Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

eureka

Φ Üyeler
  • İçerik Sayısı

    91
  • Katılım

  • Son Ziyaret

eureka - Başarıları

Meraklı

Meraklı (6/14)

  • İlk İleti
  • Ortak Nadir
  • İçerik Başlatan
  • Birinci Hafta Tamamlandı
  • Bir Ay Sonra

Son Rozetler

0

İçerik İtibarınız

  1. eureka

    özgün soru..

    Ayrılık insanın canını yakar, ama ümit yakmaz. Ümitsiz yaşanmaz.
  2. K A N D I R M A K 14 + 1 + 17 + 5 + 11 + 21 + 16 + 1 + 14= 100 Umarım hiç kimse, amacı ne olursa olsun, başarıya ulaşmak için bu yolu tercih etmez.
  3. Olasılıklar göz önünde bulundurulduğunda, ilk bakışta "ortadaki" kesin olarak bilebilir gibi göründü bana. Öndeki yalnızca duvarı görebildiği için, şapka renkleri hakkında bir bilgiye sahip olamayacağından, olasılığı belirli bir renge indirgeyemez. Arkadaki kişi için ise , doğru rengi söyleme açısından kendisine %100 kesinlik sağlayamayacak iki alternatif durumla karşılaşma sözkonusudur. Birinci durumda, şapkalarını görebildiği öndeki iki kişinin şapka renkleri aynı olabilir: Bu durumda kendi şapkasının rengi farklı olacaktır ve bu renk -bir renk hariç- tüm renklerden biri olabilir. Yani söyleceği renk, kendi şapkasının rengi olması açısından %100 kesinlik arz etmez. İkinci durumda ise, öndeki iki kişi birbirininkinden farklı renkte şapkalar takıyor olabilir. Bu durumda da arkadaki kişinin şapkasının rengi %50'şer olasılıkla öndeki iki kişinin şapkalarının renginden biri olacağından ve doğru rengi bulma olasılığı %50 olarak düşünüleceğinden, ikinci durum da kesinlik göstermez. Aslında arkadaki kişinin dezavantajı, iki kişinin de şapka renklerini biliyor durumda olması ve buna göre yanıt verme zorunluluğunun olmasıdır. Ortadaki kişi içinse, arkadakine benzemeyen, yine iki durum sözkonusudur: Birinci durumda ortadakinin şapkasının rengi öndeki kişininkiyle aynıdır, ikinci durumda ise aynı değildir. Yani aslında ortadaki kişinin doğru tahminde bulunup bulunmaması, doğal olarak, yalnızca öndeki kişinin şapkasının rengine bağlıdır. Öndeki kişinin şapkasının rengini görebildiği için elinde bir renk verisi vardır ve bu veri yardımıyla "benim şapkamın rengi bir olasılıkla öndekinin şapkasıyla aynıdır" durumunu kabullenerek ve bu rengi söylerek kesin olarak doğru bir tahminde bulunabilir.
  4. Tabi, anlamlı ve iyi niyet içermesi kaydıyla güzeldir dilekler... Aşağıda, belirli bir mantıkla şifrelenmiş bir dilek yer almakta. Acaba nasıl bir dilek bu? 25 12 21 5 14 / 22 4 13 4 13 /16 5 6 15 5 / 12 15 8 5 13 Kolay gelsin...
  5. Artık sorudaki 1005'i, 1006 yapmanın zamanı geldi . Gelin birlikte çözelim buradaki matematik oyununu. Ayakkabı numarasına XY diyelim (iki basamaklı olarak düşünelim). basamak çözümlü XY sayısını 5 ile çarpalım; (10X+Y)*5 = 50*X+5*Y önce 50 ile toplayıp, ardından 20 ile çarpalım; (50*X+5*Y+50 )*20 = 1000*X+100*Y+1000 (1006 ekleyelim (soruyu upgrade edelim ) ) (1000*X+100*Y+1000)+1006= 1000*X+100*Y+2006 doğum yılına Z dersek (4 basamaklı gibi de düşünebililirsiniz): doğum yılını çıkaralım; 1000*X+100*Y + 2006 - Z ve düzenleyelim; 1000*X+100*Y + (2006-Z)= XYAB (2006-Z) , yani günümüzden doğum tarihi çıkarıldığında doğal olarak iki basamaklı ve AB olarak gösterdiğim "kişinin yaşı" bulunur. Geriye basamak çözümü olan bir sayıyı 4 haneli biçimde yazmak kalır: XYAB Buradan görüldüğü üzere ilk iki rakam ayakkabı numarasını, son iki rakam ise yaşı gösterir. Özetle bu tür sorularda önce toplamalar ve çarpmalar değişik şekillerde yaptırılır; sonrasında da bu işlemler geriye alınır. Sizler de bu tür sorular oluşturabilirsiniz. Bu kadar basit
  6. Tebrikler Davet, Sonunda çözecek birisinin çıkacağına inanıyordum, senin bilmene ise hiç şaşırmadım Aslında birazcık dikkat yeterliydi sorunun çözümü için... Bence soruyu doğru yanıtlayanın açıklamayı yapması daha güzel olur. "profesör matematik hastası"'nın isteğine de karşılık vermiş oldun böylece (uğraşın ve ilgin için teşekkürler)
  7. "İnsan niçin sevdiğini anlatıp, ne istediğini seslenince "ismi mahfuza"; lütfuna erişirmiş, ruhunu incitmeden."
  8. eureka

