Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

candide

  • başlık
    27
  • yorum
    27
  • görüntü
    21.047

Cinémathèque


crazy mom

797 görüntü

Bugun harika hatta olagan ustu bir gundu yabanci grubumuzla paristeki cinémayhèque'e gittik. Simdi o ne diyenleri oyle iyi anliyorum ki, kendi aramizda acaba bibliothèque (kutuphane) gibi bir seymi diyede espiri bile yaptik.

 

Herneyse inanin oyle harika bir yerdiki, hele rehber esliginde gezmek daha guzeldi. Sinema tarihine bir dalma yaptik, 17. yy'dan basladik. Ve projektor makinelerindeki gelisimi adim adim gorduk. Ve Edison hakkinda bilmedigim bir sey ogrendim. Sinemada ilke attigi sanilan Edison Aslinda Fransiz(ismini unuttum) BIr arkadasinin olumunden sonra(ozamanlardaki yasaya gore kisi kaybolur ve ondan haber alinamazsa 7 yil boyunca esyalari kitlenir ve asla acilmazmis) Edison'unda bunun rahatliligi ile projelerini caldigini, yillarca Edison'un eseri sanilan seylerin aslinda ilgisi olmadigi gecde olsa ogrenilmis.

 

Ve filmlerdeki, kiyafetler, esyalar hepsini canli gordum. Harika bir seydi..

Ve Hitchcock Sever misiniz, "Madama Betes" size neyi hatirlatiyor ;) Onu bile gordum :)

mere1kd3.jpg

 

 

Avusturyali Alman yonetmenin Fritz Lang 'in cektigi bilim kurgu filmi olan "Metropolis" filminin Mariasini bile gorduk :)

 

Maria'yi tanirmisiniz :) Ilk unlu robottur o.

 

metropolisrobottv3.jpg

 

Ya daha neler vardi ama aklima hepsi gelmiyor.

3 Yorum


Önerilen Yorumlar

  • Admin

Aslında bu gösterinin veya festivalin veya müzenin 5 DVD lik (Fransadaki değil genel anlamda) bir belgeseli var ama adını şimdi hatırlamıyorum... Herkesin görmesi gereken güzel bir görsel şölen / gösteri...

:)

Paylaşım için teşekkürler

Yoruma sekme

Admin eger seni yanlis anladiysam ozur dilerim :) Burasi festivalden daha cok yilin her ani gidip gezebilecegin bir yer. Yani yolun birgun Paris'e duserce, metro 14'u aliyorsun, Bercy'de iniyorsun ve sora sora bulursun :)

 

Bu bina, aslinda cok eskiden Canadali bir mimar tarafindan yapilmis ama o donemde metro gibi hizli ulasim araclari olmadigi icin cok kuytu kosede kalan bu yer zamanla terkedilmis. ULasim araclarinin kolayligi ile devlet bu binayi satin alip sinemaya ayirmis. Ama harcanan para binanin parasindan daha da fazla tutmus. Ve cinémathèque'deki bu eski filmlerin cogu, donemlerin fanlari tarafindan biriktirilmis ve olmelerine yakin bunlari muzelere filan birakmislar, Ancak fransizlar ingilizlerin bunlara cok iyi bakmadiklarinindan yakiniyorlar.

 

Binanin gorunusu....

cinemathequenf1.jpg

 

 

Icinden bir gorunum, cokda net olmasa :)

 

2263hs2.jpg

 

 

Boyle kafanizi cevirdiginiz her yerde projektorler var ve bakmakta oldugunuz aletin hangi filmde kullanildigini anlatiyor. Oyle harika birseyki, buyulendim ben adeta. Dusunsenize, 18.yy'da yasiyorsunuz. Internet yok, televizyon yok, elektrik bile yok, yapilabilecek tek sey eglize gidip resimlere bakmakken birden sinema gibi harika birsey olusuyor, ama bu olusum birden olmuyor tabiyki.

 

Once sessizken, sesten once, fotograf sanati gelistiriliyor. Hareketleri cekme, kamera oynatma, montaj(avrupada ilk montaj yapan amerikali cok saygiyla karsilaniyormus(adini unuttum)ama amerikada irkci olarak aniliyormus kolelere ozgurluk dedigi icin),aslinda sinemanin en son aldigi sekille simdi arasinda pek bir fark da yokmus. Tek fark gunumuzde bilgisayarin filmleri ne kadar ileri boyuta goturebilecegi, ama hala storyborder yapilmakta, hala image alinmakta.

 

Bir kez daha insan beynine hayranlik duydum bugunku ufak geziden sonra.

 

Buarada girisler 4Euros.

 

Mesela yukaridaki resime dikkatli bakacak olursaniz simdi ekliyecegim resmide gorursunuz. Bu aleti ilk gordugumde bu tuhaf sey ne dedim, ama sonra rehber geri cekilin egilin ve deliklere gozlerinizi odaklayin dedikce sanki kuslar kanatlari cirpiyor gibi oluyor, o kadar guzeldiki...

 

p00c37wf2.jpg

 

 

Bu resimde zamanla hareketleri yakalamaya basladiktan sonra yapilanlardan sadece biri, cunku eskiden fotograf makinleri saniyede cekmiyordu tam bir ogle vaktini vermek gerekiyordu ve bu surede hareketli olan hic birsey resimde yer almiyordu, buda eksiklige yol acardi tabiyki...

 

p00c313um8.jpg

 

 

Ve son olarak buda oradaki aletlerden sadece biri, ogle guzel dusunulmus goz yanilmasiki ve bunu ta ozamanlarda bulmalari ne kadar harika. Carki cevirince ve delikten bakinca resimler hizli hizli donunce hareket ettiriyor :)

 

 

p00c317pf0.jpg

Yoruma sekme
  • Admin

Müze veya benzeri bir yer olduğunu anlamıştım zaten...

Benim söylediğim 5 DVD lik sinema tarihi diye bir belgesel vardı ve bu tür bir gösteri var içinde inanılmaz demek istemiştim...

 

Tabiki sinema tarihini görsel ve gerçeksel anlatan yerler unutulmaz olmalı... :)

 

Şanslı oldun ve Parise gelirsem gitmeyi düşünüyorum... :)

 

Saygılar

Yoruma sekme
×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.