Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KARA DELİK


Misafir Marcus

Önerilen İletiler

samanyoluap1.jpg

,

Samanyolu Kuşağı

Katkı ve Telif Hakkı : John P. Gleason, Gökyüzü Görüntüleri

Açıklama : Gökadamız Samanyolu'ndaki parlak yıldızların çoğu bir disk içerisinde yer almaktadır. Güneşimiz de bu disk içerisinde yer aldığından, bu yıldızlar bize gökyüzümüzü saran dağınık bir kuşak gibi görünmektedir. Samanyolu diskinin kuzey kuşağını gösteren yukarıdaki panorama 90 derecelik bir alanı kapsamakta olup, birbirinden ayrı pozlardan sayısal olarak oluşturulmuş bir mozaiktir. Ekranı sağa doğru kaydırarak, bu nefes kesici görüntünün geri kalan kısmını görebilirsiniz. Görüntü içerisinde bir çok parlak yıldız, koyu renkli toz şeritleri, kırmızı salma bulutsuları, mavi yansıma bulutsuları ve pek çok yıldız kümesi görülebilmektedir. Gökbilimciler, bu resimde görebildiğimiz bütün bu maddelere ek olarak, göremediğimiz daha büyük miktarda karanlık madde olduğundan şüpheleniyorlar.

 

o meşhur samanyolu şarkısının ilhamı işte bu...........

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • Cevaplar 86
  • Tarih
  • Son Cevap

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

Bu Başlıkta En Çok Gönderenler

040907rm5.jpg

 

Katkı Sağlayanlar : Angelos Vourlidas (Amerikan Donanması Araştırma Laboratuvarı [NRL]) ve diğerleri, Güneş Dünya Bağlantılı Taçküre ve Güneş Balonu Araştırması (SECCHI) / Güneş Dünya İlişkileri Gözlemevi (STEREO), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Açıklama : Merkür yörüngesinin içerisinde ilerlemekte olan dönümlü kuyruklu yıldız Enke, geçtiğimiz 20 Nisan tarihinde Güneş'ten taçküre kütle atımı (TKA) biçiminde gelen bir rüzgâra maruz kaldı. Güneş'ten fırlatılan enerji yüklü kocaman parçacık bulutları olan TKA'lar Dünya'nın manyetikyuvarına çarptığında, genellikle kuzey ışığı gösterilerini tetiklemiş olurlar. Ancak bu olayda, çarpışma kuyruklu yıldızın kuyruğunu alıp götürdü. Kuyruk, büyük bir olasılıkla çarpışmanın yarattığı basıncın etkisinden çok, etkileşimde bulunan manyetik alanların etkisiyle koptu. Yukarıda görülen iki bölümlü görüntünün üzerine tıkladığınızda, bu olayın Stereo A uzay aracı üzerinde yer alan Güneşbalonu Görüntüleme Cihazı tarafından kaydedilmiş olan inanılmaz bir filmini izleyebilirsiniz. İzleyeceğiniz filmdeki kareler arasındaki zaman farkı 45 dakikadır ve her bir kare, kuyruklu yıldızın bulunduğu uzaklıkta yaklaşık 14x20 milyon kilometrelik bir alanı kapsamaktadır. Tabiidir ki, bu eski kuyruklu yıldızın Güneş çevresindeki 3,3 yıllık yörünge süresinde benzer çarpışmalar daha önce de meydana gelmiştir. İşte bu nedenle hiç endişelenmeyin, Enke'nin kuyruğu tekrar uzayacaktır.

 

Devam edeceğiz :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

sputnikasm720zo3.jpg

 

Teşekkürler sedelina :)

 

Sputnik'in 50. Yıl Dönümü : Yol Arkadaşı

Fotoğraf Katkısı : ABD Ulusal Uzay Bilimleri Veri Merkezi (NSSDC), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Açıklama : Sputnik kelimesi "yol arkadaşı" anlamına gelmektedir. Kulağa zararsızmış gibi gelen adına rağmen, Dünya gezegeninin ilk "yapay uydusu" olan Sputnik 1'in Sovyetler Birliği tarafından 4 Ekim 1957 tarihindeki fırlatılışı, hem dünyayı değiştirdi hem de NASA'nın kuruluşu ve Ay'a yönelik yarışla sonuçlanan bir takım olayların başlangıcı oldu. Sputnik 1, pille çalışan vericilere bağlı dört çubuk antene sahip, 83,5 kg ağırlığında ve 55,88 santimetre çapında bir küreydi. Vericiler, tam 23 gün boyunca hayretler içinde kalmış olan dünya dinleyicilerine kesintisiz bip sesleri gönderdiler. Sovyetler Birliği bu başarısını, yaklaşık bir ay sonra 3 Kasım tarihinde, Sputnik 2 üzerinde bir köpeği yörüngeye fırlatarak perçinledi.

