Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

AMERİKAN SEÇİMLERİ


editor

Önerilen İletiler

Yaklaşık bir ay önce Türkiye’nin ileri gelen gazetelerinden birinde okuduğum ve Amerika’nın başkanlık seçimlerini içeren yazı ilgimi çekti. Yazıda, 2004 yılının başkanlık seçimlerinin hem Amerika ve hem de Türkiye için önemi vurgulanıyor ve konuyla hepimizin ilgilenmesi gerektiği yazılıyordu. Yazıya böyle başlandıktan sonra her iki adayın (Cumhuriyetçi Bush ve Demokrat Kerry) iç ve dış politikaları özetleniyor ve Demokrat Kerry’nin seçilmesinin hem Türkiye ve hem de Amerika için daha iyi olacağı sonucuna varılıyordu. Varılan sonuç tartışmaya açık olsa bile, iki aday arasındaki ayrıntıların kaleme alınması hoşuma gitmişti.

 

O yazıyı okuduktan birkaç gün sonra, Amerika’da Türk toplumunun sesi olan ATAA’dan seçimle ilgili elektronik posta geldi. Beklediğim gibi, ATAA üyelerine Bush’u desteklemelerini öneriyordu. Verilen en önemli nedenler arasında Bush’un Türkiye desteği ve “yolun yarısında at değiştirmenin” sakıncaları vardı. Bu öneriyle ATAA, ülkemizin belki de en az sevilen Amerikan başkanı olan Bush’u desteklememizi istiyordu.

 

ATAA’nın genelde Cumhuriyetçi (sağ eğilimli) poitikası benim için sürpriz değildi. Örneğin baba Bush döneminde ATAA, savunma bakanlığı için aday olan John Tower’ı desteklememizin Türk toplumu için çok kritik olduğunu yazmıştı. Ayyaş ve kadın kovalamayla meşhur Tower’ın senatoca onaylanması için kendi bölgemizin senatörlerine baskı yapmamızı istenmişti. Bir çoğunun “çifte vatandaş” olduğu Amerikan Türk diasporasından Amerikan vatandaşlık haklarının kullanılması istenmiş ve kişisel düşüncelerimizi “vatan” uğruna göz ardı etmemiz savunulmuştu. Desteklememiz istenen kişinin siyasi görüşü ve karakteri önemli değildi.

 

Cumhuriyetçilerin Türkiye’ye daha sempatik oldukları ATAA’nın temel inançları arasındadır. Bence bu inancın gerçekle bir ilgisi yoktur. Türkiye’nin en büyük taraftarları arasında West Virginia senatörü Robert Byrd, Kalifornia millet vekili Lantos, ve eski New York millet vekili Stephen Solarz vardır. Bunların üçü de Demokrat’tır. Ayrıca, belki de Türkiye’de en sevilen Amerikan başkanlarından Clinton da Demokrat’tır. Köktendinci Hiristiyanların hemen hemen hepsini çadırı altında barındıran Cumhuriyetçilerin, Müslüman Türkiye’ye olan sempatilerine acaba “köprüden geçene kadar” bize dayı mı diyorlar şüphesiyle bakmak gerekir. “İsa’yı bulduktan” sonra yaşama geldiğini savunan, başkanlığa seçilmesinin, olumlu şeyler yapması için (ki bu olumlu(!) işer arasında Irak’a saldırmada var), Tanrıca emredildiğine inanan Bush’u desteklememiz acaba doğru mudur?

 

Zaten diğer etnik gruplarla karşılaştırıldığında, Amerikan Türklerinin seçimi yönlendirebilecek güçleri yoktur. Hele seçimlerin bu kadar yakın olduğu bu dönemde, desteğimizi şu veya bu partiye vermenin bir mantığı da yoktur. Türkiye için kritik konulardan bir olan Ermeni soykırım tasarılarına hem Demokrat Clinton ve hem de Cumhuriyetçi Bush karşı gelmiştir. Biz Amerikan diasprasondaki Türklere düşen görev, Amarikan yönetimi kim olursa olsun, kendi çıkarlarımızı dürüstçe savunmak, karşıt fikirlerde olan yönetim üyelerine Türkiye açısını mantıklı bir şekilde anlatmaktır. Promleme bu şekilde yaklaşmanın başarılı örnekleri de vardır. 1976’da Carter seçildiğinde Atina’da şenlikler düzenlenmiş ve Carter yönetiminin başlangıcından hemen sonra Türkiye’nin Kıbrıs’tan çıkacağı söylentileri Amerikan Yunan lobisi tarafından her yere duyrulmuştur. Fakat başkan olduktan sonra, Carter gerçeği görmüş ve başkanlığını şölenle kutlayan Yunan’lıların bir yıl sonra Atina’da ona karşı lanet yürüyüşleri yaptıklarına tanık olmuştur.

 

Kişisel özgürlüğün kutsal olduğu Amerika’da, herkesin kendi görüşüne göre oy kullanması savunmamız gereken bir şey olmalıdır. Amerikan Türk diasporasında hem Demokrat ve hem de Cumhuriyetçi vardır. Türk gazetesinde yapıldığı gibi hepimizin görevi, iki ileri gelen adayın değişik konularda tutumlarını araştırmak, dış politika görüşlerini incelemek ve politik görüşlerini benimsediğimiz adaya oy vermektir. Bu araştırma ve inceleme sırasında, adayların Türkiye’ye bakış açılarının önemi tartışılmaz bir gerçektir.

 

Amerika’da kırk yılı aşan yaşamım sürecinde, karşımdakinin siyasi görüşü ne olursa olsun, ülkemi olumlu bir şekilde tanıtma veya savunmada hiçbir güçlük çekmediğimi gururla belirtmek isterim. Dolayısıyla Amerika’nın küçük bir etnik grubu olan bizlerin başkanlık seçimlerinde birini veya öbürünü kayıran bir tavır tutmamızın zararlı olduğuna inanıyorum. Ülkemizin amaçlarının doğruluğuna içten inandığımdan, kendi vicdanıma göre bu seçimlerde oy verecek, ve kim seçilirse seçilsin, Türkiye’yi her zaman olduğu gibi yılmadan savunacağım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bizene arkadaşım Amerikada başkanlığa kim şeçilirse seçilsin. Buş mu Keri mi. ya da bilmem kim. Kim seçilirse seçilsin, merak etme hiç bir şey değişmez. Yok ermeni lobisi, yok yahudi lobisi, yok arap lobisi, felan lobisi, filan lobisi. Sen güçlümüsün, sen kendini savunabiliyormusun, sen değerlerine sahipmisin, sen kendine güvenebiliyormusun. Bunu ülke için söylemiyorum, kişi için söylüyorum. O zaman çekinmene hiç gerek yok. Kimse sana birşey yapamaz. Bu arada Amerikalılarada bol akıl diliyorum, çünkü çok ihtiyaçları var gibi görünüyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayın Erdogan, Ayı'yı görmeden gölgesinden korkan insanların oluşturduğu toplumların Amerika'nın önünde düştükleri komik ve zavallı durumları görüyorum. Evet amerikalılardan çok şey öğrendim. Sanırım siz de bir şeyler biliyorsunuz. Fakat sizinle yarattığınız bu seviyede (seviyesiz) bir ortamda tartışamam. Yediğim lokmalara gelince, o lokmalar için ne kadar çabaladığım, çalıştığım sanırım sizi hiç ilgilendirmez.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.