Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Blog-ül İbn-Mehmet

  • başlık
    5
  • yorum
    2
  • görüntü
    10.156

Cemaat ve Tarikat Nedir? Gereklimidir, Gereksizmidir?


sur

1.403 görüntü

Cemaat ve Tarikat Nedir? Gereklimidir, Gereksizmidir?

 

 

 

 

 

Cemaat : Arapça topluluk manasındadır. Cemaat içerisinde kişiler belli bir gaye doğrultusunda tek bir vücutmuşcasına hareket ederler ve tek bir hedefe kilitlenirler. Cemaat İslam dinin de çok hoş görülen ve tavsiye edilen bir oluşumdur ki hatta İslam bir Cemaat dinidir diyebiliriz. Cemaatin hikmeti bir nevi birlikten güç doğar mantığına dayalıdır. Hadisi Şerif te Resulullah efendimizin buyurduğu gibi Cemâatle kılınan namaza, yalnız kılınan namazdan yirmi yedi kat fazla sevâb verilir. (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)

 

Dolayısı ile İslami açıdan Cemaat kesinlikle gerekli bir oluşumdur. Yani İslam alemi bir bütün olarak Cemaat olmalıdır. Tabi günümüzde bunun böyle olduğunu söylemek çok zor, çeşitli mezhepler ve ayrılıklar İslam’ı Cemmat oluşumundan uzaklaştırıyor dolayısı ile Cemaat dini olan İslam kendi lokal Cemaatlerini içerisinde oluşturuyor. Asıl olan global bir İslam Cemaati yani bütün Müslümanların kardeş ve bir bütün olduklarına yürekten inandıkları Cemaattir. Lokal Cemaatler şu anda global bir Cemaat yapısı oluşturulamayacağı için caiz görülebilir ancak onunda büyüdükçe dönüşmesi gereken yapı global bir İslam Cemaatidir. Yani bir isim altında toplaşan kişiler belirli bir süre sonra o ismi yıkıp aslında bağlı oldukları Resulullah ve Allah(C.C) adını ön plana çıkartarak globelleşmeli bütün İslam alimlerinin öğretilerini inceleyip Cemaatine bunun verilerini aktarmalıdır. Yani asıl olan İslam cemaatinde öğreti kitabı “Kuran-ı Kerim”, Resulullah ın öğretisi ve yan öğretim kitapları açıklayıcı kaynaklarda bilinen bütün İslam Alimlerinin eserleri olmalıdır. Tek bir kaynak üzere ve tek bir kişi peşi sıra gidilen Cemaat mantığı Cemaat dışında bulunan insanlardan bazen uzaklaşmaya sebep olabilir. Ancak biz bütün İslam alimlerinin İslam kaynaklarından faydalanırız diyen Global bir İslam Cemaati her kesimden insanı kendine hızlı bir şekilde çekerek hızla güçlü bir yapıya bürünebilir. Eğer çok hassas noktalarda fikir arılığı yok ise Sapıtmamış olan ve 4 hak mehsep dışında bulunan Cemaatler ile de anlaşıla, konuşulabilir hatta birleşilebilir, işte budur büyük İslam Cemaati ve Allah(C.C) rızasını tam alacak olan Cemaat.

 