 

Tarihsel değişimler hep gerçeğe odaklıdır.Beyin hareket etmek ister ivme kazanmak ister.Buna engel olamazssınız :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

yldzlatasipdolantasyq1.jpg

 

İçinde Yıldızla Dolup Taşan Küme

Katkı Sağlayanlar : Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avrupa Uzay Dairesi (ESA), Hubble Miras Takımı (Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü [sTScI] / Gökbilim Araştırmaları İçin Üniversiteler Birliği [AURA]) - ESA / Hubble İşbirliği

Teşekkür : J. Maiz Apellaniz (Endülüs Gök Fiziği Enstitüsü) ve diğerleri, Davide de Martin (skyfactory.org)

Açıklama : Güneşten yalnızca 20.000 ışıkyılı uzaklıkta, aynı zamanda Samanyolu Gökadamızın yakınlarda bulunan Karina (Yay-Karina) sarmal kolunun da bir sakini olan, NGC 3603 yer almaktadır. NGC 3603, gökbilimciler tarafından Samanyolu'nun en büyük yıldız oluşum bölgelerinden biri olarak gayet iyi bilinmektedir. Merkezdeki açık yıldız kümesi, büyük bir ihtimalle bir veya iki milyon yıl önce meydana gelmiş tek bir yıldız oluşum patlamasında ortaya çıkan, Güneşimizden daha büyük kütleli binlerce yıldızı içermektedir. Aslına bakarsanız, yanı başımızda yer alan NGC 3603'ün, yıldızla dolup taşan çok daha uzak gökadaların nüfusunu artıran büyük kütleli yıldız kümelerinin uygun bir örneğini içerdiği düşünülmektedir. Kümenin çevresinde ise, enerji yüklü yıldız ışınımı ve rüzgârlarıyla biçimlendirilmiş ışıldayan yıldızlararası gaz ve örtücü tozlardan meydana gelmiş, doğuma hazır bulutlar yer almaktadır. Hubble'ın Gelişmiş Araştırma Kamerası tarafından çekilmiş olan yukarıdaki görüntü, yaklaşık 17 ışıkyıllık bir alanı göstermektedir.

Anahtar Sözcükler : Yıldız Oluşum Bölgesi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

galaxyvf9.jpg

 

İki Milyon Gökada

Katkı Sağlayanlar : S. Maddox (Nottingham Üniversitesi) ve diğerleri, APM Gökada Araştırması, Oxford Üniversitesi Gök Fiziği Bölümü

 

Açıklama : Evrenimiz gökadalarla doludur. Devasa yıldız, gaz ve toz yığınları olan gökadalar ile gizemli karanlık madde, büyük ölçekli evrenimizin temel yapı taşlarıdır. Uzak gökadalar, evren genişlediği için birbirlerinden uzaklaşsalar da; kütleçekimi komşu gökadaları birbirine doğru çekerek, gökada gruplarını, gökada kümelerini ve hatta daha da büyük alanları kaplayan sicimleri meydana getirmektedir. Bu yapılardan bazıları, şimdiye kadar gökadalar bazında yapılmış en kapsamlı haritalardan biri olan ve 1990 yılının başlarında tamamlanan APM gökada araştırması haritasında görülebilmektedir. Yukarıda, Samanyolu Gökadamızın güney kutbuna doğru merkezlenmiş 100 derece genişliğindeki bir alanda, iki milyondan fazla gökada işaretlenmiştir. Parlak alanlar daha fazla sayıda gökadaya işaret ederken, mavimsi renkteki alanlar ortalaması daha büyük gökadaları göstermektedir. Parlak yerel yıldızların baskın olduğu yerler ise, koyu renkli elipsler biçiminde resimden çıkarılmıştır. Harita verilerinin incelenmesi sonucu, büyük ölçeklerde evrenimizin şaşırtıcı derecede karmaşık olduğu konusu da dahil olmak üzere, bir çok keşif yapılmıştır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

aurorakuenzliuk8.jpg

 

