Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

darvingüzel

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    22
  • Katılım

  • Son Ziyaret

darvingüzel - Başarıları

Çırak

Çırak (3/14)

  • İlk İleti
  • Ortak Nadir
  • İçerik Başlatan
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra

Son Rozetler

0

İçerik İtibarınız

  1. Ne Güzel diyosun be Dayı. Seni okudukça daha başka bir bakıyorum artık Kitaba,İnsana. Diğerleri gibi ezberden vaya İslamoğlundan yada başkalarından alıntı yapmadan kendinden ne güzel şeyler yazıyorsun,Tebrik ve Teşekkür ederim.
  2. İslam Hukukçuları çözmüşler incelemekte fayda var. Bir kadın ölür; kocası, 1 oğlu ve 3 kızı mirasçı kalır. Kadın bir yabancıya (yasal mirasçılar haricindeki birine) malının 1/8 + 1/7'sini de vasiyet etmiştir. Mirası dağıtınız. (Yasaya göre koca, vasiyet ve borç dağıtıldıktan sonra kalanın 1/4'ünü, oğul da bir kızın payının iki katını alacaktır.) Çözüm: Yabancı malın 1/8 + 1/7 = 15/56'sını alır. (İslam hukukunda miras dağıtma önceliği şöyledir: Alacaklılar, vasiyet edilenler ve yasal mirasçılar. Mirasta hak sahibi olan bireylerin herhangi birinin önceliği yoktur, sorun da buradan çıkmaktadır.) Yabancının payı verildikten sonra koca kalanın 1/4'ünü alır. Kocanın payı kocaya verildikten sonra kalan kısım oğul ve kızlara dağıtılır. Oğul ve 3 kızın payları 2:1:1:1 ile doğru orantılıdır. O halde oğul 2/5 ve kızların her biri 1/5 pay alır. *** Başka bir açıdan: 4 * 5 = 20 olduğundan, yabancıya verilenden sonra kalan mal 20'ye bölünür. Koca 5 birim, oğul 6 birim, kızların her biri 3'er birim alır. Harizmi problemi çözmek için, tüm malı 20 * 56 = 1120 kısma ayırır. Yabancı 300 kısım, koca 205 kısım, oğul 246 kısım ve kızların her biri 123'er kısım alır. *** Nümerik uygulama: Kadın 224 milyar bırakmış olsun. Yabancı: Koca: Oğul: Bir kız: 224 * 15/56 = 60 milyar. 164 * 1/4 = 41 milyar. 123 * 2/5 = 49,2 milyar. 123 * 1/5 = 24,6 milyar Kalan = 164 milyar. Kalan = 123 milyar. -------------------------------------------------------------------------------- Toplam: 60 + 41 + 49,2 + 3 * 24,6 = 224. Hesap tamam görünüyor, ne eksik ne de fazla; ama Kuran yasal mirasçılar arasında sıralama yapmaz. Bu nedenle önce kocanın payını vermek insani bir tercihtir. Kuran miras ayetlerinde daima "vasiyet edilenden ve borçtan sonra" diye belirtir. "Kocaya (ya da eşe) verilenden sonra" diye belirttiği herhangi bir yer yoktur (ya da ben hatırlamıyorum). Harizmi bu örneği kesirlerle çalışmayı öğretmek için vermiş olmalıdır. Vasiyetten sonra kalan kısım koca ve çocuklar arasında Kuran'da belirlenen oranlarda paylaştırılırsa: 1/4 + 2/5 + 3 * 1/5 = 1 + 1/4. Yani 1/4'luk fazla kısım var. *** Internette online feraiz hesabı yapan bir yer vardı, ama bulamıyorum. İşte ondan bir örnek: Koca ölür ve geride şunları bırakır: 3 kız çocuğu ana-babası karısı 2/3 (yani, 3 * 2/9) 1/3 (yani, 2 * 1/6) 1/8 Bu kesirler toplanırsa: 2/3 + 1/3 + 1/8 = 1 + 1/8. *** Bu durum İslam feraiz bilginlerince meçhul değildir. Onlar kesirler topla.ının 1'den az olduğu durumlarda "usbe" denen bir yöntem, fazla olduğu durumlarda da "evl" denen bir yöntem uygularlar. Başka bazı durumlarda "hacb" ve "hirman" denen yöntemler uygulanır. "Evl" yönteminin kaynağı Hattaboglu Ömer'le ilgili bir olaydır vs. Neyse, benden bu kadar. Sanırım bütün sorun, Allah'ın kesirlerle işlem yapmayı bilmiyor olabileceği olasılığı dışlanırsa, dağıtımda bireylerin öncelik sırasının Kuran'da sarahaten belirtilmemiş ve insanların tercihine bırakılmış olmasından kaynaklanıyor. Fazlasını merak eden feraizle ilgili kitaplara bakar.
  3. Güzel bir konu ve bir o kadar da ilginç olabilir.
  4. darvingüzel

