Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Forum Kullanımı Hakkında Önemli Bilgiler

Admin

FORUMUMUZUN DAHA İYİ VE GÜZELE DOĞRU GİDİŞİNDE UYULMASI VEYA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Türkçe'yi doğru kullanmak

Yazı Karekter Seçimi - Yazı Ebatı ve Diğer Öneriler

Yanlış Dizinlerde Postalama

Özet · [ Standart ] · Doğrusal+ nedir?

Başlığa, İletilere Yanıt Vermek, Alıntı Yapmak Nedir?

İletilerin Silinme ve Taşınma Nedenleri

Board Nedir?

Forum Nedir?

Başlık Nedir?

Forum hakkında genel bilgi

Bilgi Hırsızlığı / İntihal / Plagiarism

########################################################################################################################################

Türkçe'yi doğru kullanmak:Dilin düşünceyle etkileşimini hiçbir zaman göz ardı edemeyiz çünkü diller kişilerin duygu ve düşüncelerini karşısındaki insana aktarabilmek için kullandıkları birer anlaşma aracıdır. Aynı zamanda diller milletlerin ortak malıdır ve milletler ancak dilleriyle var olabilirler. Türk dilinin en önemli sorunlarından birisi dil kirliliğidir ve bu kirlilik, yabancı kelimelerin dilimize karışmasıyla ya da dilimizin yanlış kullanılmasıyla ortaya çıkar. Her dilin olduğu gibi Türk dilinin de kendine özgü kuralları vardır. Bunları tek tek burada açıklamak mümkün değildir. Bununla beraber, günümüzde Türk dilinin bozulmasına yol açan en bilindik yanlışlıklar aşağıdaki örneklerde görünmektedir. Dilimizin zamanla kaybolmaması için her birimizin dilimize karşı son derece hassas davranması ve dilimizi olabildiğince doğru kullanması çok önemlidir.

Türk alfabesinde olmayan harflerin kullanılması:- V harfi yerine W kullanmak: vallahi: doğru, wallahi: yanlış- K harfi yerine Q kullanmak: yoksul: doğru, yoqsul, yanlış - Ş harfi yerine SH kullanmak: şaka: doğru, shaka: yanlış - “Ç” harfi yerine “CH” kullanmak: çikolata: doğru, chikolata: yanlış- “X” harfi kullanmak : taksi: doğru, taxi: yanlışHarfler yerine simgelerin kullanılması:- E harfi yerine 3 kullanmak: evren: doğru, 3vr3n: yanlış

- “A” harfi yerine “@” kullanmak: akıl:doğru, @kıl: yanlış

“de” bağlacı ve “–de” ekinin kullanılması:

“de” bağlacı ile “-de” ekinin birbirinden farkı; “de” bağlacının “dahi” anlamına gelmesidir. “-de” ekinin ise aitlik belirtiyor olmasıdır. Bağlac olan “de” cümlenin içinden çıkarılırsa cümle anlamını kaybetmez ama aitlik belirten “-de” ekinin cümleden çıkarılması cümleyi anlamsızlaştırır. Bağlaç olan “de yanına geldiği sözcükten ayrı yazılır, ek olan “de” ise kelimeye bitişik yazılır.

Ben de okula gittim. (Buradaki de bağlaçtır ve çıkarılırsa cümlenin anlamında bir değişiklik olmaz.)

(Ben okula gittim.)

Anahtarlarım annemde kalmış. (Buradaki “de” eki bitişik yazılır ve çıkarılırsa anlam bozulur.)

(Anahtarlarım annem kalmış.)

“ki” bağlacı ve “–ki” ekinin kullanılması:

Bunun kuralları da “de” bağlacı ve “-de” ekinin kullanımıyla aynıdır.

Ben ki dünyanın en iyi insanıyım. (Ayrı yazılır. Bağlaçtır. Çıkarılırsa anlam bozulmaz)

(Ben dünyanın en iyi insanıyım)

Benimki kırmızı renkli olan kalemdir. (Bitişik yazılır. Çıkarılırsa anlam bozulur.)

(Benim kırmızı renkli olan kalemdir.)

Soru eki olan “-mi”, “mı”, “mu”, “mü” ayrı yazılır.

