Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

yilmazx

Φ Yeni Üyeler
  • İçerik Sayısı

    2
  • Katılım

  • Son Ziyaret

yilmazx - Başarıları

Acemi

Acemi (1/14)

  • İlk İleti
  • İçerik Başlatan
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra
  • Bir Yıl İçinde

Son Rozetler

0

İçerik İtibarınız

  1. Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde eşleri vefat eden 80 yaşındaki Semiha Barın ile 78 yaşındaki Fatma Barın, aynı evde iki ayrı hayat yaşıyor. Birlikte oturdukları salonda iki ayrı soba, iki ayrı elektrik aboneliği, iki telefon ile iki oturma grubu kullanan eltiler yemeklerini de aynı mutfakta hazırlıyor ancak ayrı yiyor. Ülkü Köyü’ndeki Karşı Mahalle’de yaşayan Semiha Barın’ın eşi Recep Barın 38, eltisi Fatma Barın’ın eşi Kazım Barın ise, 35 yıl önce vefat etti. İki eltinin oturduğu tek katlı aynı evde iki ayrı oda kullanırken, ortak kullandıkları salonda yan yana iki ayrı soba bulunuyor. Soba boruları evin gövdesinde açılan iki delikten dışarı çıkıyor. Semiha ve Fatma Barın, aynı salonu iki ayrı aboneliği bulunan elektrik lambaları ile aydınlatıyor, iki ayrı telefon kullanıyor. İki ayrı oturma grubu kullanan eltiler yemeklerini aynı mutfakta ancak ayrı pişirip yiyor. Ormanda kendileri için gerektiği kadar odun kesen eltiler soğuk havalarda sobalarını yakıyor, demledikleri çayı yine ayrı ayrı içiyor. İki elti yılın 7 ayını geçirdikleri köyden kış döneminde ayrılarak Ankara’daki çocuklarının yanına gidiyor. Semiha Barın, yıllardan bu yana aynı evde ayrı ayrı yaşam sürdüklerini belirterek bunu bozmadıklarını ve bozmayacaklardını belirterek, şöyle dedi : “Sobamız ayrı, aynı salonda elektriklerimiz ayrı. Odunumu ben yapıyorum. Benim odunumla onu niye ısıtayım? Soğuk hava olunca o da ben de sobalarmızı yakıyoruz. Her şeyimi ayrıdır. Böyle gelmiş böyle gidiyor. Birlikteyiz ama her şeyimiz ayrı .” Fatma Barın da aynı evde yaşadıklarını ancak her şeylerinin ayrı olduğunu belirterek, şöyle konuştu : “Ben bu eve sonradan gelin geldim. Geldiğimde böyle düzen vardı, şimdi aynen devam ediyor. Bir soba onun, diğer soba benim. Bir ışık onun, diğer ışık benim. Yemeklerimizi de ayrı pişirip yiyoruz. Zamanında ayrılmışız öyle gidiyor. Artık beraber olamayız. Ortak yaptığımız bir şey yok. Aramız bozuk değil ama ayrı gelmiş ayrı gidiyoruz .” Barın ailesinin komşuları da eki eltinin bu yaşamlarına alıştıklarını söylediler.
  2. yilmazx

    Rize Kavurması

    Rize kavurması yıllardır geleneksel tadı sofralarımıza gelirken geçirdiği evreleri kısaca sıralayalım dedik.Yapılış itibariyle öncelikle pişeceği kabın bakır olması gerekir.Bakır kazanın ebadı 150cm olmalıdır.Kavurmanın pişirileceği ateş odun ateşi olmalıdır.Kesinlikle kömür ateşinde pişirilen kavurma lezzet bakımından onun ateşinde pişirilene karşıdaha sert olur.Et seçimi haliyle çok önemlidir.Etler kemiksiz olacak şekilde kazanın altına iç yağı(böbrek yağı) ince şekilde doğranacak.Üstüne iri küp şeker büyüklüğünde etler doğranır,daha sonra belirli aralıklarla su ilave edilir.Pişmeye yakın da tuz ilave edilir.Suyun ölçüsüde etlerin üzeri kapanacak kadar ölçülü olmalıdır.Daha sonra harlı ateşe alınan kavurma pişmeye bırakılır.Arada bir yanı 15 dakikada bir karıştırılmalıdır.Son olarak ateşin hari düşürülür ve ağırdan pişmeye bırakılır.Afiyet olsun. Rize kavurma nın en büyük özelliği odun ateşinde 6-8 saat demlenerek pişirilmesidir.Biz sayın halkımıza gerçek pidelik ve kahvaltılık leziz kavurmamızı sunmaktan gurur duyarız.Sadece bir kere deneyin inanin vazgeçemeyeceksiniz.Türk geleneklerinde çok özel ve farklı bir öneme sahip olan Kavurma bayram sofraları, ailelerin, dostların ve komşuların bir arada bulunduğu, uzun bayram sohbetlerinin yapıldığı ve özellikle aile büyüklerinin kendi çocukluklarında yaşadıkları bayram anılarını anlattıkları özel anların ve farklı bir atmosferin yaşandığı meka Alıntı: http://rizekavurmasi.blogspot.com/
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.