o sorunları nasıl aştığınızı ve beraber para, kız, okul gibi sorunların kolay olmasa da bir şekilde çözümlemeyi başarabileceğini ona inanın. Bunları söylerken gerçekten inanırsanız ve vücut dilinizi de yardım edecek şekilde avuçlar içe açık göğüs hizasının bir beden altında tutarak yardım edeceğinizden emin olmasını sağlayın. İntihardan nasıl vazgeçebilirim diye internette dolaşırken konu görüp kendimi tutamadım, bana belki yardımı dokunmayacak ama... Sağlıcakla.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...
  • 2 hafta sonra...
  • 1 ay sonra...

Bir arkadaşım intihar etmek üzere ve siz  saçma sapan şeyler yazdığınız için zaman kaybediyorum.

Arkadaşın intihar etmek üzere ve sen internetten çare arıyorsun öyle mi..unsure.png Polis imdat, veya bildiğin bir psikoga hemen başvurmak daha iyi olmaz mıydı. Eskiden alo intihar hattı varmış ama kapanmış..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bu başlık her ne kadar havadan sudan bölümünde de olsa aşağıdaki ciddi bilgileri de eklemekte fayda var öyleyse..

 

Nasıl Yardımcı Olursunuz?

Çoğu intihar girişimi sağduyulu ve anlayışlı yaklaşımla engellenebilmektedir. Çevrenizde intihar eğilimli veya intihar teşebbüsünde biri varsa;

- Sakin olun. Aceleci ve panik içinde davranmayın. Sakince oturun ve dinlemek istediğinizi söyleyin. Düşüncelerinin yanlışlığını vurgulamak yerine anladığınızı gösterin ve duygusal desteğinizi hissettirin.
- Direkt olarak intihar konusunu ele alın. Belki kişiyi bu noktaya getiren sebepleri bir çırpıda çözüme kavuşturmak zordur ve kişi zaten buna kapalı olabilir. Fakat çoğu insan ölüm ve ölmek kavramlarıyla ilgili karmaşık duygular taşır ve bu konuda konuşmaya daha açıktır. İlk aşamada direkt olarak intihar ve ölmek üzerinden konuşmaktan çekinmeyin.
- Başka çözüm yolları üzerine konuşmaya teşvik edin. Bu durumda bir insanın net düşünemediğini unutmayın. İntiharın geri döndüremez sonuçlara yol açacağını hatırlatarak vazgeçme, geri döndürme şansı olabilecek başka çözüm yolları aramak konusunda cesaretlendirin.
- Yardım alın. Yardım etmek isteseniz bile tüm sorumluluğu almak her zaman yerinde bir karar olmayabilir. Konuyu gerçekten önemsediğinizi daha etkili bir yardım arayışında olduğunuzu anlatın ve uzman yardımı alabileceğiniz yollara başvurun. İntihar eğilimleri gösteren bir kişinin ise mutlaka bir uzmanla görüşmesini sağlayın.

 

PDR biriminin her zaman yardıma hazır olduğunu unutmayın.
 
İntiharı düşündürecek kadar karanlık olan dönem geçicidir.
Tahammül edilemeyen acı dindirilebilir.
Yardım yakınınızda.
Yalnız değilsiniz.

 

Acil durumlarda izlenecek yol:

Kişi kendine zarar verebileceğini düşündüğünüzde endişeye kapılıp ne yapmanız gerektiğini bulamayabilirsiniz. Öncelikle, acil durumun, hem açık bir intihar girişimini hem de ciddi intihar düşüncelerini kapsadığını unutmayın.
Eğer gerçekleştirilmiş bir intihar girişimi söz konusuysa ilk önce ambulansı aramalısınız.
Eğer intihar gerçekleştirilmek üzereyse öncelikle güvenlikle ilgili mercilere haber vermelisiniz (kampus güvenlik, emniyet veya jandarma). Bu sırada kişiyi asla yalnız bırakmamaya çalışın. Yardım gelene dek nasıl davranacağınız konusunda yukarıda sıraladığımız tutumlar yardımcı olabilir. İntihar girişimlerinde emniyet sağlandıktan sonraki aşamada kişinin ailesinin bilgilendirilmesi gerekmektedir. 
Eğer ortada bir girişim yok fakat ciddi intihar düşünceleriyle ilgili gizli veya açık ipuçları varsa kişinin ruh sağlığı uzmanları ile görüşmesini sağlayın. PDR birimi veya hastanelere başvurarak kişinin uzmanla görüştüğünden emin olun. 
Yaptığınız yardım çağrılarının kişiye karşı yapılan bir ihanet değil, tersine kişinin güvenliğini ve sağlığını  koruyabilmek için atmak mecburunda olduğunuz bir adım olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

 

Acil durumlarda başvurduğunuz kurumun zaman kaybetmeden harekete geçmesi için yaşadığınız durumla ilgili kısa ve net bilgi vermeniz gerekecek:

 İsminiz
 Yaşamakta olduğunuz durum
 Tam adresiniz
 Yardıma ihtiyacı olan kişinin ismi

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...
  • 3 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.