Yemek yer misin? (doğru)

Yemek yermisin? (yanlış)

Bu kitap senin kütüphanende de var mı? (doğru)

BU kitap senin kütüphanende de varmı? (yanlış)

Her, hiç ve bir kelimelerinin doğru kullanımı şu şekildedir:

Her zaman

Her gün

Her yerde

Herhangi

Herhangi biri

Her bir

Her biri

Her halde (mutlaka)

Herhalde (belki)

Herkes

Her şey

Hiçbir şey

Hiç kimse

Hiçbir/ Hiçbiri

Bir an

Bir defa

Bir arada

Bir gün

Bir daha

Bir şey

Gerektiğinde http://tdk.gov.tr ‘nin yazım kılavuzun kullanabilirsiniz.

Ayrıca;

“mrb”, “slm” vb. İnternet sohbetlerinde kullanılan kısaltmaların kullanılmaması; bunların yerine “merhaba”, “selam” sözcüklerinin kullanılmasına özen gösterilmesi,

Nokta (.) ve virgül (,) işaretinden sonra birer boşluk bırakılmasına, tırnak ve parantez işaretlerinden sonra boşluk bırakılmamasına dikkat edilmesi,

Uzun metinler yazarken, paragrafların kullanılması, vurgulanacak kelimelerin seçilerek renklendirilmesi veya kalınlaştırılmasına özen gösterilmesine mümkün olduğunca dikkat etmek yazılarınızın daha anlaşılır ve zevkli okunur olmasını sağlayacaktır.

Bütün bu bahsedilen örneklerden yola çıkarak, forumumuzda da dilimizin doğru kullanılmasıyla ilgili önlemler almamız gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle forumlarımızın tartışma başlıklarına gönderilen iletiler, forumdan veya forum dışından kullanıcıların yararlanabileceği bilgileri kapsadığından burada kullanılacak dil bizim için oldukça önemlidir. Bunun dışında forum oyunlarında serbestsiniz

####################################################################

####################################################################

Yazı Karekter Seçimi - Yazı Ebatı ve Diğer Öneriler

Her biriniz, paylaşım adına burada çok güzel işler başarıyorsunuz. Biliyoruz ki paylaşımlarınızı bizlere aktarabilmek için ciddi de zaman harcıyorsunuz. Nitekim, bazen tüm dikkatinize rağmen yazmış olduğunuz bu yazılar, kendinizi tam olarak ifade edişinize engel olabiliyor ya da görsel anlamda okuyucuyu rahatsız ettiğinden okunmayabiliyor. Peki bu durumda daha etkili, daha okunabilir, görsel ve estetik açıdan okuyucuyu da rahatsız etmeyecek daha anlaşılır yazıları nasıl yazabiliriz, sizinle biraz bunlar üzerinde durmak istiyoruz. Maddeleyecek olursak;

Yazı Karakterlerinin Seçimi:

Yazılarınızın daha kolay ve hızlı okunabilmesi için okunaklı ve basit bir karakter seçmek, tek tip bir yazı karakteri kullanmak çok önemlidir. Aynı ileti içinde kullanacağınız çeşitli karakterlerdeki yazılar okuyucuyu görsel açıdan rahatsız edebilir. Okunması zor bir karakter seçimi ise okuyucunun gözünü yorabilir. Bunlara dikkat ederseniz yazılarınız görsel açıdan daha estetik durur, görüntü kirliliği yaratmaz ve daha kolay okunur.

Büyük Harf Kullanımı:

Yazılarınızı, sürekli olarak büyük karakterler kullanarak yazmak, okuyucunun gözünü yorar, bu aynı zamanda görsel etkiyi de yok edeceğinden okunurluk oranını düşürür. Büyük harfleri birkaç kelimeden fazla yerde ve başlıklar dışında kullanmamak, onun yerine küçük harflerin tercih etmek okunurluk açısından önemlidir.

Kalın ve İtalik Harf Kullanımı:

Yazılarınız arasında kullanacağınız italik ve kalın harfler istediğiniz yere vurgu yapabilmek açısından son derece önemlidir. Dikkat çekmek amacıyla bunların fazlaca kullanılması kimi zaman okuyucunun kafasını karıştırabileceği gibi, yazdıklarınız içinde neyin daha önemli olduğunun da karıştırılmasına sebep olur. Bu nedenle italik ve kalın harfleri sadece yazınız içinde vurgu yapmak istediğiniz, çok önemli bulduğunuz kelime veya cümleler için kullanmanız daha uygun olacaktır.

