Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

sardunyam's Blog

  • başlık
    66
  • yorum
    88
  • görüntü
    68.296

SU'dan sebepler


sardunyam

994 görüntü

Bir şeyin basitliğine dem vuracaksak ondan böyle bahsederiz . Sebildir gözümüzde su.

 

Nereye baksak ulaşılabilirdir. Özellikle bizim ülkemizde nereye dönseniz onunla karşılaşırsınız değil mi? Çok rahat bulunur olduğu için en az onu önemseriz. Çeşmelerimizi açtığımız anda avuçlarımızdadır çünkü. En az onu önemseriz ama en çok ona ihtiyacımız olduğunu her zaman unuturuz.

 

Bu birazda şey gibidir hani burnunun ucundakini görmez ya insan. Öyle.

 

Size biraz HES’lerden bahsetmek istiyorum bugün. Aslında en az onu konuşup, en az onu yazıyoruz fakat yaşayabilmek için en çok ihtiyacımız olanı sattılar. SU’yumuzu sattılar. Bugün bazılarımız bunun doğuracağı acıları ve kayıpları taahhül edemiyor ancak yakın gelecekte korkunç acılar yaşanacağı kesin. Yapılanlar akıl dışı uygulamalar, doğa yaşam bulmak için en çok neye ihtiyaç duyuyorsa, insanda en çok ona ihtiyaç duyar. Bunu anlamak için illa büyük acılar çekmek gerekmiyor, mahrum kalmak gerekmiyor farkında olmak yetiyor.

 

Son yıllarda Karadeniz’de büyük sel felaketleri yaşanıyor farkında mısınız? Bunun nedenleri içinde HES projeleri de var. HES’ler ile küçük büyük demeden derelerin suyunu doğadan bile esirgeyerek devasa borular içinden geçiriyorlar. Ne kuşlar, ne tavşanlar, ne yaban hayatı bu sudan yararlanamıyor. Tabiatın tüm canlılara armağan ettiğini dev şirketlere sattılar. Bunu yapanlar gibi savunanlar da diyorlar ne olacak yahu alt tarafı SU. Her yer SU. Dere biterse deniz suyunu içilebilir yaparız diyen ahmaklar gibi üç kuruşa toprağını ve suyunu satanlarda bundan sorumlular.

 

Bir avuç insan dışında çoğunluk bunların ve olacakların farkında değil. Kapitalizmin getirdiği ve ruhlara yerleştirdiği en yaşamsal kavram para oldu çünkü. Topraklarında bizimki kadar su bulunmayan insanlar o para ile suyu satın alıyorlar. Çöllerin içine vahalar yaptırıyorlar. Fakat bizim ülkemiz varolanı hızla tüketme çabasında. Buda gösteriyor ki toplum olarak hiç olgunlaşamamış ve hayata dair hiçbir fikir geliştirememişiz.

 

Yazmakla, söylemekle, anlatmakla olmuyor. Bunu anlamak gerek.

 

HES projelerini ve bununla mücadele eden bir avuç insanın hikayesini anlatan belgesel bir film var herkesin izlemesini isterim. Adı BİR AVUÇ CESUR İNSAN ve bu mücadeleyi geniş kitlelere anlatmaya çalışan bir platform var adı KARADENİZ İSYANDADIR. Herkesin elinden geldiğinden fazlasını yaparak buna destek olması gerek. Gelecek ellerimizde. Onu ellerimizle ya geri alacağız ya tamamen kaybedeceğiz. Çocuklarımıza, doğamıza ve yaşamı paylaştığımız hayvan dostlarımıza karşı sorumluluğumuz var biz bu gezegene para kazanmaya gelmedik.

 

Doğa paylaşımcıdır. Doğa zengindir. Doğa verir. Doğa bölüştürür. Doğanın sınırları yoktur. İçinde yaşadığımız gezegeni ve ekolojik sistemi anlamamız gerek üstelik çok acele. Bu bizi gerçek insan yapacak tek formül. Burnumuzun ucunu görmek zamanı geldi artık aynaya bakıp kendimizi yeniden tanımalıyız, artık insan olmalıyız...

 

 

https://www.facebook.com/karadenizisyandadir

 

http://www-karadenizisyandadir-org

 

http://www.gaziantephaberler.com/sibel-onbasioglu&su%E2%80%99dan-sebepler-yazisi-6263.html

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.