Kutup Işığı, Yıldızlar, Göktaşı, Göl ve Alaska

Katkı ve Telif Hakkı : Bud Kuenzli

Açıklama : Bazen, gözleriniz karanlığa alıştıktan sonra, görülmeye değer bir gökyüzü ortaya çıkar. Böyle bir durumda, resmedilmeye değer bir göl uzanır önünüzde, güzel yeşil bir kutup ışığı epey üzerinizde salınır, parlak yıldızlar uzaklarda parıldar ve kısa bir süre için parlak bir göktaşı göz kırpar. Geçen ay içerisinde ABD'nin Alaska eyaletinde, Kuzey Kutbu'ndaki Chena Göllerinden birinde çekilmiş ve sayısal olarak birleştirilmiş olan bu nefes kesici panorama, sağ tarafta Ülker açık yıldız kümesini de içeriyor. Görüntü, yalnızca birçok güzelliği aynı anda barındırdığı için değil, aynı zamanda bu kadar kuzeydeki göllerin donmaya meyilli olmaları ve bu kadar karanlık bir gökyüzü resmedilemeden önce yansıtmaz hale gelmeleri nedeniyle de olağan dışıdır.

 

Büyülenmeye devam :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

earlybirdspeciallb750sw9.jpg

 

Parlak Gezegenler ve Hilâl Evresindeki Ay

Katkı ve Telif Hakkı : Jay Ouellet

 

Açıklama : Bu sıralar, sabahları erken kalkanlar, doğu ufku yakınında sabah yıldızı olarak görülen göz kamaştırıcı Venüs manzarasının tadını çıkarıyorlar. 7 Ekim tarihinde şafaktan önce çekilen bu gök manzarasının sağ üst tarafında Venüs yer alıyor. Manzara, aynı zamanda Hilâl evresindeki Ay'ı ve Satürn'ü (sol altta) de içeriyor. Aslına bakarsanız, yumruğunuzu kol uzunluğunda tutup baktığınızda, bu beş derecelik alan içerisinde hem Ay'ı hem de iki gezegeni kolaylıkla kapsamış oluyorsunuz. Dünya'nın gündüz tarafından yansıyan güneş ışığı olan dünya ışığı, Ay'ın gece tarafındaki yer şekillerini aydınlatıyor. Satürn'e dikkatlice baktığınızda, yakınında yer alan ve gezegenin en büyük uydusu Titan'a karşılık gelen iğne ucu büyüklüğündeki ışık noktası görülebiliyor. Ay ilerlemiş olsa da; Venüs, Satürn ve Aslan Takımyıldızı'nın alfa yıldızı olan Regulus'un (en tepede) meydana getirdiği dar üçgen, önümüzdeki birkaç gün daha sabahın erken saatlerinde etkileyici bir görünüm sunmaya devam edecek. Erkenci gökyüzü fotoğrafçısı Jay Ouellet, Mars'ı da, Quebec City / Kanada'nın doğusunda yer alan kırsal kesimdeki karanlık gökyüzünde görülen "parlak, kırmızı bir diyot" olarak tanımlıyor.Ama yinede siz siz olun bu manzaranın tadını çıkarırken fazla

duygusal olmayın. :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

pia08386enceladusrcvk9.jpg

 

Açıklama : Satürn'ün iç kısımda yer alan parlak ve ışıltılı uydusu Enceladus'un üzerinde buz kaynaçları püskürmektedir. Uydunun güney kısmının arkadan aydınlatılmış yapay renklendirmeli bu resminde görülen görkemli buz bulutları, Cassini uzay aracı üzerinde bulunan cihazlar tarafından 2005 Kasım ayında, Enceladus yakın geçişi sırasında keşfedildi. Bu kaynaçlardan sekizinin yeri, günümüzde uydunun güney kutup bölgesinde yer alan büyük yüzey çatlakları boyunca tespit edilmiştir. Araştırmacılar, bu kaynaçların yüzeye yakın duran ve ısıları 273 kelvin dereceye (0 santigrat derece) yakın olan sıvı su keselerinden fışkırdığından şüphelenmektedir. Bu ısı, 73 kelvin derecelik (-200 santigrat derece) yüzey ısısına sahip bu uzak uydunun ısısıyla karşılaştırıldığında sıcaktır. Bu tür buz yanardağı faaliyetleri, 500 kilometre çapındaki minik Enceladus'un şaşırtıcı bir biçimde hareketli olduğunu gösteren etkileyici bir işarettir. Enceladus'un buz kaynaçları, büyük bir ihtimalle, Satürn'ün soluk ama geniş olan E halkasının da kaynağıdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
  • 2 hafta sonra...

etacarinaesgsgendler800ho2.jpg

 

Öncelikle şunu belirtmeliyimki;Güneş sistemimizde yer alan bulutsular benim en hayran olduğum görüntülerdir.

