Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

griksiar

  • başlık
    47
  • yorum
    2
  • görüntü
    26.658

Dürüst Seçim Rafa Kaldırılıyor (mu?


griksiar

572 görüntü

Demokratik düzene geçtiğimizden bu yana, 1950’den beri üzerine gölge düşmedi.

Bugüne dek genel ve yerel seçimler hemen her açıdan olağanüstü dürüstlük içinde yapıldı.

Nihayet seçim olayını da yüzümüze gözümüze bulaştırdık.

 

Yerel seçimlerden önce ortaya birden altı milyon yeni seçmen olayı çıktı. Seçmen kütükleri ve iktidarın lehine seçmen kaydırmalarla ilgili olaylar hâlâ tartışılıyor. Daha önceki seçimlerde kütüklerde saptanan ufak tefek hatalar bu kez büyüdü, büyüdü… içinden çıkılması zor bir ivme kazandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Kütüklerin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile düzenlendiğini öne sürerek, ortaya çıkan aksaklıklardan sorumlu olduğunu kabul etmiyor.

 

Altı milyon yeni seçmenin iki milyonu -YSK’ye göre- 19 aylık bir sürede 18 yaşını dolduranlar…

4 milyonu ise önce kendi iradesiyle yazılmayanlar…

Sorun veya sorunlar YSK’nin saptamalarıyla sonuçlanıyor mu ? Hayır !

 

Muhalefetin, kamuoyunun, kimi hukukçuların kütüklerle başlayan, sonuçta yerel seçimlerin şaibeli olacağını vurgulayan eleştirilerine iktidar partisi şu veya bu biçimde katkıda bulunmuyor. Seçimlere gölge düşürecek sakıncaları olumlu buluyormuş gibi bir havada. Elbette demokratik bir ülkede “yollar yürümekle aşınmayacağı” gibi, soruna çareler de tükenmez ! .. Örneğin çare parlamentoda bulunabilir. Oysa iktidar harekete geçmedikçe yasal yoldan sorunu çözümlemek olanaksız.

 

Geriye bir olanağını bularak Danıştay’a başvurmak kalıyor.

 

Bu olasılığı eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu ortaya attı.

 

Çözüm arayışında iki yöntem, yoldan söz ediyor. Yasa çıkararak seçime gölge düşürecek olgular ortadan kaldırılabilir. Ya da YSK ile (İçişleri Bakanlığı) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol anayasaya aykırıdır. Danıştay bu protokolü iptal edebilir. Her iki durumda da tartışmaya açık bir başka durum ortaya çıkabilir.

 

 

Danıştay’a başvuru olumlu sonuçlanır veya yeni bir yasa ile sakıncalar ortadan kaldırılırsa 2004 referandumundaki kütüklerle seçime gidilecek ve altı milyon yeni seçmen seçime katılamayacak !.. Kanadoğlu’nun yasal yoldan çözüm önerisi yeni bir şey değil. Güncel’de yazdık. Kütük sorunu çıktığı ilk günlerde çözüm yolları araştırılırken Tarhan Erdem, bir yasa çıkarılarak sorunun çözümlenebileceğini açıkladı.

 

Ne çare, siyaset tarafından benimsenmedi.

İktidar susuyor, lakin hemen her konuda parlamentoyu devreye sokmaya çalışan muhalefet ise sorunun yasa yoluyla çözümü için hükümeti sıkıştırmıyor.

Bu arada YSK de son sözü söyledi. Çözüm yolunu gösterdi: “Kütüklerin seçim takviminin elverdiği ölçüde daha uzun süreli olarak yeniden askıya çıkarılacağını” yineledi; askıya çıkarılan kütüklerle yerel seçimlerin yapılacağını açıkladı. Böylece derde deva ilacı “bulmuş” (mu) oldu ! Şimdilik dürüst seçim rafa kaldırıldı. Türkiye şaibeli seçim yapmakla övünecek konuma geliyor.

 

 

Cüneyt ARCAYÜREK

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.