Kullanılan Renkler:

İletilerinizde kullandığınız renklerin uyumlu olmaması veya çok fazla renk kullanılarak yazılmış olması, okuyucunun gözünü yoracağından renk kullanımına dikkat edilmesi de son derece önemlidir.

Çok Uzun Cümleler ve İletiler:

Çok uzun cümleler, okuyucunun yazınıza yoğunlaşmasını zorlaştıracağı gibi çok uzun iletiler de okuyucu üzerinde aynı etkiyi yaratacaktır. Özellikle yazılarınızı okurken, yeterli zamanı olmayan okuyucunun, uzun yazıları okumadan geçme olasılığı yüksektir. Bu nedenle cümlelerinizin ve iletilerinizin kısa tutulması önemlidir. Eğer çok uzun bir yazı yazıyorsanız, bunu mümkün olduğunca 2 ya da 3 iletiye bölmek doğru bir tercih olacaktır.

Yazı Puntosunun Seçimi:

Çok büyük puntolu yazılarda çözünürlük oranı düşeceğinden, aynı zamanda ekranda tutacağı alan fazlalaşacağından okuyucunun yazıyı takibi zorlaşacaktır. Hatırlarsanız bir önceki maddede uzun iletilerin, özellikle yeterli zamanı olmayan kişiler tarafından tercih edilmeyen bir özellik olduğunu söylemiştik. Büyük puntolar kullanıldığında, yazılarınızın kaplayacağı alan da doğal olarak büyüdüğünden, bu durum ister istemez yazılarının okunmadan geçilmesine sebep olur.

Unutmayın ki, okuyucu açısından yazılarınızın her zaman daha kolay ve hızlı okunabilmesi, aynı zamanda anlaşılır olması ve görsel anlamda gözü rahatsız etmemesi son derece önemlidir. Bunu dikkate alarak yazmış olduğunuz yazılarınızın okunulurluk oranı artacaktır.

####################################################################

####################################################################

Yanlış Dizinlerde Postalama!

Bazı üyelerimiz ısrarla yanlış dizinlerde ileti göndermeye devam ediyorlar. Web Sitesi Tanıtımları sadece tanıtımlara ayrılmış dizinde yapılabilir bu nedenle lütfen o dizinin dışındaki dizinlerde tanıtım yapmayınız. Bu durum olduğunda yapan kişiyi yasaklamak zorunda kalıyoruz... Ayrıca ileti postayacağınız dizini iletinizin konusu dahilinde olan dizini bularak yapabilirsiniz.

Teşekkürler...

####################################################################

####################################################################

Özet · [ Standart ] · Doğrusal+

Eğer başlıkları her zaman görüntülediğiniz şeklinden farklı görüyorsanız başlık görüntüleme ayarlarınız değişmiş demektir veya değişik bir şekilde görüntülemek istoyarsanız aşağıdaki şekilde ayarlarınızı değiştirmeniz gerekmektedir.

Bunlar nedir? onu size açıklamak istiyoruz...

Öncelikle bu ayar için Kontrol Panelinize gitmeniz gerekiyor

Oradan Forumlar TAB'ine tıklayarak Genel Tercihlar içinden Başlık Görüntüleme Şekli bölümüne giderek bu ayarları değiştirebilir veya saklayabilirsiniz.

Özet: Başlığın altındaki iletileri başlık hariç link olarak gösterir. Yani başlığı girdiğiniz anda okumaya başlayabilirsiniz. Fakat o başlığa gönderilen iletileri başlığın altındaki linkleri yardımı ile açmanız gerekmektedir. Bu özellik sadece başlıkları okumak isteyen kullanıcılar için çok yararlıdır.

Standart: Başlığın altındaki bütün iletileri başlık da dahil açarak gösterir. Bu klasik bir açılımdır. Başlık ta dahil bütün iletiler alt alta açık olarak sıralanırlar.