Bu doğa harikası oluşumları sizlerle paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.....

 

 

Açıklama : Güney göklerinin mücevheri Büyük Karina Bulutsusu, diğer adıyla NGC 3372, 300 ışıkyıllık genişliğiyle, gökadamızın en büyük yıldız oluşum bölgelerinden biridir. 7500 ışıkyıllık uzaklığıyla, 5 kat daha uzak olsa bile; Karina Bulutsusu da kendisinden daha küçük olan ve daha kuzeyde kalan Avcı Bulutsusu gibi çıplak gözle rahatlıkla görülebilmektedir. Bu güzel teleskop görüntüsü, bölgedeki karanlık toz bulutlarıyla, ışıldayan yıldızlararası gaz iplikçiklerinin olağanüstü detaylarını ortaya çıkarmaktadır. Karina Bulutsusu, Güneş'in 100 katından daha büyük bir kütleye sahip olan ve hâlâ anlaşılmaz bulunan değişen yıldız Eta Karina da dahil olmak üzere, genç ve çok büyük kütleli yıldızlara ev sahipliği yapmaktadır. Eta Karina, merkezde duran koyu renkli çentiğin solunda ve tozla kaplı Anahtar Deliği Bulutsusu (NGC 3324) 'nun hemen altında yer alan parlak yıldızdır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ngc2080hstny9.jpg

 

Cadılar Bayramı ve Hayalet Başı Bulutsusu

Katkı Sağlayanlar : Mohammad Heydari-Malayeri (Paris Gözlemevi) ve diğerleri, Avrupa Uzay Dairesi (ESA), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Açıklama : Cadılar Bayramı'nın kökeni eskilere dayanır ve gökbilimle ilgilidir. Bu bayram, MÖ 5. yüzyıldan beri, bir ılım günü (gündüz gece eşitliği) ile bir gündönümü (kuzey yarımkürede en kısa gün, en uzun gece) arasında tam ortada bir gün olan, üç aylık kesişim gününde kutlanmaktadır. Bununla birlikte, çağdaş takvimimize göre, gerçek üç aylık kesişim günü önümüzdeki hafta içerisinde gerçekleşecektir. Bir diğer üç aylık kesişim günü de "Groundhog Günü (2 Şubat)"dür. Cadılar Bayramı'nın günümüzdeki kutlama biçimi, ölülerin ruhunu korkutup kaçırmak amacıyla giyinmeye yönelik tarihi temellerini korumaktadır. Belki de bu eski bayrama en uygun çağdaş karşılık Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği ve resmi yukarıda yer alan Hayalet Başı Bulutsusu'dur. Bilinen düşsel bir hayalet simgesine benzer görünen NGC 2080, aslında Samanyolu Gökadamızın uydularından biri olan Büyük Macellan Bulutu'nda yer alan bir yıldız oluşum bölgesidir. Hayalet Başı Bulutsusu yaklaşık 50 ışıkyıllık bir alanı kaplamakta olup, burada temsili renklerde gösterilmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
Müthiş görüntüler..

Gerçekten hiçmi ilginizi çekmedi...

 

Çekmez olur mu hiç sayın Marcus?

Bir kaç defadır uzun uzun seyrederim bu resimleri...

Keşke astronomi hakkında birşeyler bilsem. Katkı da sağlardım. Ama okumakla yetinebiliyorum maalesef...

 

Eline sağlık, teşekkür ederiz bunları görmemizi sağladığın için.

 

Saygılar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Evrenin derinliklerine 3 boyutlu bir gezintiye çıkmak isteyenlere ben de bir tavsiyede bulunayım...

 

Bilgisayarında Google Earth programı bulunanlar, "View"'in altında "Switch To Sky" ı tıklasınlar (Yeni versiyonlarda mevcut). Bulunmayanlar http://earth.google.com/ adresinden temin edebilirler.

 

Tek yapmanız gereken bu. Tıklayın ve büyüleyici bir gezintiye çıkın....

