Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

dogalay

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    72
  • Katılım

  • Son Ziyaret

Profil Bilgileri

  • Cinsiyet
    Erkek

dogalay - Başarıları

Meraklı

Meraklı (6/14)

  • İlk İleti
  • Ortak Nadir
  • İçerik Başlatan
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra

Son Rozetler

0

İçerik İtibarınız

  1. dogalay

    --

    meraba arkadaşlar, konuşurken birbirimizin gözlerine bakarız, fakat gözlerimiz iki tane olsa da sadece tek noktaya odaklanabiliriz yani aynı anda karşımızdakinin iki gözüne birden bakamayız. sürekli tek gözüne de bakmayız çünkü bu sefer bir gariplik olur. biz de dengelemek için bir sağ, bir sol gözüne bakarız ama genelde bunun farkında olmayız. ben eşyaların da gözlerinin olduğuna inanıyorum. bizi göremeseler de bizim onlara bakarken odaklandığımız gözleri var. mesela bir telefonun belli tuşları, kapıların kolları, arabaların farları, elimizin hayat çizgileri.. farkında olmasak da sizlerden de bu hisse kapılan var mı ? yoksa yalnız mıyım bu hayal aleminde.. )
  2. dogalay

    .....

    biişey sorasım geldi, nokta sıfır boyutsa nasıl görüyoruz noktayı ¿
  3. dogalay

    pusula

    pusula harita kuzeyini değil ama manyetik kuzeyi göster, dolayısıyla bir sapma vardır. Yeryüzündeki manyetik alanlar bölgeden bölgeye farklılık gösterdiği için manyetik kuzeyde bulunulan bölgeye göre belirlenir.
  4. dogalay

    kartlar

    arkadaşlar kutunun içinde (torbadan yorulduğumuzu varsayarak kutu diyorum) 3 tane kart var. 1. kart iki tarafı da siyah 2. kart iki tarafı da beyaz 3. kart bir tarafı siyah, diğer tarafı beyaz kutudan 1 kart çekiyorum ve masaya koyuyorum. Kartın bana bakan yüzü siyah olduğuna göre alttaki yüzünün de siyah olma olasılığı nedir ?
  5. ben torbanın tesadüfen seçildiğinden istendiğinden emin değilim, kafamızı karıştıran da bu zaten
  6. arkadaşlar bence bu sorudaki gariplik topun 1. veya 2. torbadan tesadüfe göre değil seçenin kararına bağlı olarak seçilmesinden kaynaklanıyor. böyle bir durumda da olasılık değil, bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir soru işareti var ve bunun sorgulanamayacağını düşünüyorum.
  7. eti peynirli çubuk panço bilumum fransız peynirleri kımız rokfor doritos tombi
  8. dogalay

    .....

    öğretmenin dediğini biraz irdelememiz gerekir, boyutları yoksa gerçekten nokta nedir?
  9. topları torbalardan çıkaralım ve masaya "karışık" dizelim ama ilk torbadan çıkarttığımız toplara birer işaret koyalım. şimdi bakmadan bir top seçelim, işaretli top gelme ihtimali 3/7'dir. aynı işlemi işaretli topları solda olacak şekilde dizerek yapalım. bu sefer işaretli toplardan birini seçmek bizim elimizdedir çünkü solda olduğunu biliyoruz ve biz orada bir karar vermişizdir. fakat bu sorunun sorulduğu kişi, topu seçen kişinin bu kararını bilmemektedir ve onun bu kararını tahmin etmeye çalışır. elinde başka veri olmadığına göre iki şansı olabilir : 1/2 diye düşünüyorum. ayrıca burada cevap 3/7 olursa, topu seçenin elini 2. torbaya sokma ihtimali daha fazla demektir, fakat bence eşittir.
  10. öncelikle özür diliyorum soruyu kavrayamamışım şimdi anladım ve yorumum şu: cevabın 3/7 olması gerekir arkadaşlar formüle dökmüş zaten ben de bunu bir cümle kurarak anlatabilirim: 3/7 nin anlamı "eğer ben yedi tane beyaz top çektiysem bunların 3'ünü ilk torbadan çekmişimdir" 1/2 olsaydı (4/8) cümle şu olurdu "eğer 8 tane beyaz top çektiysem 4'ünü ilk torbadan çekmişimdir" fakat bunun olması için ilk torbada da 4 top olması gerekir, bu nedenle cevap 3/7 amma velakin bizim 1/2'yi mantıklı bulmamıza neden olan yanılgı ise "zaten çekilmiş olan bir topla" ilgili olasılık aranıyor olmasıdır diye düşünüyorum.
  11. soruda "bir top çekilecek ve bu top kesin beyaz olacak" deyip baştan söyleseydi öyle bişey olabilirdi ama soruda "bir top çekilmiş ve çekilen top beyaz" diyor yani top çekilirken o beyaz topun çekilmesini garantilemek için ihtimalleri değiştiremeyiz bence kırmızıların olduğu ilk torbadan beyaz top çekilme ihtimali (yani gerçekleşen ihtimal) 1/2*3/5 = 3/10 kırmızıların olduğu ikinci torbadan beyaz top çekilme ihtimali 1/2*4/5 = 4/10 ilk torbadan kırmızı çekme ihtimali 1/2*2/5 = 2/10 ikinci torbadan kırmızı çekme ihtimali 1/2*1/5 = 1/10 hepsini toplarsanız = 10/10 sadece beyazların olduğu ilk torbadan beyaz çekilme ihtimali de 1/2*3/3 = 1/2 3/5'in 3/3 olması da kırmızıların olmamasının etkisinin açıklaması
  12. diğer ihtimaller de kırmızı toplar sonuçta beyaz top çekilmiş olması, çekilme ihtimalini %100 yapmaz
  13. bence beyazın seçildiğini biliyor olmamız ihtimali değiştirip 10/10 yapmaz. 10/10 sonuçtur, yani beyazın seçilmiş olması kesin bir bilgi evet ama hangi ihtimal üzerinden seçildi : 3/10 eğer öyle olsaydı 3/7'ye de gerek yok, 1/7 derdik cevaba
  14. dogalay

    mum

    evet tebrik edildiniz
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.