Doğrusal+: Başlığı devamlı en başta göstererek diğerlerini altında gösterir. Bu özellik çok ileti postalanan başlıklarda çok yararlıdır. Başlığı başlatan kişinin sayfa değişse bile en üstte taşıyarak diğer iletileri açık olarak o başlığın altında gösterir.

bu üç kelimeden biri kalın yazı ile yazılmışsa bu o özelliğin devrede olduğunu gösterir....

####################################################################

####################################################################

Başlığa, İletilere Yanıt Vermek, Alıntı Yapmak Nedir?

Bu konuya çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Başlık denildiğinde içinde bulunduğunuz konudan bahsedildiğini unutmayınız. İleti ise başlık altındaki yazılara verilen isimdir.

Başlığa yanıt vermek istiyorsanız: Başlık sayfasının en üstünde veya en altında bulunan CevapEkle butonunu kullanarak yanıt ekleyebilirsiniz.

İletiye yanıt vermek istiyorsanız: Başlık altındanda atılan iletiyi bulunuz ve o iletinin alıntı butonu yardımı ile yanıt gönderiniz. Eğer iletiyi alıntı olarak kullanmak istemiyorsanız, butona tıkladıktan sonra yazı kutusunun içindeki alıntıyı siliniz.

Bir üstteki yazıdan alıntı yapacaksanız bazı kurallara dikkat etmek zorundasınız:

Alıntı bu işaretle başlar [ quote ] ve bu işaretle biter [ / quot e] Eğer bu işaretleri alıntı yaparken silerseniz veya işetlerin başlangıcını ve içindeki kelimeyi değiştirirseniz alıntınız tam olarak gösterilmez... Alıntı yaptığınız yazının içine kendi düşüncelerinizi ekleyemezsiniz... Okuyanlar nerenin alıntı nerenin kendi yazınız olduğunu anlamalılar. Yani kendi fikriniz mutlaka bu işretinden sonra eklenmelidir... Eğer uzun bir yazıyı alıntı yapmak istiyorsanız. Hepsini alıntı yapmanıza gerek yok diyoruz. Bu başlığın okunma sevyesini direk etkileyen bir nedendir... Örneğin: Alıntı çok uzunsa yaptığınız alıntıyı kısaltabilirsiniz... Nasıl mı?

 

SeDatsan dedi:
Sevgili arkadaşlar, SEVGİYE DAİR böylesi anlamlı yazıyı, sizlerle de paylaşmak istedim. Ne kadar anlamlı ne kadar insani ve ne kadar gerçek.

SEVGİYE YER KALMADI MI?

Uzakdoğu'da bir Budist tapınağında geçmiş bir olayı anımsadım. Bu tapınak bilgeliğin gizlerini aramak için gelenleri kabul ediyordu ve burada geçerli olan incelik,anlatmak istediklerini konuşmadan açıklayabilmekti. Bir gün tapınağın

kapısına bir yabancı geldi. Yabancı kapıda öylece durdu ve bekledi. Burada sezgisel

.

.

.

Yaşamınızda Sevgi yoksa hiçbir şeyiniz yok demektir.

Yaşamınız yavan ve anlamsızdır..

Belki de yeniden öğrenmemiz gereken budur.

Prof.ERDAL ATABEK

Çok uzun bir yazıydı ama noktalarla kısaltık...

Yani kendi yazımızı daha görünür hale getirdik...

ÜÇ (3) Noktanın anlamı: Alıntı yaptığınız kişiye, alıntıyı okuduğunuzu belirtiyorsunuz ve konunun tümüne cevap verdiğiniz anlamına geliyor.. Böylece kötü görüntü ve uzun sayfaları önlemiş oluyorsunuz.

Unutmayın forum içinde yaptığınız alıntıların (üyelerden) kime ait olduğu belli olmak zorundadır. Özellikle alıntı yaptığınız kişinin satır aralarına ve alıntının içine ekleme yaparsanız yazınız silinir. Bunun olmasını istemiyorsanız alıntı yaptığınız yazı ile kendi yazınızı alıntı ayraçları ile ayırınız.