Cemaatin hikmeti başta belirttiğimiz gibi “Birlikten kuvvet doğar” deyimi ile anlatılmak istenen içeriğe benzer. Bir insan düşünün ki tek başına namaz kılıyor, bu kişinin namazda okuduğu ayet ve dualar önce kafasında oluşuyor ve dudaklardan dökülüyor. Yani önce beyinde elektrik sinyali sonra dudakta ses sinyaline dönüşüyor ve bu sinyaller atmosfere yayılıyor. Yayılan bu sinyaller Allah(C.C) tarafından yaratılan hikmetli ve düzenli sistemde gerekli yerlere ulaşıyor ve ya ulaşmıyor. Yani kabul oluyor ve ya olmuyor. Bu kişi ne kadar inanarak ve ne kadar yürekten namaz kılarsa bu sinyaller o kadar kuvvetlenir ve ulaşma ihtimali artar. Sinyaller ulaşırsa Allah(C.C) rahmetinden ve hikmetinden kaynaklanan geri bildirim bizlere ve yakınımızdakilere ulaşır, “En iyisini Allah(C.C) bilir.”. Peki gelelim aynı kişinin Cemaat ile birlikte namaz kılmasına; Cemaat içerisinde bütünlük olduğu için ve aynı görev için konsante olunduğu için aynı dua ve ayetler birden fazla kişinin bulunduğu ortamda daha güçlü olacaktır ve kabul olma durumu da daha kuvvetli olacaktır. Ki eğer bu Cemaatte Allahın sevgili bir kulu varsa onun yüzü suyu hürmetine Allah(C.C) hikmetli düzeninde oraya daha fazla rahmetini intikal ettirip duaları kabul buyuracaktır.

 

İşte yukarıda Namaz ile alakalı verdiğimiz örnek bir bütün olarak bütün Cemaat ile birlikte yapılan olaylara yansıtılabilir. Cemaat gereklidir ve büyük genel bir İslam Cemaati olarak oluşturulması genel ve temel amaç olmalıdır.

 

Özetle olaylara bakmamız gerekirse Cemaat kesinlikle İslam’ın tavsiye ettiği ve gerekliliğini vurguladığı bir oluşumdur. Allah (C.C) bütün İslam Aleminin tek çatı Resuullah yolunda birleştirsin inşAllah.

 

 

 

Tarikat : Tarikat kelimesi gündelik konuşmada ve medyada sıklıkla laik düzen ve rejim karşıtı köktendinci grupları tanımlamakta kullanılır. Ancak bu kesinlikle yanlış ve İslamiyeti karalamaya yönelik yapılmış bir uygulamadır.

 

Tarikat işin aslında İslamiyet içerisinde Tasavvuf öğretisinin ışığında Nefsi tanıma Nefsi tanıma yolu ile bağlı olarak Allah(C.C) sıfatlarını idrak etmeye çalışma ve belirli mertebelere ulaşarak Sufi lik makamına oturabilme çalışmalarıdır. Bazı bilinen tarikat kurucuları ve Sufi’ler: Abdulkerim Geylani Hz.(Kadiriye) ,Mevlana Celaleddin Rumi Hz.(Mevlevi), Hacı Bektaşı Veli Hz.(Bektaşiye). Tarikat içerisinde başta bir Mürşid ve onun talebeliğini yürüten Müridler vardır. Mürid’ler Mürşidine tabi olarak ondan feyz alarak kendileri yapamıyacağı bazı bilgi ve uygulamaları Mürşidden alırlar Mürşidlerin kendilerine verdikleri görevleri eksiltmeden yerlerine getirmeye çalışırlar ki Nefis’lerini kontrol altına alabilsinler Allah(C.C) daha fazla yaklaşabilsinler.

 

Mürşid Allah(C.C) ile arasındaki bazı duvarları kaldırmış olan kişidir ve Müridlerinin hallerini bir bakışta anlar ayrıca onların kendilerini geliştirmeleri gereken noktaları da görürler ve onların kendi Nefislirine söz geçirip yapamıyacakları şeyleri onlara yaptırabilirler. Günümüzde bu seviyede Mürşid’ler mutlaka vardır ancak ben bunları bilmiyorum ve sizler’lede bu yüzden paylaşamıyorum.

 

Sonuç olarak Tarikat İslam ehlinde belli bir seviyenin üstüne gelmek isteyen Allah(C.C) hikmetlerini daha derinden anlamak isteyen insanlar için kesinlikle gereklidir. Tarikat olmadan böyle bir seviyeye gelme imkanı vardır ama çok zordur.

