Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ohb

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    62
  • Katılım

  • Son Ziyaret

ohb Hakkında

  • Doğum Günü 10-06-1947

Diğer Bilgiler

Profil Bilgileri

  • Cinsiyet
    Erkek
  • Yer
    Aydın
  • İlgi Alanları
    Edebiyat ve internet. Okumak, yazmak.

ohb - Başarıları

Meraklı

Meraklı (6/14)

  • İlk İleti
  • Ortak Nadir
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra
  • Bir Yıl İçinde

Son Rozetler

2

İçerik İtibarınız

Hakkımda

haziran_daglar_oyhan3.jpg?w=640

 

Oyhan Hasan Bıldırki (d. 10 Haziran 1947), Türk yazar, şair, denemeci, araştırmacı. Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Mustafa Necati Karaer gibi şairlerin kuruculuğunu yaptığı Hisarcılar Akımı’nın temsilcilerindendir. Yaşayan Türkçe savunucularından olan Bıldırki, şair de olmasına rağmen, edebiyatımızda daha çok hikâyeleriyle tanınır.

Yazar, 10 Haziran 1947 yılında Bağarası’nda doğdu. İlköğrenimini doğduğu yerde tamamlayan Bıldırki, Aydın Lisesi’nden mezun oldu. Bursa Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nü 1971, AÜAÖF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü de 1991 yıllarında bitirdi. Türkçe öğretmeni olarak ilk görevine Kastamonu-Şenpazar İlçesi Kuztekke ortakulunda başladı. Yurdumuzun çeşitli yerlerinde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği yaptı, Milli Eğitim Şube Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Son olarak Kuşadası Kaya Aldoğan Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevindeyken 1997 yılında emekli oldu. Evli ve iki çocuk babasıdır.

İlk şiirini Aydın’da Ses gazetesinde (1962) yayınlayan Bıldırki, 1969 yılından sonra ünlü edebiyat dergilerinde eleştiri, araştırma, şiir ve hikâyeleriyle yer aldı. Bazı gazetelerde çeşitli mahlaslar kullanarak köşe yazıları yazdı. Alaaddin Korkmaz ile birlikte, Bursa’da, “Bursa’da Zaman” adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. Beşparmak ve Sarızeybek dergilerinin isim babalığını yaptı. Ünlü edebiyat ansiklopedilerinde biyografileriyle yer aldı. Dergâh yayınlarınca çıkarılan 8 ciltlik Resimli Türk Dili ve Edebiyatı Ansiklopedisinin yazarları arasına katıldı. Töre dergisinin açtığı hikâye yarışmasında (1980) üçüncülük ödülünü kazanan yazar, 1995 yılında “Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması” seçiciler kurulu özel ödülünü aldı. 1996 yılında Aydın Gazeteciler Cemiyeti hikâye dalı birincilik ödülünü de alan Bıldırki’ye, 2007 yılında Söke’de “Yılın Şairi” ünvanı verildi.

Başta Hisar olmak üzere; Fikir ve Sanatta Hareket, Şafak, Adımlar, Alkım, Bursa’da Zaman, Doğuş Edebiyat, Töre, Millî Eğitim ve Kültür, Millî Eğitim, Millî Kültür, Gülpınar, Dolunay, Çağrı, Yiğit Efem, İnanç, Tarla, Öncü Edebiyat, Türk Edebiyatı, Türk Dili, Antoloji, Balova, Sevgi Yolu, Erciyes, Genç Kardelen, Ortanca, Tay, Alkış, Berceste, Sarızeybek ve Beşparmak dergilerinde edebi yazıları yayınlanmıştır.

 

Şiirlerinde “Şiir bizim insan yanımız.” görüşünü öne çıkaran Bıldırki, aşk ve umut şairidir. Hikâyelerinde yaşadığımız hayat sımsıcak bir üslupla karşımıza çıkar. Bazı hikâyelerinde Dede Korkut ağzını kullanır. Bu yüzden ona “modern destan yazıcısı” diyenler de vardır.

 

Yazarın, radyo ve televizyon dallarında da çeşitli çalışmaları vardır.

 

Eserleri:

Liseden Sesler (Şiirler, İzmir-1964)

Dönülmez Yol (Roman, Aydın-1964)

Koçaklar (Millî Hikâyeler, Kutluğ Yayınları, İstanbul-1975)

Üçüncü Günün Öğlesi (Hikâyeler, Doğruluk Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., Birinci Baskı, İzmir-1986)

Bir Başka Şafak (Hikâyeler, ISBN 975-11-0230.8, MEB Öğretmen Yazarlar Dizisi: 45, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul-1988-1992-1994)

Gün Çarığı Sıkınca (Hikâyeler, Doğruluk Matbaacılık San. ve Tic. Ltd. Şti., İzmir-1990)

Atatürk Aramızda (Seçme Şiirler, Reform Matbaası, İzmir-Mayıs 1991)

Bütün Fidanlar Sımsıcak (Şiirler, ISBN 975-11.0780-6, MEB Öğretmen Yazarlar Dizisi: 112, Millî Eğitim Basımevi, İstanbul-1994)

Ceylan Gözlüm (Şiirler, Özen Ofset Matbaa & Cilt Tesisleri, Aydın-Ekim 1997)

Dil Çerezleri (Araştırma, Aydın-Ocak 1999)

Bulutlar Pusuda (Şiirler, Damla Ofset & Ofset Dijital Baskı Merkezi, Söke-2006)

El Değmedik Sevdalara Uyanmak (Şiirler, Kitap Atelyesi Yayınları Şiir Dizisi: 47 Birinci Baskı, Ankara-2007)

Çanakkale Destan Destan (Nehir Roman, Alperen Yayınları, ISBN 978-9944-0153-0-1, Kolalı Matbaası, Aydın-Ocak 2008)

Gökyüzü Yeniden Mavileşir (Şiirler, Kitap Atelyesi Yayınları Şiir Dizisi: 55 Birinci Baskı, Ankara-Mart 2008)

 

Ödüller:

1980 Bir Bıçağın Keskin Ucu hikâyesiyle Töre dergisi Hikâye dalı üçüncülük ödülü.

1995 Kar Üstünde Kan Damlası hikâyesiyle Türk Edebiyatı dergisi ‘Ömer Seyfettin Hikâye Yarışması seçiciler kurulu özel ödülü.

1996 Aydın Gazeteciler Cemiyeti Hikâye dalı birincilik ödülü.

2007 Aydın Gazeteciler Cemiyeti Hikâye dalı birincilik ödülü.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.