********************************************************

İletilerin Silinme nedenleri

Binbir zorlukla yazdığınız iletilerinizin silinmesini istemiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu rehberi dikkatle okuyarak gerekli kazanımları edinin. Bu bölümde hatalı ileti için bir çok örnek vereceğiz. Tabiki bu verdiğimiz örneklerin dışında kapsadığımız bir çok alan vardır ama bu örnekler ana teşkil edeceklerdir. Hatalı ileti ve doğru ileti örneklerinide size göstereceğiz. Unutmayın bunları okumak sizin yararınıza ve size emeğinizin karşılığını alması açısından yön gösterici olacaktır.

1) Hakaret

Forumlarda en sık karşılaşılan ve en yanlış anlaşılan silinme nedenlerindendir. Burada neredeyse en önemli unsur kullandığımız üsluptur.

Şimdi örnekleri beraberce inceleyelim. Aşağıda vereceğim örneklerde kullanıcı isimleri hayal ürünüdür:

a) Genel hakaret

--> Satılmış Herif (HATALI) / Ülke çıkarlarına hizmet etmediğini düşündüğüm adam (DOĞRU)

--> Ciğeri beş para etmez Adam... (HATALI) / Yarardan çok zararı bulunan Adam (DOĞRU)

--> Amerikan uşağı / yalakası (HATALI) / Amerikan çıkarlarına hizmet ettiğini düşündüğüm kişi (DOĞRU) (Dikkat edin, ikinci mesajda suçlama / iftiradan ziyade fikir belirtme var)

--> Hırsız(HATALI) / Bu kişinin haksız kazanç sağladığı görüşündeyim. (Tabi, mahkeme tarafından resmen hırsız olduğu karara bağlanmışsa durum değişir.)

--> Sizin gibi nazi beyinliler... Sizin gibi faşistler...

Kişi kendi, açık açık Ben faşistim demedikçe, kimseye faşist diyemezsiniz. Faşizm sonuç itibariyle 2. dünya savaşı sonrası suçluluğu kabul edilmiş bir ideolojidir. Bu kelimeyi söylemek siz tuhaf gelebilecek olsa da bir hakarettir.

Unutmayın, her düşüncenin uygun bir şekilde hitap edilebileceği bir üslup mutlaka vardır. Mühim olan doğru üslubu seçebilmektir.

Toplu hakaret

İnsanları ırklarına, konuştukları dillere, dinlerine / inançlarına, vb. özelliklere göre genelleyip hakaret etmek bu başlık altındadır.

--> Araplar pis bir toplumdur |HATALI| (Bu mesaj silinir)

--> Kimi Araplarda temizlik anlayışı gelişmemiştir |DOĞRU ÜSLUP| (Bu mesaj silinemez)

--> Yunanlılar Korkak bir millettir |HATALI (Bu mesaj silinir)

--- Kimi Yunanlılar bu olaydan korkmuşlardır |DOĞRU ÜSLUP (Bu mesaj silinmez)

2) Nezaket kuralları

Turkish-Media.Com sıradan bir board değildir, bir

düşünce, paylaşım, birliktelik platformudur. Konuşurken her kim olursak olalım hepimiz insanlara

nazik bir biçimde hitap etmeliyiz.

İnsanlara İsimleriyle hitap ederken:

Forum dışındaki kişilerden bahsederken de riayet etmemiz gereken asgari nezaket kuralları vardır.

× -> Tayyip ülkeyi kötü yönetiyor. | HATALI | (Bu mesaj silinir)

Doğru Hitabet:

? ? ? ? * İsim + Soyisim = Tayyip Erdoğan bir Kasımpaşalıdır.

? ? ? ? * Yalnızca Soyisim = Baykal bence yanlış bir davranışta bulundu.

? ? ? ? * Sayın + İsim = Sayın Ali Müfit eskiden Belediye başkanıydı.

a) Rumuzlarıyla Hitap: Forum Üyelerine

hitap ederken kullanıcı isimleri birer rumuz olduğundan ötürü Yalnızca

kullanıcı adlarıyla hitap edebilirsiniz. Ama yine de Sayın .... ya da Sevgili

... şeklinde hitap etmenizi tercih ederiz. Sayın Impossible & Sevgili

Impossible gibi.

? ? ? ? * Ne diyorsun ulan!

? ? ? ? * Sen kim oluyorsun be!

? ? ? ? * Herif ...

gibi nezaket dışı hitaplar ve

? ? ? ? * Hey Adamım, sen kendini ne sanıyorsun! tarzı Amerikan filmlerinden fırlamış gibi duran fantastik ifadeler de mesajların silinme nedenidir.

