Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Orta kulak iltihabı


muki

Önerilen İletiler

Tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı tehlikeli olabilir

 

Küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabının, kalıcı işitme kaybına neden olabildiği bildirilirken bebeğin, anne sütüyle en az 2 sene beslenmemesinin de hastalığa yakalanma riskini artırdığı belirtildi.

 

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Murat Karaşen, orta kulak iltihabının, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Orta kulak iltihabının, 6 ay ve 7 yaş grubu arasındaki çocuklarda sıklıkla görüldüğünü belirten Karaşen, "Çocukların yüzde 90’ı, yaşamının bir döneminde bir sefer de olsa orta kulak enfeksiyonu ile tanışır" dedi. Karaşen, küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabında, bir süre sonra kulak zarının kendiliğinden delinebileceğini ifade ederek, "İltihap akmaya başlar ve gerekli müdahaleler yapılmazsa, o delik kalıcı hale gelir, hastalık kronikleşir ve kalıcı işitme kayıpları yaşanabilir" uyarısında bulundu.

 

BEBEĞİNİZİ ANNE SÜTÜYLE KORUYUN

 

Karaşen, anne sütünün, birçok hastalıkta olduğu gibi orta kulak iltihabından korunmada da çok etkili olduğunu söyledi. Bebeğin, anne sütüyle en az iki sene beslenmemesinin, hastalığa yakalanma riskini artırdığına işaret eden Karaşen, anne sütünün içindeki alerjen miktarının az, besleyici ve koruyucu özelliğinin ise çok fazla olduğunu anlattı. Karaşen, bebeğin çene gelişimine bağlı olarak östaki ve orta kulak yapılarının etkilendiğine dikkati çekerek, "Bebeğin, çenesi, en ideal anne sütü emerken gelişir" diye konuştu. Anne sütünün erken kesildiği, biberon ya da yalancı meme kullanıldığı durumlarda çene gelişiminde sorunlarla karşılaşılabildiğini ve dolayısıyla östaki borusunda işlevsel sıkıntılar olabileceğini ifade eden Karaşen, bu tür çocuklarda orta kulak iltihabının daha sık görüldüğünü söyledi. Karaşen, geniz etinin de orta kulak iltihabına neden olabildiğini belirtirken çocukların bulunduğu ortamlarda sigara içilmesinin de hastalığı tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

 

BELİRTİLERİ KULAK AĞRISI, HUZURSUZLUK VE İSHAL

 

Karaşen, kulak ağrısı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, iştahsızlık ve sarı-yeşil renkli ishalin, orta kulak iltihabının habercisi olduğuna dikkati çekti. Orta kulak iltihabı olan bebeklerin, yoruluncaya kadar ağladığını, kısa bir süre uyuduğunu ve ağrıyla uyanarak tekrar ağlamaya başladığını belirten Karaşen, yaşın ilerlemesiyle birlikte işitme kaybının da görülebileceğini vurguladı. Karaşen, tedavinin en az 10 gün devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Orta kulaktaki enfeksiyon tam giderilmezse orada bir takım kalıntılar olur. Bu da bebeğin daha sık enfeksiyon geçirmesine ve kulak arkasında su toplanmasına neden olabilir. Tedavi kapsamında antibiyotik, ağrı giderici ve östaki borusunu açıp rahatlatıcı ilaçlar verilebilir. Çocukların şikâyetleri geçse bile tedavi tam olarak uygulanmalı."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.