 

http://earth.google.com/sky/skyedu.html

 

Yukarıdaki adreste bulunan videoyu izleyerek görecekleriniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

europagalileobz2.jpg

 

Açıklama : Bu uydunun içinde bulunduğu evre size tanıdık gelebilse de, uydunun kendisi gelmeyebilir. Aslına bakılırsa, bu erken dolunay evresi, Jüpiter'in uydusu Europa'nın yalnızca bir kısmını göstermektedir. Robot uzay aracı Galileo, bu görüntü mozaiğini 1995-2003 yılları arasında Jüpiter yörüngesindeki görevi sırasında çekmiştir. Resimde görülebilenler arasında parlak buz düzlükleri, ufka kadar uzanan çatlaklar ve büyük bir olasılıkla hem buz hem de toz toprak içeren koyu renkli bölgeler sayılabilir. Yerden yüksek olan arazi, özellikle gece gündüz çizgisi yakınında gölge yaptığı yerde belirgin durmaktadır. Europa, Dünya'nın uydusu Ay ile hemen hemen aynı büyüklüktedir; ancak çok daha düz olup, yalnızca birkaç yükselti veya geniş çarpma krateri sergilemektedir. Eldeki deliller ve Galileo uzay aracından gelen görüntüler, buzlu yüzeyin altında sıvı okyanusların var olabileceğine işaret etmektedir. Avrupa Uzay Dairesi (ESA), bu denizlerin yaşam içerdiği yönündeki tahminleri sınamak amacıyla, Europa yörüngesi için önerilen bir uzay aracı olan Jovian Europa Yörünge Aracı'nın ön hazırlık çalışmalarını başlatmıştır. Eğer söz konusu buz yeterince ince ise, gelecekte yapılacak bir seferde, okyanusa doğru çukur kazmak ve yaşam belirtilerini araştırmak üzere paraşütle su robotları atılabilecektir.

sevgili forumdaşlar.Bu oluşuma taraf olun.Ve lütfen ilgiliyseniz sizde katkıda bulunun....

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Atlantis okyonusundada karadelik bulmuşlar bu tufanın sebebi ve uzay savaşıdır.

 

Bilim adamları, Atlas okyanusunun ortasında keşfedilen tuhaf “kara deliği” incelemeye başladı.

 

İngiliz araştırmacılar, “deliğin”, arzın merkezinin oluşumu ve bileşenleri hakkında kıymetli bilgiler sağlayacağını düşünüyor.

 

İngiltere Okyanus bilimi Merkezinden jeologlar ve okyanus bilimcileri, araştırmalarına başlamadan önce açıklama yaparak, yer kabuğunda devasa bir krater olarak tanımladıkları “deliğin” çapının, 3 bin ila 4 bin metre olduğunu belirttiler. Uzmanlar, 4900 metre derinlikte, iki tektonik tabaka arasındaki hareketlerle oluşmuş çukuru “arz yüzeyinde açılmış yara” olarak tanımlıyor.

 

Bu devasa çukur, bilim insanlarını şaşırtmış bulunuyor. Çünkü, bu tür çukurlar genellikle volkanik magmayla doludur.

 

İngiltere’deki Durham üniversitesinden Profesör Roger Searle başkanlığındaki 12 kişilik ekibin okyanus ortasında teknedeki çalışması 6 hafta sürecek.

 

Çalışmalarda, yüksek çözünürlükle kamerayla donatılmış özel bir robot kullanılacak.

 

Bölgeyi arşınlayacak olan robot, çukurdan numune toplayacak. Araştırma sonuçlarının yayınlanması birkaç yılı bulacak.

 

NTVMSNBC

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

mountainsspitzerf800kd2.jpg

 

Katkı Sağlayanlar : Lori Allen (Harvard-Smithsonian Gök Fiziği Gözlemevi) ve diğerleri, Jet İtiş Gücü Laboratuvarı - Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (JPL-Caltech), ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

 