3) Yasalara Aykırı olması:

Bu konunun kapsamı biraz geniş doğrusu. Yasalarca suç kapsamında olan tüm ifadeler ve mesajlar bu kapsamda değerlendirilir. Buna Korsan yazılım ve Telif hakkı bulunan Mp3'leri yayınlamak ya da adreslerini vermek de dahildir.

4) Konuyla İlgisiz, konuyu dağıtan

Konuların sağlıklı şekilde işlenebilmesi, uygun bir tartışma ortamının yeşerebilmesi için de konuların ilgisiz ve gereksiz mesajlardan arındırılması gereklidir. Bu silinme nedeninin de işlevi tam olarak budur.

5) Hep Büyük karakterlerle Tartışma esnasında; gerek okurları, gerekse üyeleri; okurken rahatsız edebilecek tarzda hep büyük karakterlerle, büyük harflerle dikkat dağıtan mesajlar da silinme sebebidir.

6) Kopyala - Yapıştır yaparak uzun yazılar göndermek

Forumumuz bir bilgi ansiklopedisinden ziyade tartışma ortamıdır. Dolayısıyla sizin kendi fikirlerinizi kendi ifadelerinizle aktarmanız beklenmektedir. Üstelik uzun kopyala-yapıştırlar hem forumu gereksiz olarak şişirmekte hem de sayfa açılış hızlarını düşürmektedir. Bu tür mesajlar silinir.

Kabul gören yaklaşım, gönderilmek istenen metnin ilk birkaç cümlesinin veya sizce ana fikri olan kısmının alınıp metnin devamı için ilgili kaynak belirtmenizdir. Eğer bu kaynak Devlet Kurumları ise direk olarak link verebilirsiniz. Bunun dışındaki kaynaklara link veremezsiniz. Sadece kaynak ismini belirtmek zorundasınız.

7) Alıntı olduğu halde kaynağı belirtilmeyen yazılar

Hem orjinal mesajı yazan kişinin emeğine saygı, hem ortaya koyduğunuz bilginin güvenilirliği hem de mesajı yazanın siz olmadığınızın vurgulanması açısından bu silinme sebebi geçerlidir. Kaynağını bilmediğiniz yazıları arama motorlarından aratıp kaynaklarını bulabilirsiniz. Tabi bunlar, fıkra ya da benzeri anonim eserler için geçerli değildir. Kaynak belirtirken link eklemek kesinlikle yasaktır. Sadece kaynak ismi girmek zorundasınız.

😎 Devamlı olarak site reklamı yapmak

Devamlı olarak site reklamı yapmak veya alıntıların altına isim yerine site linki eklemek. Böyle durumlarda uyarı yapılmadan link silinir ve üye yasaklanır.

9) Yanlış dizinlerde postalanan bütün iletiler ve başlıklar haber verilmeden doğru dizine taşınırlar. Bu tamamen kullanıcının sorumluluğunda olan bir durumdur... Site size taşınan başlık veya ileti bilgisi vermek zorunda değildir.

10) Devamlı yanlış dizinlerde postalama yaparsanız uyarısız olarak yasaklanma durumunda kalırsınız.

11) Özel mesaj yolu ile yapılan tartışmaları veya atışmaları foruma taşımak bütün yazılarınızın silinmesine yol açar. Özellikle küfürlü yazıları foruma taşırsanız yasaklanırsınız ve bütün iletileriniz silinir (Size yapılan bir hakaret veya yanlış varsa forum yönetimine başvurmanız gerekmektedir, foruma taşımak değil). En kolay yol gelen ÖM (Özel Mesajı) Admin'e yönlendirmenizdir... Gereği yapılacaktır...

ÖNEMLİ: DEVAMLI DIŞARIDAN ALINTI İLE YANIT VEREN ÜYELER MOD KONTROLÜNE ALINIR VE ALINTILARI HABER VERİLMEDEN SİLİNİR. YÖNETİMİN ÜYEYE AÇIKLAMA YAPMA GİBİ BİR SORUMLULUĞU YOKTUR. PAYLAŞIM FORUMLARINDA AMAÇA BİLGİ PAYLAŞIMINI KENDİ DÜŞÜNCELERİNİZLE YAPMAKTIR.