 

Tarikatsız bir Tasavvuf düşünmek çok zordur. Tasavvuf ile alakalı ehillerinin kendi sözlerinden bazıları aşağıdadır;

 

* Tasavvuf, Allah’ın, seni sende öldürüp, Kendinde ebediyen diri kılmasıdır. (Cüneyd Bağdadi الجنيد البغدادي)

* Tasavvuf ehlinin üç vasfı vardır. Toprak gibidir, iyiye de, kötü kimseye de verir. Bulut gibidir, her şeyi gölgeler. Yağmur gibidir, sevilen kimseyi de, sevilmeyen kimseyi de sular. (Harkûşî Abdülmelîk bin Muhammed)

* Tasavvuf hâldir, söz değildir, söz ile ele geçmez. (Abdülkadir Geylani)

* Tasavvuf, Resûlullah efendimizin sünnet-i seniyyesine uymak, fazla konuşmayı, fazla yemeği ve fazla uykuyu terk etmektir. (Alâüddevle Semnânî Ala' Ad-Dawla As-Simnani علاء الدوله سمنانی)

* Tasavvuf, insanı Allahü teâlâdan uzaklaştıran şeylerin hepsini terketmektir. (Ali ibn Sahl Rabban al-Tabari علی ابن سهل ربان طبری)

* İnsana lâzım olan önce Ehl-i sünnete uygun inanmak, sonra şerîate uymak, daha sonra tasavvuf yolunda yükselmektir. (Muhammed Bâkî-billah)

* Şimdiye kadar yedi yüz velî, tasavvufun târifinde türlü sözler söylemişlerdir. Bu sözlerin özü, şu noktada toplanabilir: Tasavvuf, vakti, en değerli olan şeye harcamaktır. (Ebû Saîd Ebü'l-Hayr)

* Tasavvuf ahlâktan ibarettir. Bu bakımdan ahlâkı senden yüksek olan, senden daha fazla arınmış demektir. (Ebû Bekr el-Kettânî)

* Tasavvuf: Kâinatı eksik görmek, hatta daha da ötesi bütün eksikliklerden münezzeh olanı müşâhede ederek bu eksik varlıkları hiç görmemektir. (Ebû Amr ed-Dımeşkî)

* Tasavvuf; kulun herzaman, o an için kendisine en uygun olan şeyle meşgul olmasıdır. (Amr bin Osman el-Mekkî[kaynak belirtilmeli])

* Sufizm Peygamberlerin öğretisinin özüdür. Kaynağı ilk insana kadar gider, çünkü tohumu her insanın kalbinde mevcuttur. (Salahattin Ali Nader Angha صلاح الدین علی نادر شاه عنقا Sufizm)

* Tohumu Adem zamanında atılmış, filizleri Nuh zamanında oluşmuş ve İbrahim zamanında ise çiçek açmıştır. Üzümleri Musa zamanında yetişmiş ve İsa zamanında olgunlaşmış ve Muhammet zamanında ise saf bir şarap haline gelmiştir. (Beyazıt Bestami)

* Tasavvuf tariki, nefsi ayıklayıp temizlemek ve ruhu pak ederek lahut alemine yükselmek yoludur. (Galip Hasan Kuşçuoğlu)

 

 

 

Sizlere dilimiz döndüğünce Tarikat ve Cemaat ile alakalı bir şeyler karalamaya çalıştık tabi en doğrusunu Allah(C.C) bilir, hatalı anlatımlarımız varsa Allah(C.C) affetsin inşAllah. Sürçü Lisan etti isek affola.

1 Yorum


Önerilen Yorumlar

sn @sur..

 

ibn mehmet adlı blogunuzda< bakalım birşeyler karalayalım> şeklinde

yayınladığınız <cemaat ve tarikat gereklimidir gereksizmidir> adlı konu,bir tartışma konusu olup

forumun din bölümünde işlenmiş ve işlenmeye devam etmektedir.

bu konuların tartışma yeri orasıdır..

bu blog alanı daha çok şiir,öykü,deneme,edebi makale vb yaratılar

içindir.propoganda amaçlı bir görüşünüz veya inancınız varsa buyrun orada tartışalım..

heralde tartışmaktan imtina etmezsiniz...

her konunun uyarılmasını forum yönetiminden beklemeyelim...

 

saygılar

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.