Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

candide

  • başlık
    27
  • yorum
    27
  • görüntü
    21.046

Yasamak Zor!


crazy mom

819 görüntü

Su aralar Turkiye'ye gitme heyecani burudu beni. Sali gunu yolcu olmakla birlikte bir suru siparis almakta cabasi oldu. Turkiye'ye gidecegimi duyan akrabalarina birsey gondermek istiyor, ama bunlarin arasinda anneannemin istedigi seyi kirk yil dusunsem aklimin ucundan bile gecmezdi ve uzuldumde anneannem gibi sansli olmayan insanlar nasil altindan kalkacaklar... Anneannem hasta oldugu icin ve ilaclarida Turkiye sartlarinda bayagi pahali oldugu icin buradaki fiyatlarini sordu, bende ilaclara para odemedigimi soyledim. Yani normalde yari yariya odeniyorda, ben hem ogrenciyim hemde belli bir gelirim olmadigi icin ne ilaca nede doktora tek kurus vermiyorum dedim. Anneannem sevindi. Aile doktoruma gittim, ve ona durumu anlattim. Oda benim adima receteye ilaci yazdi. Ve eczaneden ilaci aldim. Anneannemi duysaniz oyle cok sevindiki, kadinin butcesi 3 aylikta olsa duzelicek. Ama bu durum beni dusundurdu. Yani bir ulkede ilac paralari bu kadar yuksek ve diger ulkede dusuk ne buyuk insan ayibi.

 

Aslinda Fransa'da da bundan bilmem kac yil once paraliydi, ama insanlarin yasliliklari, ve hastalanma durumlarini dusunup surekli yastik alti para biriktirmeleri devlet ekonomisini bayagi etkilediginden dolayi saglik sistemini bu haline getirdiler, ve artik, yaslandigimizda, hasta oldugumuzda sokaklara dusecek korkusu olmadigi icin insanlarin, bankalara rahat rahat para yatirmayi ve akabindede bankalarin bu paralarla yatirimlar yapmasi baslanmis.Tabi tek nedeni bu degil diger nedenler varda ben ekonomici oldugum icin, bildigim noktadan aciklama yaptim :)

 

Yasamak zor, gecen gun Turk Haberlerine bakiyordum,meyve ve pirinc fiyatlarini gorunce acaba budami kamera sakasi dedim :) Hatta Turkiyeye gidecegim zaman buradan anneanneme meyvedemi gotursem :)

 

Ama isin en komik ve trajik yani fiyatlar hep artiyor maaslarsa hep sabit kaliyor. 70,li yillarin ekonomisi geldi birden aklima. Maaslara zam isteniyor, maaslara zam gelince ayni oranda ekmekten tutun herseye zam geliyor, ve maaslarina zam aldiklari icin sevinen zavalli insanlar, yine beyenmeyip zam diyorlar.

 

Kucukken bir turlu anliyamazdim, neden fakirligin oldugunu, cunku para basilan birseydi, ulkeler para basip bu paralari fakirlere pekala verebilir mantigini izliyordum. Ama paranin sadece bir kagit parcasi oldugunu ogrendim ve degerinin her dakika degistigini. Bir zamanlarin Almanyasi gibi, zavalli insanlar bir ekmek almak icin sepet dolusu para veriyorlardi, oda yetmezmis gibi, restaurantta yemek yedikleri andan yemeklerinin bittigi anda paranin degeri ayni olmaya biliyordu ve birden inip yukselmesi bana komik ve enteresan gelsede, odonemi dusunemiyorum ;) Paraniz birden hic birsey ifade etmeye bilir...

 

Aslinda kredi kartina gecilmesi okadar guzel olduki, boylecene insanlar ceplerinde tonlarca para tasimaktan kurtuldular. Ama tabi bu hususta ozellikle bazi ulke insanlari sanki ceplerinden kartla odeyince hic para cikmiyor hissine kapilip isin ucunu kacirdikca kacirdilar, ocaklarin sonmesine kadar gitti bu durum... Insanlara Kredi Kartinin nasil kullanilacagi ogretilmeli bence, yani mesela asla eksiye inmeliler, yada asla bankaya borc yapmalilar. Burada banka hesaplari kadar onemli birsey yok. Onemli bir ise basvurdugunuzda sanirim ilk once baktiklari sey banka hesaplarinizdaki titizliginiz. Bu titizlik kredi aliniminida kolaylastirir. Tabi kredi karti kullaniminda komisyonda azaltilmali ki insanlar sorunsuz kullanmali. Ben bazen, 3 euros icin bile karti kullaniyorum :lol: Annem bana kiziyor tabi :)

 

Simdi bir ulkenin ekonomisi nasil duzelir diyince, bence ulkenin kaynaklarini kismak ulkeyi kazandirmaz. BIr zamanlarin liberal potikasi oyleydi ya.

Ulkenin gelirleri kisilacak,maaslar dusurelicek, uretim azaltilacak, vergi dusecek, yeniden ulke geliri dusecek vu bu sekilde bir donme olacak bence boyle bir ulke kalkinamaz hatta en ufak bir seyde daha da kotuye gider..Bu acidan ekonomistlerden en sevdigim Keynes'nin politikasidir. Herseyi arttirmak, maaslari, uretimi, beraberinde vergilerde artacak, insanlar tarafindan harcamada cogalicak.

 

Cok konustum galiba. :)

Ama Turkiye'nin ekonomisi benim elimde olsaydi, sonclar cok iyi olurdu :P

Gul'un politikasi diye tarih kitaplarina bile girerdim :)

Sanirim cok uctum :)

0 Yorum


Önerilen Yorumlar

Gösterilecek hiç bir yorum yok

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.