####################################################################

####################################################################

Board Nedir?

Board bu gördüğünüz programa deniyor.

Örnek için tıklayınız

Forum Nedir?

Forum Board içinde oluşturulan dizinlerin adıdır.

Örnek için tıklayınız

Alt Forum Nedir?

Alt Forum ana forumun altında oluşturulan dizine verilen isimdir.

Örnek için tıklayınız

Başlık Nedir?

Başlık bir forum içinde bir kişi tarafından başlatılan yazıya verilen isimdir.

Örnek için tıklayınız

İleti Nedir?

İleti birinin başlattığı başlık içinde yazılan yazılara verilen isimdir.

Örnek için tıklayınız

Eski başlıklar program tarafından arşivlenmektedir. Bu nedenle girdiğiniz dizinler altındaki eski başlıkları görmeyebilirsiniz. Eğer eski başlıkları da görmek istiyorsanız yapacağınız şey basitçe dizinin ve başlıkların bulunduğu sayfanın altına doğru inerek şu resimdeki alta doğru açılan listeyi bulmanız ve isteğinize göre değiştirmenizdir.

Değiştirdikten sonra sayfa otomatik olarak eski başlıklarla birlikte güncellenerek görüntülenecektir.

Ayrıca En üsteki FORUM SEÇENEKLERİNDEN saklı başlıkları göstere tıkladığınız zaman bütün başlıkları görüntüleyebilirsiniz...

Arama Nasıl Yapılır

Arama bölümünde yapabilirsiniz...

Kendi veya bir başka üyenin başlıklarını veya iletilerini nasıl kolayca bulabilirsiniz?

Kendi Profinize veya seçtiğiniz üyenin profiline gidiyorsunuz (Bunu kendi rumuzunuza vüye üyenün rumuzuna tıklayarak kolayca yapabilirsiniz) ve sol üst köşedeki Profil Seçeneklerine tıklıyorsunuz. İşte size kolayca göreceğiniz resim:

####################################################################

####################################################################

BİLGİ HIRSIZLIĞI / İNTİHAL / PLAGIARISM

Başkalarının fikirlerini başkalarına ait söylemleri kendine aitmiş gibi sunmak anlamını taşımaktadır. Başkalarının fikirlerini ve söylemlerini kaynak göstermeden, yazdığımız raporlarda, makalelerde, kitaplarda, hazırladığımız ödevlerde veya web sayfalarında kullanmak bu kapsama girmektedir. Yorumlar, değerlendirmeler ve yargılar başkalarına ait olduğu sürece kaynak gösterilmesi zorunludur.

KAYNAKÇA NEDİR?

Kaynakça, araştırma yapılırken yararlanılan bilgi kaynaklarının genellikle alfabetik olarak düzenlenmiş listesidir. Araştırma yapılırken yararlanılan tüm kaynakların künyelerini içerir ve araştırmanın sonuna eklenir.

KAYNAKÇA GÖSTERMENİN ÖNEMİ:

Bilim ahlakının gereğidir

Bilginin asıl sahibini belirtir

Araştırmacının katkısını açıkça ortaya koyar

Çalışmanın güvenirliğini artırır

Çalışmanın derinliği konusunda fikir verir

Sunulan bilginin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu gösterir

Denetim olanağı sağlar

Kullanılan kaynaklara erişim olanağı sağlar

Doğruluk

Yeterlilik

MLA

Modern Language Association of America (Amerikan Modern Dil Derneği) tarafından hazırlanmış olan MLA kaynak gösterme stili Türkiye’de ve tüm dünyada yaygın olarak kullanıldığından forumumuzda da bu stili kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

MLA’E GÖRE KAYNAK GÖSTERME ÖRNEKLERİ:

KİTAP

Yazar Soyadı, Adı. Kitabın Adı (altı çizili) . Yayın Yeri : Yayın Evi, Yayın Yılı.

Örnek: Erdoğan, Fatih. Korsan Kitap Çetesi. İstanbul: Mavibulut, 2000.

MAKALE

Yazar soyadı, Adı. “Makalenin Adı.” Derginin Adı (altı çizili). Derginin Yayınlandığı Ay ve Yıl : sayfa aralığı.