    Seçilmek

    "Ben, İnsanoğlunun geride bıraktığı devirler içinden çağlar boyu seçile seçile geldim ve içinde bulunduğum çağda ortaya çıkarıldım." Hz.Muhammed Hz.Peygamber bu sözü söylemiş söylemesinede bu söz acaba Evrimi mi çağrıştırıyor.Yoksa bilmediğimiz yada anlıyamadığımız başka manalarıda varmıdır.Birde seçile seçile gelme işi Hz.Peygamberin bulunduğu çağda sonmu buldu.
  5. Dayı "F"tipi örgütlenmenin atkasında da "abd" tipi büyük bir zulum imparatorluğu var bildiğin gibi.
  6. Dayı,Diyorlar ya "Her Millet Layık Olduğu şekilde yönetilir."galiba biz bu müseylime-i Kezzab' ları kendimiz istiyoruz. Ezelden beri Fikirlerin değil kişilerin peşinden koşan kitleler olduk.Demokrasiyi hiç bir zaman anlıyamadık hazm edemedik illa monarşi gibi bir dikta rejimine içten içe bağlıyız galiba.Çünkü fikirlerden ve görüşlerden çok Kişiler ön planda. Kime sorsan demokratik bir biçimde oyumu kullanıyorum der ama asıl gerçek bir kilo pirince yada bakliyata karşılık oyunu kullanmıştır. Nihayetinde O milletvekilleride içimizden çıkıyor bizim zihniyetimiz ne ise orda zuhura çıkıyor.
  7. Başbakan nasıl beceriyosa bilemicem ama her zaman böyle agresif bir çıkış yapıp içindekini dışarı çıkartabiliyor.
  8. Haklısın dayı ben işin bu tarafını düşünmedim.Bu taklitçi kavim çok peygamberler katletti be dayı.
  9. Katılıyorum.Şimdi Bir çok Adem vardır.Ama Adem lik vasfı tek olması lazım.
  10. Yemin olsun, biz, âdemoğullarını onur ve üstünlükle donattık, onları karada ve denizde binitlerle yükledik. Onları, güzel ve temiz rızıklarla besledik. Ve onları, yarattıklarımızın birçoğundan üstün kıldık.İsra/70. Ayette Ademi demiyor ademoğullarını birçoğundan üstün kıldık diyor demek ki ADEM hepsinden üstün oğulları bir çoğundan üstün ADEM olan hepsinden üstün,olabilirmi.
  11. Sayın demir efe olaya biraz mizansen yaklaştık ama sizin de değininiz gibi herkeste o erdem malesef yok.İşte asıl mesele O erdemi Bulup İnsan olmakta.Kuran da yazar başka kutsal kitaplarda da yazabilir.Asıl mühim olan işte bizde gönlümüzde vicdanımızda ne yazıyor. Kötü ve olumsuz bir şey yazıyorsa onu iyisiyle tebdil edebilmekte değiştirebimek bir erdem ,olumlu ve iyi bir şey yazıyorsada o yazanı zuhura çıkarmak paylaşa bilmek asıl mühim olan bizce."OLAN OLMAYANA VERSİN"Formül bu.
  12. Tamam dayı peygambersiz olmazda bundanda Peygamber olmaz.
  13. Yirmi bir sayfa olmuş hala bir çözüm bulunamamış.Sonuçta işin ucunda para olunca bu kadar sayfa az bile demi. Herkes mirstan bir pay alma telaşında sanki. Bu yirmibir sayfaya tek cevap yazacağım bütün sorularınız cevabı içinde olacak. Sonuçta işin içinde para varsa Cevap şu;"OLAN OLMAYANA VERSİN" bu kadar basit.Bu cömertlik kimlerde var görelim.Tersolarıda bilelim.
  14. Umarım Bu Başbakanı övme işini daha fazla ileri götürmezler son iki durağa gelmişler bile.Hatta önceki durağa gelmişler ve Peygamber demişler Bir durak daha kaldıki Allah muhafaza bunlar iyice ipin ucunu kaçırdılar. Ayrıca Peygamberin sıfatlarıyla karşılaştırılmalı bence.Peygamberlerin 5 sıfatı vardır. 1.Sıdk. "Doğru olmak" demektir. Her peygamber doğru sözlü ve dürüst bir insandır. Onlar asla yalan söylemezler. 2. Emanet. "Güvenilir olmak" demektir. Peygamberlerin hepsi emin ve güvenilir kişilerdir. Emanete asla hainlik etmezler. 3. İsmet. "Günah işlememek, günahtan korunmuş olmak" demektir. 4. Fetanet. "Peygamberlerin akıllı, zeki ve uyanık olmaları" demektir. Bunun zıddı olan ****** peygamberlikle bağdaşmaz. 5. Tebliğ. "Peygamberlerin Allah'tan aldıkları buyrukları ve yasakları ümmetlerine eksiksiz iletmeleri" demektir. Eğer bu sıfatların bir tanesi bile varsa eyvallah.
  15. Namaz Kılmak suç işlemeyi yada cinayeti engellemez ama frenler ,alıkor.
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.