    okulda oynardık...

    17 Ağustos 1999, bilinçli olmak, tedbirli olmak...
  9. Güzel ve anlamlı düşüncelerin için benden de sana saygılar...
  10. 1. soruya bakmadım (Ayhan arkadaşımız yanıtlamış), 2. soruya yanıt da benden olsun. n'nin minimum değeri n=12 olur, diyorum.
  11. Sen ,saçma da olsa, iyi dileklerde bulunursun da ben kabul etmez miyim hiç (Farzedelim ki Ömer Hayyam'ın-şarap olmasa da- bir rubaisinin iki dizesi) Medikal'den sonra (O günaydın demişti), seni de tebrik ederim ExcE (bak bu ikinci tebriğim bugün sana)
  12. eureka

    Tutarsızlık nerede?

    Bu soruyu okuduktan ve ExcE'nin yanıtını gördükten sonra aklıma kazı çalışmalarında bulunan birisinin arkadaşına anlattığı hikayeyi içeren zeka sorusu geldi. Soruda arkadaşına büyük bir heyecanla sözde arkeolojik kazı faaliyetlerini anlatan maceraperest, M.Ö.'ye ait olduğunu söylediği bir buluntunun üzerinde M.Ö. ile başlayan bir tarih olduğundan bahsedince yakayı ele verip arkadaşının kendisinden uzaklaşmasına neden olmuştu. Bu soruyu da, birebir aynı olmasa da, bahsettiğim soruyla özdeşleştirdim. Tebrikler ExcE...
  13. Aşağıdaki cümlede bir dilek sakladım; bulunması da söylenmesi de zor olmayan bu dilek nedir? "İnsanlar yaklaşımları ile güven edinerek canana erişirler; lügatın estetiğine rağmen." Kolay gelsin...
  14. Ben de profesör matematik hastası'na bu güzel soruyu sorup bizleri araştırmaya sevkettiği için teşekkür ederim; bu soru benim "küçük fermat teoremini" araştımamı sağladı. profesör matematik hastası'nın doğru yanıt olarak verdiği sayıyı XP'nin hesap makinesinde (donatılar bölümünde) denedim ve verilen bu yanıtta bir yanlışlık olduğunu gördüm. Zaten daha önce de bu yanıtın 17 basamaklı olamayacağını matematiksel olarak ispatlamaya çalışmıştım. Belki yanıtın alındığı kaynakta bir yanlışlık olmuş olabilir diye düşünüyorum (ki benim verdiğim yanıtlardan s=3 için olanına çok benziyor). Yanıtlar 18 basamaklı ve daha önce verdiğim gibidir. Düşünmeye ve araştırmaya sevkettiği için yeniden teşekkür ediyorum profesör matematik hastası'na (bu arada kullanıcı ismin çok uzun ya )
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.