Örnek: Özgüleş, Muzaffer. “Zamanda Yolculuk.” Bilim ve Teknik. Ocak 2009 : s. 36-44.

veya

Yazar soyadı, Adı. “Makalenin Adı.” Derginin Adı (altı çizili). Cilt No (Derginin Yayınlandığı Ay ve Yıl) : sayfa aralığı.

Örnek: Özgüleş, Muzaffer. “Zamanda Yolculuk.” Bilim ve Teknik. 20 (Ocak 2009) : s. 36-44.

ANSİKLOPEDİ

Ansiklopediden alınmış her bir başlık makale olarak değerlendirilir. Makale yazarı belliyse adı ve soyadı kaynakçada gösterili eğer belli değilse doğrudan makale adına geçilir.

Makale Yazarının Soyadı, Adı. “Makalenin Adı.” Ansiklopedinin Adı(altı çizili). Cilt No. Yayın Yeri : Yayın Evi, Yayınlandığı Yıl. Sayfa Aralığı.

Örnek: Ersoy, Osman. “Kağıt ve Kağıtçılık .” Türk Ansiklopedisi. 21. cilt. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı, 1973. s.112-115.

GAZETE

Gazete (Yazarı belliyse)

Yazarın Soyadı, Adı. “Makale Adı”. Gazete Adı (altı çizili) Tarihi : Sayfa No.

Örnek: Hızlan, Doğan. “50 Yıldır Aylak.” Hürriyet 28 Aralık 2009 : s.7.

Gazete (Yazarı belli değilse)

“Makale Adı”. Gazete Adı(altı çizili) Tarihi : Sayfa Numarası.

Örnek: “50 Yıldır Aylak.” Hürriyet 28 Aralık 2009 : s.7.

Internet sayfası

Yazarın soyadı, Adı. “Makale Adı”. Gazete adı.(altı çizili) Tarihi. <Web Sitesinin Adresi>

Örnek: Hızlan, Doğan. “50 Yıldır Aylak.” Hürriyet. 28 Aralık 2009. <http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/13323167.asp?yazarid=4&gid=61>.

INTERNET

Internette yayınlanan yazıların her biri makale olarak ele alınır.

Varsa Yazar Soyadı, Adı. “Makale Adı.” Makalenin Yayınlandığı Tarih. Varsa Yayınlanan Web Sitesinin Adı.(altı çizili) Yayın Evi. Makalenin Kaynak Olarak Kullanıldığı Tarih. <Web Sitesinin Adresi>.

Örnek: “MLA Sistemine Göre Hazırlanmış Bibliyografya ve Alıntılama Rehberi.” Eyüboğlu Eğitim Kurumları. 28 Aralık 2009. <http://www.eyuboglu.k12.tr/campus_life/library/bibliyografya.pdf>.'>http://www.eyuboglu.k12.tr/campus_life/library/bibliyografya.pdf>.

Örnek: Schwartz, B. Davis. “MLA Citation Style: MLA Handbook for Writers of Research Papers”, 2007. C.W. Post Campus. 6th edition. Long Island University. 08.10.2010. <http://www.liu.edu/CWIS/CWP/library/workshop/citmla.htm>.'>http://www.liu.edu/CWIS/CWP/library/workshop/citmla.htm>.

Not : Eger bu bilgilerden birine ulaşamazsanız, elde ettiğiniz bilgileri kullanınız.

KAYNAKÇA

“MLA Sistemine Göre Hazırlanmış Bibliyografya ve Alıntılama Rehberi.” Eyüboğlu Eğitim Kurumları. 28 Aralık 2009. <http://www.eyuboglu.k12.tr/campus_life/library/bibliyografya.pdf>.

Kurbanoğlu, Serap. “Kaynak Gösterme Teknikleri.” 08.01.2010. <http://kaynak.unak.org.tr/bildiri/unak04/u04-13.pdf >.

Schwartz, B. Davis. “MLA Citation Style: MLA Handbook for Writers of Research Papers”, 2007. C.W. Post Campus. 6th edition. Long Island University. 08.10.2010. <http://www.liu.edu/CWIS/CWP/library/workshop/citmla.htm>.

 

####################################################################

####################################################################

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.