Açıklama : Yukarıda görülen inanılmaz gökyüzü manzarası, yaklaşık 7000 ışıkyılı uzaklıkta, Kraliçe Takımyıldızı içerisinde yer alan devasa yıldız doğumevi W5'in doğu sınırında bulunmaktadır. Spitzer Uzay Teleskobu'ndan alınan bu kırmızı ötesi görüntü, manzaranın dışındaki (hemen üstte, sağda) sıcak ve büyük kütleli bir yıldızdan gelen rüzgâr ve ışınımların biçimlendirdiği yıldızlararası soğuk gaz ve toz bulutlarını göstermektedir. Halen uzay bulutlarının içerisinde sarılıp sarmalamış durumda bulunan yeni doğmuş yıldızlar, Spitzer'in delip geçen bakışlarıyla ortaya çıkmakta, oluşumları ise büyük kütleli yıldız tarafından tetiklenmektedir. Gayet uygun bir şekilde "Yaratılış Dağları" olarak adlandırılan bu yıldızlararası bulutlar, 1995 yılında Hubble Uzay Teleskobu'nun çektiği bir görüntüyle meşhur olan M16'daki benzer "Yaratılış Sütunları"nın yaklaşık 10 katı büyüklüktedir. W5, aynı zamanda IC 1858 olarak da tanınmakta olup, IC 1805 ile birlikte, yaygın olarak Kalp ve Ruh Bulutsusu olarak isimlendirilen karmaşık bir bölgenin parçalarıdır. Bu Spitzer görüntüsü, W5'in uzaklığında yaklaşık 70 ışıkyıllık bir alanı kapsamaktadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Atlantis okyonusundada karadelik bulmuşlar bu tufanın sebebi ve uzay savaşıdır.

 

Bilim adamları, Atlas okyanusunun ortasında keşfedilen tuhaf “kara deliği” incelemeye başladı.

 

İngiliz araştırmacılar, “deliğin”, arzın merkezinin oluşumu ve bileşenleri hakkında kıymetli bilgiler sağlayacağını düşünüyor.

 

İngiltere Okyanus bilimi Merkezinden jeologlar ve okyanus bilimcileri, araştırmalarına başlamadan önce açıklama yaparak, yer kabuğunda devasa bir krater olarak tanımladıkları “deliğin” çapının, 3 bin ila 4 bin metre olduğunu belirttiler. Uzmanlar, 4900 metre derinlikte, iki tektonik tabaka arasındaki hareketlerle oluşmuş çukuru “arz yüzeyinde açılmış yara” olarak tanımlıyor.

 

Bu devasa çukur, bilim insanlarını şaşırtmış bulunuyor. Çünkü, bu tür çukurlar genellikle volkanik magmayla doludur.

 

İngiltere’deki Durham üniversitesinden Profesör Roger Searle başkanlığındaki 12 kişilik ekibin okyanus ortasında teknedeki çalışması 6 hafta sürecek.

 

Çalışmalarda, yüksek çözünürlükle kamerayla donatılmış özel bir robot kullanılacak.

 

Bölgeyi arşınlayacak olan robot, çukurdan numune toplayacak. Araştırma sonuçlarının yayınlanması birkaç yılı bulacak.

 

NTVMSNBC

 

bence değil lena :) uzay savaşı yani, yeni bir başlık açarsan tartışabliriz.

 

Marcus çok çok teşekkürler ilgiyle okudum ve baktım :):clover::clover:

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

40a17shortyol7.jpg

 

Katkı Sağlayanlar : Apollo 17 Tayfası, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA); Panorama Birleştirmesi : Mike Constantine

 

Açıklama : 1972 yılının Aralık ayında, ekip arkadaşları Ronald Evas tepelerinde yörüngede dönerken, Apollo 17 astronotları Eugene Cernan ve Harrison Schmitt, Ay'daki Taurus-Littrow vadisinde yaklaşık 75 saat geçirdiler. Yukarıdaki net panorama, Cernan tarafından, o ve Schmitt vadinin zemininde dolanırken çekilen resimler sayısal olarak birbirine eklenerek elde edilmiştir. Güney Dağ Kitlesi'nin heybetli görüntüsüyle başlayan panoramayı sağa doğru kaydırmanız, Schmitt'i ve Shorty Krateri'nin kenarında, yerbilimci Schmit'in turuncu ay toprağını keşfettiği noktanın yakınında duran ay gezginini ortaya çıkaracaktır. Apollo 17 mürettebatı, geriye 110 kilogramlık toprak ve kaya örneği ile dönmüştür ki; bu, Ay'daki diğer bütün iniş alanlarından getirilenlerden daha fazladır. Şimdi, yani otuz beş yıl sonra bile, Cernan ve Schmitt hâlâ Ay'da yürüyen son kişilerdir.

 

saygılarımla :)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.